Lakásfelújítási kisokos – Festési tippek, trükkök

Egy lakás felújítása mindig jár valamekkora felfordulással és az elvégzendő munkák volumenétől függően jelentős költségekkel is. Amikor csak egy kisebb változtatásban gondolkodunk, akkor a falak átfestése lehet egy olyan megoldás, amivel azért jelentős eredményeket érhetünk el. Ez kisebb bonyodalommal jár, mint mondjuk egy fürdőszoba teljes átépítése.

Amikor a szobafestés házilagos kivitelezése mellett döntünk, nem csak a költségcsökkentési szándék vezérelhet, hanem az is, hogy ma már komoly szakember hiány tapasztalható, ami az árakat is befolyásolja. A realitás az, hogy akinek nem szakmája a falfestés vagy a fűtéscsövek mázolása, annak jóval több idő ráfordítással valósítható meg a szakemberek munkájához hasonló minőséget elérni, de a jól elvégzett munkából fakadó öröm sok mindenért kárpótolhat.

 

A festési munkálatok előkészítése

Letakarni, megvédeni a cseppenő festéktől és a keletkező portól mindig kevesebb idő és erőfeszítés, mint az utólag végzendő munka. Azaz a padlóra, a berendezési tárgyakra rászáradt festéket kapargatni, azokat letakarítani, pormentesíteni. Amennyire csak lehetséges a festendő helyiséget ürítsük ki, hogy minél több helyünk legyen az elvégzendő munkafolyamatokhoz.

Előfordulhat, hogy mindent nem tudunk egy másik helyiségbe átvinni, ebben az esetben a szobában maradó bútorokat a helyiség közepére rakjuk össze és ott takarjuk le őket minél alaposabban bútortakaró fóliával. A padló védelmére vásárolhatunk takaró papírt tekercsben, ezzel védhetjük meg az aljzatot.

 

A falak előkészítése festéshez

Ellenőrizzük a falon levő festékek minőségét. Ha már több réteg festék van rajta korábbról, és esetleg felhólyagosodás tapasztalható bizonyos részeken, ott érdemes egy festéklapáttal (spaklival) alányúlni és megpróbálni lekaparni. Ha könnyen enged a festék és nagy táblákban jön le kisebb erőfeszítés hatására, érdemes megfontolni a teljes felület eltávolítását, lekaparását a falról.

Ez a folyamat jelentős munkával járhat, de megéri a befektetett energia, mivel, ha a készre festett szobában a nedvesség hatására a gyenge régebbi festék rétegek a rájuk felhordott újjal együtt elkezdenek felhólyagosodni, akkor sajnos az új festék is kidobásra kerül a lekaparás után.

Ha bizonytalanok vagyunk a döntésben, akkor egy pár négyzetméteres felületen csinálhatunk próbafestést is, aminek hatására felszínre jöhetnek a problémák. Ha az alsó réteg nagyon laza, a próbafestés során azt is tapasztalhatjuk, hogy a hengerre tapad a régi réteg és így a henger leszedi azt a falról. Ez már biztos jele annak, hogy a régi festékréteg megérett a lekaparásra. Ezt követően javítsuk ki a falon található hibákat, lyukakat, repedéseket glettanyag és glettvas vagy spakli segítségével.

A falak javítása után fontos lépés a csiszolás, amivel szinte tükörsima felületet tudunk létre hozni, ha kellőképpen alaposak vagyunk. Akár többször is ismételnünk kell a csiszolást, a szinte tökéletes felület eléréséig. Nagyobb felületek esetén érdemes lehet gépeket is használni. A falcsiszoló gép és speciális porszívó segítségével jelentősen meggyorsíthatjuk, megkönnyíthetjük ezt a munkafolyamatot. Nem beszélve a porszívó azon jótékony hatásáról, hogy szinte teljesen pormentesen tudunk vele dolgozni.

 

A festendő falak mélyalapozása

A felület előkészítése után következik a mélyalapozás. Érdemes a festék vásárlásakor a rendszerhez tartozó alapozót is megvásárolni, ha kapható. Vannak olyan esetek, amikor nem javasolt a mélyalapozás. Ilyen lehet a vályogfalak festése, ahol a falakat teljesen lezárhatja a mélyalapozó. Így kisebb nedvesedés során, amit a vályogfal felszívhat magába, szinte garantáltan felhólyagosodik, felpattog a festés – ez főleg régi, vízszigetelés nélküli vályogfalak esetén fordulhat elő – mivel a nedvesség a fal felületén nem tud ki száradni megfelelően.

 

A falfestés folyamata

Érdemes komplett festőkészletet beszerezni, hogy minden eszközünk meglegyen a festési munkához.

Első lépésként jól keverjük át a festéket, majd egy üres vödörbe öntsünk egy kisebb mennyiséget a sarkok körbefestéséhez, a kapcsolók, dugaljak körbefestéséhez és minden olyan hely előre festéséhez, amely helyekre a nagy hengerrel nem férnénk oda. Ha két ember tud dolgozni egy szoba festésén egyszerre, akkor az egyik sarkokat fest ecsettel, a másik a nagy hengerrel fest. Ez azért előnyös, mert itt is a nedvesre-nedves technológia hozza a legjobb eredményt. Erősebb színeknél, ha már a kishengeres festés kiszáradt, és erre festünk rá, csíkokat, nyomokat hagyhat, foltos lehet, ezért a legrövidebb időn belül érdemes ráfesteni.

A festéket érdemes kétfelé öntenünk, azaz megfelezni egy vödröt, mert így könnyebben mozgunk vele, kisebb súlyt kell emelgetnünk. Nem javasolt a festék hígítása, hacsak a gyártó elő nem írja, de legtöbb esetben a festékek készre kevertek. Mindig a mennyezettel kezdünk, ha az kész, az oldalfalakkal folytatjuk. Hengerezés során ügyeljünk arra, hogy ne hagyjunk csíkot a nagy hengerrel, az anyagot szépen egyenletesen dolgozzuk el, akár többször is átmenve rajta a nagy hengerrel. Mindig az egyik sarokból elindulunk és készre festjük a falat, ahogyan haladunk előre. Időnként érdemes kicsit távolabb lépve ellenőrizni a minőséget, mivel messzebbről jobban észre lehet venni a hibákat.

Használjuk a lehúzó rácsokat a hengerhez, amit a vödörbe állítva, a két fülével beakasztva használunk. Mielőtt a falra vinnénk a hengert, ezen görgessük át párszor, így a felesleges festék lehúzható róla. Amennyiben a mennyezet festése közben az oldalfalra cseppen festék, azt a száradás előtt töröljük. Ha pedig már megszáradt és akkor vesszük észre, csiszoljuk le csiszoló papírral, különben a festés után látszani fog a lecseppent festék nyoma, formája, ami ront az esztétikai értéken.