Mennyezeti világítás – Lámpatípusok kiválasztása

A világítás csodákat tehet a belső térben. Ugyanaz a tér lehet más és más hangulatú, attól függően, hogy milyen lámpákat helyezünk el benne. Ezért fontos, hogy ne hagyja magát vásárlásra csábítani pusztán csak a lámpa kinézetével. Annak érdekében, hogy elégedett legyen az otthonával vagy egy-egy konkrét helyiség hangulatával, ami sokszor a világítás milyenségén múlik, néhány alapvető szempontot mindenképp figyelembe kell venni a választáskor.

 

Lámpatípus választás a helyiség méretéhez

Amennyiben egy nagyobb szobát szeretnénk megvilágítani, többféle lámpatípusra is szükségünk lehet egyszerre. Ezek lehetnek a mennyezeti lámpa, az állólámpa, vagy például a fali lámpa. Ügyeljünk a szoba magasságára a választásnál. Nagy belmagasság, magas mennyezet esetén minden esetben egy csillárt vagy más függeszték jellegű lámpát ajánlanánk, alacsonyabb mennyezethez pedig fali- és mennyezeti lámpát ajánlunk, amely kicsit nagyítja a szobát optikailag.

 

Lámpatípus választás funkció szerint

Talán nem mindenkinek nyilvánvaló, hogy más lámpát választunk az előszobába, a gyerekszobába és mást a konyhába is. A világítás típusa egy helységen belül is változhat, illetve lehet többféle is. Például egy konyhában az étkezőasztal megvilágítására a legmegfelelőbb egy csillár vagy más, összetett függeszték, a konyhapult megvilágítására pedig pultmegvilágítót vásárolunk. Kiválasztáskor arra is figyeljünk oda, hogy szabályozható-e a lámpa. Jól jöhet ez a funkció a hálóban és a nappaliban felhelyezett csillároknál vagy akár az asztali lámpáknál.

 

Lámpatípus választás a meglévő stílushoz

A belső terek berendezése során a lámpákat általában a legutolsó dolgok közt vásároljuk meg, így figyelembe tudjuk venni a bútorok színét, jellegét, a falat, a padlót is. Jó, ha a világítás jellege illeszkedik a szoba általános megjelenésébe. Így például a régies vagy vintage stílusú szobákban a rusztikus lámpatestek mutatnak jól. A modern belső terekbe a design lámpákat helyezhetünk el, ezek közül van amelyik távirányítással működik és a fények színe is állítható. A modern technológia kedvelőinek egész biztos jól jönnek az intelligens világítótestek.

 

Műszaki paraméterek figyelembevétele lámpatípus választáshoz

Mint sok más dolgot, a lámpatest műszaki paramétereit sem szabad figyelmen kívül hagyni a választásnál. Különösen a fürdőszobai lámpákat illetően mérlegeljük előre, hogy az adott világítás IP-védettsége milyen.

Az elektromos készülékek burkolatát felhasználási céljától, illetve a felhasználás jellegétől függően szilárdtest és víz behatolás elleni védelemmel látják el. A védelem szintjét az IP jelölés utáni két szám határozza meg:

  • az első számjegy az idegen anyagok, környezeti behatások elleni védelem fokát
  • a második számjegy a vízbehatolás elleni védelem mértékét adja meg.

Szükséges továbbá, hogy a lámpatest ne legyen túl nagy fogyasztású, így ajánljuk az energiatakarékos fényforrásokat, például LED izzókat.

A világításnál is fontos tényező az energiafogyasztás, a világítótest élettartama, a garanciális időszak, a beszerzési ár és további tényezők, amelyek nagyban befolyásolják a végső választást. A belső terek LED megvilágításával, biztos nem fog hibát elkövetni.

Jelenleg a LED világítótestek a legtakarékosabbak a világítástechnika piacán találhatók közül. A LED fényforrásokkal (mint pl. LED izzókkal vagy LED fénycsövekkel) a hagyományos fényforrásokkal szemben sok energiát, és ezáltal pénzt is megtakaríthatunk.