Glettelés – A szakszerű munka első lépései

Glettelés – A szakszerű munka első lépései

Miből készült a fal?

A gipszkarton és a régebbi, vakolt lécszerkezetű válaszfal javítása másfajta mesterfogásokat igényel, ezért – ha nem biztos benne, hogy miből van a fal vagy a plafon – bökjön bele egy árral. A gipszkarton 9,5 vagy 12,5 mm vastag, és könnyen átszúrja az ár. A vakolt lécezés viszont vastagabb, így a falécekbe nehezen szalad bele az ár.

Gipszkeverés

A gipsz keveréséhez a konyhai habverő a legalkalmasabb. Alapozáshoz sűrű tejszínre, fedőréteghez pedig olvadt fagylaltra emlékeztető masszát keverjen. Ha ezt elérte, ne keverje tovább a masszát, mert megköt a gipsz.

A felület szondázása

Nézze meg, hogy mekkora felületen vált le a vakolat, és csak ezután döntse el, hogy maga javítja, vagy szakembert hív. Kopogtassa végig a falat – ha kongó hangot hall, az annak a jele, hogy levált a vakolat, és már nem tapad kellően a téglafalhoz. Mindig jelölje ki a javítandó részeket.

Gerendakereső

Ha nem tudja, hol találhatók a válaszfal vagy álmennyezet tartógerendái, fúrja át ferdén a falat, és dugjon be egy vékony drótot, amíg gerendába nem ütközik.

Fogja meg a drót tövét, húzza ki, és mérje le a hosszát. A tartók általában 50 mm szélesek, ezért adjon hozzá még 25 mm-t, s máris megvan a lyuk és a tartó középvonala közti távolság. A tartók távköze rendszerint 40 vagy 60 cm, régi házaknál azonban másfajta kiosztás is előfordulhat.

Tiszta munkát végezzen!

A vakolatkeverő edényt, valamint a keverőszerszámokat és a vizet minden esetben tisztán kell tartani. Két keverés között alaposan mossa el az edényt és a szerszámokat, nehogy megkötött gipsz vagy egyéb szennyeződés kerüljön a következő adagba. A gipszet adja a vízhez, ne pedig fordítva. A gipszet apránként szórja a vízbe és folyamatosan kavargassa, amíg a massza el nem éri a megfelelő sűrűséget.

Idejében simítsa el!

Igyekezzen addig elsimítani a glettet, – amíg nedves, hogy ne akkor kelljen csiszolással igazítani rajta, amikor már megkötött. A gipszet erősen rányomott, laposan tartott simítólappal hordja föl a falra. Ezután permetezzen rá finoman egy kis vizet, nehogy túl gyorsan megkössön az anyag, majd könnyed simításokkal – a lapot szinte . a falra fektetve – egyengesse el.

Sérült fal- és mennyezeti felületek javítása

A málló vakolat elfedése…

A hibás vakolat eltüntetésének egyik módja, hogy elfedi. Új gipszkarton akár a régi fölé is felrakható, csak hosszabb önmetsző rozsdamentes csavarokkal kell rögzíteni. A régi mennyezet alá álmennyezet függeszthető, a falak pedig a vakolatra szögelt lécekre szerelt lambériával burkolhatók. Ne feledje azonban, hogy így valamivel kisebb és alacsonyabb lesz a helyiség. Lehet, hogy ez nem különösebben zavaró, de a szerelvényeket – főleg a konnektorokat és a villanykapcsoló­kat – mindenképp át kell szerelni.

Foltozás madzaggal

A gipszkarton falon vagy mennyezeten keletkezett kisebb lyukak széleit vágja egyenesre. Szabjon le egy akkora darabot, amely átlósan még éppen átfér a lyukon.

Fűzzön át a közepén egy madzagot, amelynek szöget csomóz a végére. Kenjen glettet vagy gipszkartonragasztót a folt külső felére, majd bújtassa át a lyukon. Forgassa a helyére a foltot, s a madzaggal húzza oda a gipsz­karton hátuljához. Rövid ideig tartsa meg a zsineget, hogy „meghúzzon” a ragasztó. Ezután várja ki, amíg megköt, majd vágja le a madzagot, és vakolja le a foltot.

Milyen vakolat kell hozzá?

Kisebb felületekhez – vagy ha nem nagyon verődött le a vakolat, s legfeljebb 3 mm vastag rétegben kell javítani – glettet is használhat. A mélyebb lyukakat előbb javítógipsszel töltse ki. Párás helyiségekben homokból és cementből kevert habarcsot használjon a gipsz helyett.

Vágja ki, egész a tartóoszlopig!

Ha egy nagyobb lyukat kell javítani a válaszfalon vagy álmennyezeten, lapfűrésszel vágja ki a sérült részt téglalap alakúra – hogy a lyuk széle a tartóvázig érjen. Erősítsen 50×25 mm-es léceket az oszlopokhoz, majd szabja ki a gipszkarton foltot, és szögelje rá a javítólécekre. A folt glettelése előtt fedje át hézagerősítő csíkkal a réseket. Az álmennyezet foltozásához erősítsen 50×50 mm-es támasztékokat a tartógerendákra, a lyuk mindkét oldalán, majd ezekhez csavarozza a régi és az új gipszkarton széleit.

Púposodik a mennyezet?

Léctartójú gipszelt álmennyezetnél előfordul, hogy a lécek „eleresztik” a gipszvakolatot. Porszívózza ki az álmennyezet fölötti térből az elporlott anyagot, majd egy deszkával és léccel alátámasztva, nyomja vissza a helyére az álmennyezetet. Felülről öntse ki folyós gipsszel a tartólécek közti részt, és csak akkor vegye ki a támasztékot, amikor teljesen megkötött.

Sarokjavítás

A leverődött külső sarkok egy gyalult léc segítségével javíthatók legkönnyebben. Szögelje oda a lécet a sarok egyik oldalához.

A szögeket ne verje be teljesen, hogy könnyebb legyen kihúzni őket. Vakolja be a sérült részt a léc mentén. Miután megkötött a vakolat, óvatosan vegye le a lécet, és javítsa ki a másik oldalt is. Húzza ki a szögeket, és finom csiszolópapírral gömbölyítse le a sarkot.

Forrás: kreativlakas