Tapétázó szerszámok

Tapétázó szerszámok

A tapétázó szerszámokat a tapétaragasztó felhordása, illetve a tapéta felragasztása során használjuk.

Tapétázó kefék fajtái

Egyik változata a tapéta bekenő, amelyet a tapétaragasztó felhordása során használunk. Ezek a kefék normál festőkefék, rendszerint téglalap alakú műanyag fejjel és műanyag sörtével, így viselik el károsodás nélkül a folyamatos nedvességet. Méretük megegyezik a festőkefékével.

Másik fajtája a tapétasimító, amelyet a frissen felragasztott tapéta illesztésénél, a ráncok kisimításánál használunk. E termékek kefeteste rendszerint fa, sörtéjük rövid és erős. A sörte anyaga műanyag, vagy természetes lószőr. Ismert kínai sortéból ké­szült simító kefe is. E kefék mérete kb. 6 x 25 cm. A keskenyebb, néhány sor sörtével készített kefék vékony, magas fatesttel készülnek, ezek mérete kb. 3 x 35 cm.

Tapétázó hengerek

A tapétázó hengerek a tapéták felragasztásánál használatosak. A puha, lágy hengerek felépítése és mérete megegyezik a festőhengerekével, 5 – 25 cm szélesek. Puha gu­miszerű réteg a külső borításuk és a tapétacsíkok egyenletes felragasztásához használjuk őket. Ezekkel a légbuborékok is kihajthatók. Ismertek a kemény műanyagból készült szegély-, vagy varrathengerek is, ezek kemény műanyagból készülnek, főként a tapétaszélek pontos il­lesztésére és eldolgozására használjuk őket. Domború, kúpos, sima, vagy bordázott változatuk ismert.

Tapétázógépek

Tapétázó gépeket használunk nagyobb felületek tapétázásához. A gépek feladata a ragasztó gyors és egyenletes felhordása a tapétára. Működési elvük rendkívül egyszerű: A ragasztóanyagban egy hengert forgatunk, amely alul magára veszi a ragasztót, felül pedig bekeni a felette elhúzott tapétát a ragasztó­anyaggal.

Oldalt egy penge egyszerűen eltávolítja a felesleges anyagot. A ragasztó mennyisége a penge és a ragasztós henger egymástól mért távolságával szabályoz­ható. Tapétázó gépünk lehet horganyzott, de folyamatos, iparszerű munkálatokhoz rozs­damentes gép vásárlása javasolt.

A szerszámok tisztítása, karbantartása

A munkavégzést követően elengedhetetlen szerszámaink tisztítása. Egyfelől szennyezett eszközökkel a későbbi munkavégzés nem lehetséges, másrészről pedig az agresszív anyagokkal való tartós érintkezés idő előtt teszi tönkre szerszámainkat.

Általános érvényű szabályok a következők:

  • Nem levegő hatására kötő anyagokkal való munkavégzés csakis a nyitott idő alatt lehetséges, a szerszámokat a kötés megkezdése előtt kell megtisztítani a gyártó általjavasolt módon és anyagokkal. A kötést követően szerszámaink jó eséllyel használhatatlanná válnak.
  • Levegő hatására szilárduló anyagoknál, munkaszünet alatt általában elegendő a szerszámokat levegőtől elzárva, a felhordott anyag oldószerében tárolni. Figyelem! Hengerünket, kefénket, ecsetünket egy-egy nagyobb, több napos munkánál olykor másnapig is tároljuk így! Ennek több előnye van: elkerüljük a környezet terhelését, a naponta ki nem mosott festék végül mérhető felületi többletet, és ez által anyagmegtakarítást jelent a kivitelezés során! Szerszámainkat a felhordott anyag gyártójának útmutatása szerint tisztítsuk! Ecsetünknek jót tesz, ha szappanos vízzel átöblítjük, és a sörte végét enyhén bezsírozzuk. Az ecsetet, kefét, hengert, a mosást követően tároljuk függesztve, a hengereket nyél nélkül. Így elkerülhető a szerszámok deformálódása, a nye­lek rozsdásodása és a fa részek korhadása.

Amennyiben szüksége lenne tapétázó szerszámra, jöjjön el hozzánk!