Építkezés harmóniában a természettel

Az agyag és a mész hagyományos és organikus építőanyagok. Az agyag szinte mindenhol megtalálható, ezért szinte korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre. Ami még vonzóbbá és környezetbaráttá teszi, az az a tény, hogy kis környezeti terheléssel bányászható. Ezáltal előállítása nagyon energiahatékony és fenntartható.

 

Miben különbözik az agyagvakolat a többi vakolattól?

Az agyagvakolatok természetesen nemcsak agyagot, hanem számos egyéb adalékanyagot és tulajdonságfokozót is tartalmaznak. Ezáltal a vakolat könnyen kezelhetővé és feldolgozhatóvá válik, akár vakológéppel is, kevesebb repedést és vonzóbb felületet ad. Természetesen ezek az adalékanyagok mind környezetbarátok.

 

A Cemix agyagvakolat hozzáadott értéke a normál agyaghoz képest éppen ebben a gondosan összeállított receptben rejlik, amelyet minden zsákban azonos minőségben és összetételben tudunk kínálni. A termékek a gipszszabványnak megfelelően tanúsítottak is.

 

Miért éppen agyagvakolatok?

Az agyagvakolatok számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos mész-cement vakolatokkal szemben:

  • A nyersanyagokat nem kell magas hőmérsékleten égetni a gyártás során, így nincs CO2-kibocsátás.
  • Nem tartalmaz sem meszet, sem cementet, így nem szilárdul meg, csak a felületen szilárdul meg. Ennek következtében a bomlás során nem keletkezik hulladék, és az anyag nedvesítés után eredeti funkciójában újra felhasználható.
  • Védőbevonattal (pl. páraáteresztő szilikátfestékkel) a felület ugyanolyan erős és ellenálló, mint a mészcement vakolat.
  • Az anyag helyben rendelkezésre áll, mivel a Kárpát-medence agyaglelőhelyekben gazdag.
  • Jól alkalmazható az olyan helyi építési technikákhoz, mint a vályog, a szalmabála, a kenderbeton vagy akár az égetett vályogházak.

 

Mit kell még tudni a Cemix agyagvakolatról?

Mint minden technológiánál, itt is rendszerszerűen kell gondolkodni. Az alapvakolat minden nedvszívó aljzaton (agyagtégla, agyagfal stb.) jól tapad, ha megfelelően előnedvesített, de a rosszul nedvszívó aljzatoknál (beton, vulkáni kőzet stb.) célszerű a rendszer kötőhídját használni. Az alapréteg felhordása a mészcement vakolatokhoz hasonlóan történik (szintén géppel), bár nagyobb felületeken repedések keletkezhetnek. Ez nem ok a pánikra, hanem az anyag természetéből adódik. A problémát az anyag újbóli nedvesítésével és a simítóvakolat felhordásával lehet megoldani, hogy egyenletes és repedésmentes felületet kapjunk. Az agyagvakolatot belső felületekre (esetleg védett kültéri területeken), az épület külső felületére a szintén környezetbarát, cementmentes Cemix mészvakolatrendszert használják.

 

Miben különbözik a Cemix mészvakolat a többitől?

A Cemix mészvakolat kötőanyaga tiszta hidratált mész, szemben az általánosan használt NHL (hidraulikus mész) kötőanyaggal. Miért fontos ez? A tiszta hidratált meszet sokkal alacsonyabb hőmérsékleten égetik, és kevesebb energiát használ fel, így nagy mennyiségű szén-dioxid-kibocsátást takarít meg. Emellett az NHL-lel ellentétben nagy mennyiségű szén-dioxidot köt meg a levegőből az égés során. 

A Cemix termékek megtalálhatóak telephelyeinken. Érdeklődjön telefonon keresztül!