Különleges bevonatok – utólagos szigetelés

Számtalan esetben előfordulhat, hogy utólagos megoldásokat kell keresnünk, mert a meglévő hőszigetelés nem elégséges. Régi házaknál pedig még az sem ritka, hogy a mai kritériumoknak egyáltalán nem felel meg az állapot, amelyet a felújítás közben megtapasztalunk.

Az utólagos hőszigetelési módszerek közül a legkézenfekvőbb, ha valamilyen táblás szigetelőpanelt alkalmazunk, és ezekkel borítjuk be az egész házat. Lehetnek azonban olyan esetek is, amikor ez a módszer nem alkalmazható, mert mondjuk egy műemléki védettség alatt álló épületről beszélünk. Ezeknél a régi házaknál nem lehetséges a külső homlokzatra hőszigetelést feltenni, mert ezzel elvesznének azok a dekoratív jegyek, amelyek egyedivé és különlegessé teszik az épületet.

Az utólagos hőszigetelés azonban ezekben az esetekben is kivitelezhető. Van egy termékcsalád, amelyet jó szívvel ajánlunk mindenki figyelmébe, mert több problémára is kínálnak megoldásokat.

 

Kenhető hőtükör

A Valmor Kenhető Hőtükör egy mikroméretű kerámiagömböket tartalmazó, speciális összetételű glettelhető anyag. A kerámiagömbök belsejében vákuum van, amely a legjobb hővezetést gátló közeg. Az anyag hatékonysága a rétegvastagságon múlik, ezért javasolt a 1,5 mm vastagság felhordása. Ennél a rétegvastagságnál már jelentős fűtés megtakarítással számolhatunk. További érzékelhető változást hozhat lakókörnyezetünkben a használata:

  • azonnali és tartós megoldást nyújt a hőhíd okán kialakult falpenésszel szemben
  • csökkenti a hőveszteséget a falakon és a mennyezeten keresztül
  • megszünteti a falak hideg érzetét – komfortosabbá válik a lakókörnyezet
  • egyenletesebb hőeloszlású falon a páralecsapódás mértéke csökken
  • nem gátolja a falak lélegzését

Felhasználható célzott felületekre, hőhidak utólagos kezelésére és a teljes épület belső és külső hővédelmére egyaránt. Alkalmazható nyílászárók áthidalóinál, sarkoknál, koszorúk mentén, pincefödémeknél, padlózat és falazat csatlakozásánál, radiátorok mögötti felületeknél és mindenhol, ahol úgy érezzük, hogy „húz” a fal (sugározza a hideget). Fémszerkezetekre is felhordható korróziógátló alapozó használatát követően.

 

Időjárásálló- és szigetelőfesték

A Valmor időjárásálló- és szigetelőfesték vízzel hígítható kül- és beltérben egyaránt használható rugalmas festéktípus. 3×3 funkcióban alkalmazható. Dekorációs célra, mert jól színezhető és mindenre tapad, izolációra, azaz szigetelésre és védelemre, adhézióra, azaz tapadóhídként, illetve alapozó funkcióra. A bevonat UV-álló, vízálló, enyhe sav és lúgálló, valamint rugalmas is. Tökéletesen megtapad szinte minden, új és régi, kezeletlen vagy már festett felületen egyaránt.

Tartós védelem

Ellenáll az időjárás káros hatásaival szemben, amit több éven át megőriz. Gyorsan száradó selyemmatt fényű fedőfesték, amely dekoratív bevonatot képez. Tartósan nyirkos, mohásodásra, algásodásra hajlamos falak, lábazatok, fedőkövek festésére is ajánlott, mert a festék nehezen nedvesedik át, nem tapadnak az elkészült felülethez növények és így könnyen tisztíthatóvá is válik. Nem mérettartó fa szerkezetekre, széldeszkákra, falborításokra, kerítésekre, puha és keményfákra egyaránt használható. Nemesfémekre, műanyag és gumi felületekre, csatornákra, vízelvezetőkre, bádogborításokra is felhordható. Ami pedig egy plusz különleges alkalmazási terület: kiválóan alkalmas füves és műfüves pályák vonalainak felfestésére.

Szigetelés

Kormos, nikotinos, rozsdás, salétromos, penészes, enyhén zsíros- és vizes ázási foltokra felhordva megakadályozza az oldott sók következő rétegbe jutását. A megszáradt bevonat nem engedi át a korom és kátrány kellemetlen szagát.

Alapozás

A tapadást elősegítő közbenső réteg kialakítására alkalmas, ahol az egymással nem harmonizáló felületek és festékek erős kapcsolata szükséges. Az alapfelület lehet: olajfesték, enyves festék, zománcfesték, OSB, CK-lap, gipszes felület. A következő festékréteg tökéletes tapadásához 1:3 arányban vízzel hígítva alapozóként használható. A megszáradt felület glettelhető gipszes, diszperziós, cementes, anyagokkal vagy közvetlenül festhető vizes, oldószeres (lakkbenzin hígítású) festékekkel, lazúrokkal is.

 

Flexibilis tetőszigetelő rendszer

A Valmor Flexibilis Tetőszigetelő Bevonat vízbázisú termék, amely a legkorszerűbb Core-Shell emulziójának köszönhetően a felhordást és száradást követően UV-álló, rugalmas, páraáteresztő, vízszigetelő réteget képez a felületen. Szinte minden építőanyag típusra kiválóan felhordható, így az épület bármely pontját megvédhetjük annak pozitív oldala felől érkező nedvességgel szemben. Rugalmasságának köszönhetően, a hőterhelésnek kitett különböző anyagok eltérő dilatációs méretváltozását is képes követni. A bevonat enyhén sav- és lúgálló, tisztítható, nedves dörzsálló, lépésálló. Alkalmas lapos tetők önálló vízzáró szigetelésére, meglévő bitumenes, PUR, EPDM gumiszigetelések felújítására, UV-védelmére és hőterhelésének csökkentésére.

A szigetelt felület járható, közvetlen burkolható kül- és beltérben, vagy kopásállóvá tehető Valmor Flexibilis Padlóbevonattal (nem nedvszívó alapfelület esetén csak személyforgalomnak tehető ki a felület). Kül- és beltérben szigetelhetjük a felsorolt anyagokat és azok kombinációit: betonok, kerámiák, cserepek, üvegek, csempék, zsindelyek, OSB-k, bádogok, festett és porszórt lemezek, nemesfémek, műanyagok, fóliák, szigetelő lemezek, polikarbonátok, palák, fák, Betonyp (CK lapok), EPS és XPS lemezek, kövek, téglák, szürke és nemes vakolatok, cementes és diszperziós ragasztók. Szakszerű felhordás esetén élettartama meghaladja a 10 évet. Állandó víz alatti felhasználásra nem javasoljuk. Elöregedett, összerepedezett, vízáteresztő bitumenes felületek esetében csak ideiglenes megoldást nyújt.