Figyeljünk a tető részleteire is! – Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. betoncserepei

Egy új ház építése során sok olyan tényezőt kell figyelembe venni, ami a felszín alatt lapul. Habár az esztétikum mindenki számára az egyik legfontosabb szempont, az alapanyag-választásra és a kialakításra legalább annyira érdemes odafigyelni, mivel a biztonságot és a funkcionalitást tekintve nem javasolt kompromisszumot kötni.

Ha az időtállóság a cél, nem mehetünk el a cserepek felett és alatt megbúvó szerkezeti elemek mellett sem. A cserepek alatt elhelyezkedő tetőfóliák nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a tető életében, hiszen másodlagos vízelvezető rétegként működnek. Ennek beépítésével a vízzáróság a szükséges szintre fokozható, megnövelve ezzel a cserép alatt elhelyezkedő építőanyagok élettartamát. Természetesen a tetőfólia jelenléte önmagában nem jelent mindenre garanciát, időtállóság szempontjából a minőség ugyanúgy fontos tényező.

A fóliáknak mindenekelőtt W1 fokozatú vízzáró tulajdonsággal kell rendelkezniük, valamint a fellépő erőhatások hosszantartó elviselése érdekében megfelelő szilárdságúnak is kell lenniük. Az erős külső impulzusokkal szembeni védelmen túl kiválóan kell alkalmazkodniuk az időjárási követelményekhez, jól kell viselniük a tető alatt fellelhető hőmérsékleti viszonyok ingadozását, továbbá a párát.

A széles választéknak köszönhetően a terméktípusok között megtalálható az alacsony hajlásszögű tetők, a beépített tetőterek és a magastetők vízzárásához leginkább alkalmas alátéthéjazat is. Rögzítésük típusonként eltér, ezzel teljes mértékben alkalmazkodva a tetőszerkezethez.

Nem elég csupán, ha csak a tető alatti rendszerelemekre fektetünk hangsúlyt, ugyanis a globális felmelegedés hatására évről-évre egyre nagyobb és váratlanabb viharok sújtják hazánkat. Az orkánerejű szél és a heves esőzések, havazások, nemcsak az emberi tűrőképességet, de az épületek szerkezeti felépítését is próbára teszik. Ez a szélsőséges időjárás egyre nagyobb károkkal jár, melyek anyagilag és érzelmileg is rendkívül megterhelők.

A kidőlt fák, megsérült vezetékek, heves jégesők és viharok mind-mind olyan tényezők, melyekkel szemben csak a legellenállóbb cserepek veszik fel eredményesen a harcot. De ahhoz, hogy a szerkezet viharállónak is minősüljön, fontos szabályoknak kell megfelelnie.

A jó tetőfedő alapanyag megválasztása kulcsfontosságú a viharbiztos szerkezet létrehozása során. A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. betoncserepei – súlyuknak és kialakításuknak köszönhetően – már önmagukban is biztosítják a viharállóságot. Speciális kapcsok elhelyezésével még stabilabbá válik a védelem, és az EUROCODE szabványinak is maradéktalanul megfelel a tetőrendszer.

A vihar mellett érdemes a nagy tömegű hóra is felkészíteni a szerkezetet, hiszen egy-egy csapadékos téli időszakban jelentős tömeg telepedhet meg a tetőn. Ez a 4-5 tonnát is meghaladó, jeges hómennyiség hófogás kialakítása nélkül hirtelen és óriási erővel távozhat a cserepekről. A folyamat elsodorhatja, leszakíthatja a tetőfelépítményeket, jelentős károkat okozhat a növényekben, járművekben és az alacsonyabban fekvő épületrészekben egyaránt. Nem beszélve az emberi élet veszélyeztetéséről és az ebből fakadó sérülésekről. A vonalmenti és felületi hófogás alkalmazása megfelelően stabilizálja a cserepeken lévő hómennyiséget, ezzel minimalizálva a felületi károkat.

A tetőszerkezet kialakítása előtt érdemes tehát szakértő segítséget kérni. A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. szakemberei teljes körű felmérés után pontos számításokat végeznek, és meghatározzák, milyen elemeket kell alkalmazni ahhoz, hogy a tető az EUROCODE szabályainak megfelelően, a lehető legidőtállóbb és legmegbízhatóbb védelmet biztosítsa az egyre erősebb megpróbáltatásokkal szemben is.