Hagyományos fűtési módszerek gazdaságosan

Az ősz beköszöntével megérkeztek a hűvös, éjszakánként akár már hidegnek mondható napok. Ez azt is jelenti, hogy otthonainkat fűteni kell, hogy fenntartsuk a számunkra kellemes hőmérsékletet az épület falain belül.

A kellőképpen hatékony, energiatakarékos és költségkímélő fűtés egyik előfeltétele a megfelelően szigetelt ház, amely a jó szigetelésnek köszönhetően gyorsabban felfűthető a kívánt hőmérsékletre és jobban megtartja a meleget, mint egy szigetelés nélküli vagy rosszul szigetelt épület. Itt fontos megjegyeznünk, hogy a megfelelő szigetelés nélkül alkalmazott bármely fűtési módszer csak kisebb hatékonysággal és nagyobb költségekkel működtethető.

 

Fűtés radiátorral

Két radiátor típus közötti különbséget első ránézésre nehéz megállapítanunk, pedig a működés hatékonyságának szempontjából jelentős különbségek is lehetnek. A gyártástechnológia, a felhasznált anyag minősége, a festés tartóssága, a kivitelezés ár/érték aránya, csak néhány a fontos paraméter közül, amelyeket célszerű figyelembe venni a radiátor kiválasztásakor.

Radiátor a környezetének konvekciós hőleadás útján adja át a hőenergiát a környezetének. A radiátor, amelynek az anyag fém, a vele kívülről közvetlen érintkezésben lévő levegő részecskéit melegít fel. A felmelegített levegő felszáll és a felvett hőt átadja a helység távolabbi levegő részecskéinek, tárgyainak is. A felszálló meleg levegő helyére pedig az alulról érkező hidegebb levegő áramlik és így egy levegő keringés indul el.

A radiátor egyik alaptulajdonsága, amit a kiválasztásnál figyelembe kell vennünk: az a teljesítmény. A radiátor teljesítménye határozza meg a hő-leadás értékét, ez pedig a teljes fűtésrendszer egyik legfontosabb paramétere is. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen a radiátor teljesítménye vagy mérete a szükségesnél se nagyobb, se kisebb. Azaz ne legyen sem alul- sem pedig felülméretezve.

A nagyobb teljesítményű és méretű radiátor sem anyagilag, sem pedig helykihasználás szempontjából nem lesz megfelelő. Túlságosan alacsony teljesítményű radiátor esetén pedig valószínűleg fázni fogunk.

A radiátorok karbantartása összetett feladat és nagyobb részben nem látványos munkafolyamatokból áll. Ha csak a régi radiátorok esztétikáján szeretnénk javítani, akkor érdemes festéssel próbálkozni, hőálló festékkel, amelyet kimondottan erre a célra fejlesztettek ki.

 

Fűtés kályhával

A jól megtervezett és kivitelezett cserépkályha tömegéből adódóan nagy mennyiségű hőt tud tárolni. Az eltárolt hőenergiát egyenletesen sugározza vissza akár 36 órán keresztül is, napi egyszeri begyújtással. Két-háromnaponta elég egyszer begyújtani alacsony energiaigényű házakban, ez körülbelül öt perc időtöltés.

A cserépkályha hatásfoka, fűtőanyag hasznosítása szempontjából szinte utolérhetetlen más megoldásokkal, olyan 80-85% körüli. Bár a tűzifáért legtöbbünknek meg kell dolgoznunk fizikai értelemben is, az ára még mindig jelentősen elmarad az egyéb szilárd tüzelőanyagokétól. A hasogatott fán kívül választhatunk akár fabrikettet is. Gazdaságos, olcsó fűtési megoldás népszerűségét tovább növeli sugárzó hő leadása mely először a tárgyakat melegíti fel, helység levegőjéhez képest ezért komfortosabb magasabb a hőérzet.

A jól kivitelezett külső, égési levegővel ellátott, zárt égésrendszerű cserépkályhák teljesen biztonságosak, így biztosítják a család számára a nyugodt, egyszerű, és megbízható fűtést. A kémények réseinek, illesztéseinek és repedéseinek tartós javítására és kitöltésére javasoljuk kéménytömítő tűzálló termék használatát. A megfelelő karbantartás minden esetben nagyon lényeges eleme a biztonságos működtetésnek.

 

Fűtés kandallóval

Otthonunk hangulatát alapvetően meghatározhatja a kandallóval való fűtés. A lobogó tűz látványa, az égő tüzelőanyag ropogása kellemes, romantikus hangulatot teremt, amely mással nem helyettesíthető. Családunkkal, barátainkkal a kandalló melegében a ropogó tüzet csodálva tökéletesen ellazulhatunk egy-egy fárasztó nap után.

Kandallóban fűthetünk akár fabrikettel is, amely önmagában már tökéletes tüzelőanyag, de kombinálhatjuk tűzifával is. A fabrikettek tárolása, felhasználása tiszta, egyszerű és kényelmes, kis helyigényű tüzelőanyag. Fűtőértéke általában kétszerese a tűzifának, így kisebb mennyiséggel érhetjük el a kellemes meleget otthonunkban. Nagyobb hatékonysággal égnek, hosszabb ideig izzanak a hagyományos tűzifától, így gazdaságosságuk szinte vitathatatlan.

A fabrikettek természetes alapanyagokból, préseléssel készülnek, idegen kötőanyagot nem tartalmaznak. Sűrűségük 2-3-szor magasabb, mint a hagyományos tűzifáé. A fűtőértéke pedig nagyjából a kétszerese, ennek is köszönhető, hogy nagyon kevés a keletkező hamu.

A RUF fabrikett egységes formájának köszönhetően jól raktározható, könnyen szállítható, kényelmes felhasználást tesz lehetővé. A szállítást követően nem kell aprítani, feldolgozni, használatra kész állapotban vásárolható meg.

A fabrikettek alacsony hamutartalma kényelmes használatot tesz lehetővé, mindemellett a keletkezett hamu környezetbarát, akár a kerti trágyázásához is felhasználható.