Gyeplazítás vagy levegőztetés: Mi a különbség?

Majdnem minden kerttulajdonos szép zöld és üde gyepről álmodozik. De akkor miért kelt némely kert olyan benyomást, akár egy kiszáradt sivatag, miközben a szomszédban a gyep évről évre a legszebb zöld színben tündöklik? Többnyire amiatt van, mert a szomszéd rendszeresen fellazítja és levegőzteti a gyepét. Csupán két eljárás, melyek a ragyogó fűfelülethez elengedhetetlenek. A levegőztetés amiatt szükséges, hogy a gyep elegendő tápanyagot vehessen fel, valamint azért, hogy újból elegendő levegőt kapjon. A talajlazítás egyszerűen elmagyarázható:  tulajdonképpen egy intenzívebb levegőztetés, ahol is a zárt gyepfelületet és a talajfelszínt felhasogatjuk, ami által a talaj könnyebben veszi be a csapadékot, így az csodálatosan regenerálódhat.

A gyeplazító gépek

A kertészek többnyire tavasszal lazítják fel a gyepek felületét abból a célból, hogy a hideg évszak után azokat felfrissítsék. Ezt a folyamatot ősszel célszerű megismételni. A talajlazítás révén a gyep újból könnyen hozzájut a szükséges tápanyagokhoz annak érdekében, hogy a következő telet jól vészelje át. A gyeplazítást vagy egy kézi működtetésű eszközzel, vagy elektromos-, ill. benzinmotoros gyeplazítóval végzik. Olyan berendezésről van itt szó, amely a gyepfelületet felhasítja, miközben a gyomnövényeket, az elszáradt, idős, csomós részeket pedig eltávolítja.  Ezáltal az új, zsenge fűszálak jobban növekednek, a talaj pedig jobban felveszi a vizet és a tápanyagokat. Figyelemmel kell viszont lennünk arra, hogy csak 2-4 cm magas, száraz gyepet lazítsunk fel.

 

Amire oda kell figyelnünk levegőztetéskor

A gyep fellazítása mellett azt rendszeresen át is kell szellőztetni. Ez az eljárás a teljes vegetációs időszakban folytatható, egyben ajánlott is, hogy a zöld növényzet hosszabb időn át friss maradjon. Szaknyelven ezt az eljárást ”levegőztetésnek” nevezik. Kis felületek levegőztetéséhez egy levegőztető gereblye is elég lehet, a nagyobb kertekhez pedig olyan elektromos levegőztetők vannak forgalomban, melyekkel a munka gyorsan és kényelmesen elvégezhető. A levegőztetés majdhogynem magától értetődő: apró  lyukakat hozunk létre a gyepben. Az eljárás azért fontos, mert az intenzív gyepápolással az folyamatosan tömörödik, filcesedik, így nem jut hozzá rendesen az oxigénhez és a vízhez. A levegőztetéssel a belvizek kialakulását is nehezítjük.

Levegőztetés és gyeplazítás utáni intézkedések

Mindkét eset után jó alaposan meg kell a gyepet öntözni. Ez jót tesz a talajnak, meg a növénynek is, mely az oxigén mellett a vizet is megkapja így. Gyeplazítás után ér a legtöbbet a trágyázás is, mivel a tápanyagokat a fű ekkor sokkal könnyebben hasznosítja.

Végkövetkeztetés: a levegőztetést és a gyeplazítást ne mulasszuk el!. A gyep meghálálja ezeket a munkákat, így koratavasszal is teljes pompájában tündökölhet. Aki ettől húzódzkodik, annak nem kellene a szomszédjaira irigykednie.

Gyeplazító gépeket ide kattintva talál!

Forrás: AL-KO