Épületek szigetelése

Az EU felújítási terveinek egyik prioritása

Az Európai Bizottság a szén-dioxid-semlegesség 2050-ig történő elérését szem előtt tartva a felújítási hullám stratégiája során a következő tíz évben meg kívánja duplázni az épületek jelenlegi felújítási arányát. A hőszigetelés javítása az egyik legfontosabb intézkedés az energiaveszteségek csökkentésére.

Az Európai Unió az épületek energiahatékonyságát tartja szem előtt. Ez aligha meglepő, hiszen az EU lakásállományának 75%-a energetikai szempontból nem minősül hatékony épületnek. Becslések szerint az épületek felelősek az EU-tagállamok energiafogyasztásának 40%-áért – az energia, amely a rossz hőszigetelés miatt sokszor az ablakokon, falakon és tetőkön keresztül távozik az épületekből.

A javítási lehetőségek tárháza széles. Az európai ingatlanok 85%-át kitevő több mint 220 millió épületet 2001 előtt építették. Az Európai Bizottság a szén-dioxid-semlegesség 2050-ig történő elérését szem előtt tartva a felújítási hullám stratégián keresztül a következő tíz évben meg kívánja duplázni az épületek jelenlegi felújítási arányát. A cél az, hogy 2030-ra 35 millió épületet újítsanak fel.

 

A célok elérését szolgáló intézkedések és kezdeményezések

Az uniós tagállamok már benyújtották intézkedési javaslataikat az Európai Bizottságnak. E stratégiák előzetes elemzése szerint, amelyet maguk az európai hatóságok végeztek, Hollandia, Dánia és Franciaország valamilyen formában kötelező energiahatékonysági minimumkövetelményeket vezet be. Dánia, Ausztria, Ciprus és Észtország a maga részéről meg kívánja erősíteni energiateljesítmény-tanúsítványi rendszerét.

Egy másik tényező az energetikai tanácsadási szolgáltatásokból (beleértve az egyablakos ügyintézési pontokat) származó potenciális előnyök összessége, ahogyan azt Hollandiában, Dániában, a Cseh Köztársaságban, Ausztriában és Franciaországban megvalósították és nyomon követik.

Ami az épületek felújítását ösztönző adókedvezmények alkalmazását illeti, a dokumentum rámutat a Németországban és Dániában alkalmazott adólevonási rendszerekre, a Franciaországban és Cipruson az energiatakarékossági intézkedésekre, valamint Hollandiában a szigetelésre vonatkozó alacsonyabb HÉA-kulcsokra.

Spanyolországban a javasolt stratégia részeként különös hangsúlyt fektetnek az energiaközösségekre és az energiaszegénység elleni küzdelemre. A jelentés kiemeli továbbá, hogy Franciaország az építőipari ágazatban teljes körű (át)képzési programokat indított a szakértők számára online tanfolyamokon keresztül, a tanúsított képesítések megszerzése céljából.

 

Szigetelés, az egyik legfontosabb intézkedés 

A javasolt támogatás jelentős része az épületek hőszigetelésének javítását hivatott támogatni. A hőszigeteléssel történő felújítás tekinthető a leghatékonyabb formulának az energiaköltségek csökkentésére – a hőszigetelés alkalmazásával csökkennek az energiaveszteségek, és így kevesebb energiára van szükség a belső környezet fűtéséhez vagy hűtéséhez.

Az üveg ásványgyapot megoldásunk pozitív hatással van az épületek belső klímájára, többek között hőszigeteléssel, magas hangszigeteléssel és a beltéri levegő minőségének javulásával. Ezenkívül az üveg-ásványgyapot szigeteléssel elért energiamegtakarítás 200-600-szorosan meghaladja az előállításához, szállításához és beépítéséhez szükséges energiát.

Ha azon gondolkodik, hogy javítsa otthona energiahatékonyságát, ne habozzon kapcsolatba lépni velünk.