Készüljünk a télre a kertben!

Szeptemberben és októberben még lehetnek kellemesen meleg napok, de a november már félreérthetetlenül jelzi a számunkra, hogy ősz van. Sőt, hamarosan beköszönt a tél is, amely a mi éghajlatunkon a leghidegebb évszak, így érdemes rá felkészülni a kerti munkák, és a ház körüli teendők elvégzésével is.

 

Tennivalók ősszel a kártevők és kórokozók ellen

Valószínűleg mindig is lesznek a kertünkben kártevők és kórokozók. Ne legyenek illúzióink, ha kiirtjuk valahogy őket, akkor jönnek majd újak a szomszédból. Az lehet a célunk, hogy olyan kis egyedszámban tudjanak csak jelen lenni a kertben, amely nem veszélyezteti számottevően növényeinket.

Ha télen van komolyabb fagy, akkor ezek a kártékony szervezetek általában megtizedelődnek. Minél több kártevő pusztul el a hidegben, annál kevesebb marad, ami szaporodásba kezdhet tavasszal, elárasztva a kertünket. Tehát ha elég hideg a tél, akkor többet tehetünk azért, hogy az áttelelő kártevők minél kevesebben éljék meg a tavaszt. Nem kell bonyolult munkálatokra gondolni. Kisebb, de igen fontos munkaműveletekkel hatékonyan kártevő mentesíthetjük télen és a hideg időszakot megelőzően a kertünket, a fagyok erejének kihasználásával.

A zöldséges ágyás felásását például semmiképp ne hagyjuk tavaszra. Ha ősszel ásunk, akkor sokkal jobb lesz a talajszerkezet, hiszen a kifordított talaj rögöket átjárja a fagy. Így a bennük lévő víz ahogy jéggé fagy: kitágul, így a jövő évi veteményes számára ideális apró morzsás talajszerkezet alakul ki tavaszra. Ráadásul a talajban telelő kártevők, mint például a cserebogár pajorjainak többsége is elpusztulhat így.

Az idősebb fák kéregrepedéseiben is sok kártevő rovar próbál áttelelni. Ha egy gyökérkefével ősszel átdörzsöljük a kérget, a rovarok kifordulnak a rejtekhelyükről, és megfelelő védelem hiányában megfagynak. A fák alól gereblyézzük ki egy erős gereblyével vagy lombseprűvel a lehullott faleveleket, és gyűjtsük össze a lombot, mert az avarban főleg gombák képesek áttelelni, és tavasszal visszafertőzhetik a növényállományt.

Metszés után kén és réz tartalmú szerekkel végezzünk lemosó permetezést. E szerek kiválóan alkalmasak a gombák elpusztítására. Sokkal jobb ezt télen csinálni, mint nyáron többszöri gombaölő-szeres kezelést végezni. Ezzel a lemosó permetezéssel a vegyszer nem kerül a gyümölcsbe, és nem fogyasztjuk el azt. A permetező készülékkel végzett lemosó permetezés – mint a neve is mutatja – valóban lemosást kell jelentsen. Nagy mennyiségű lével végezzük, úgy, hogy az szinte folyjon az ágakon, a törzsön, bejutva a kéregrepedésekbe is. A metszési sérülésekre is jusson a lemosó szerből, a 4 cm-nél vastagabb ágak metszési felületét emellett faseb kezelővel is érdemes lezárni.

 

Egyéb ház körüli teendők

Az éléskamra feltöltése

A téli felkészülést folytathatjuk azzal, hogy feltöltjük a készleteinket. Gondolunk itt bizonyos ennivalókra, ételféleségekre és természetesen a tüzelőre, amellyel melegen tarthatjuk az otthonunkat.

Érdemes olyan dolgokat elraktározni, amelyekből télen minél több vitamint, energiát vihetünk be a szervezetünkbe. A különböző tartósítási formák segítenek megőrizni a nyár ízeit. Fogyasszunk sok lekvárt, illetve befőttet, vagy szárított gyümölcsöket, az ebéd mellé pedig mindig legyen az asztalunkon egy kis savanyúság.

Az alma télen is könnyen hozzáférhető gyümölcs, és napi fogyasztása rendkívüli módon megerősítheti az immunrendszert. Végül még egy kulcsfontosságú összetevő. Ez a méz, amelynek vitamintartalma a gyümölcsökével ellentétben a tárolás során sem bomlik le. Nincs is annál jobb, mint egy hideg téli reggelt egy bögre jó forró mézes teával indítani.

 

A tűzifaaprítás technikája

Az sem rossz, amikor egy hideg téli estén odaülhetünk a kályha vagy kandalló mellé, és élvezhetjük a ropogó fa melegét, miközben a lángok táncoló fényjátékot vetítenek a szoba falaira. Különösen jól esik ez a tevékenység, ha meg is dolgoztunk érte, és magunk hasogattuk fel azt a tűzifát. Ahhoz azonban, hogy a tűzifaaprítás kellemes és kellőképpen gyors is legyen, feltétlenül szükségeltetik egy jó fejsze.

A fejsze ékszerű formájának köszönhetően nem csak vágja, de egyben hasítja is a fát. Ennek ellenére nem árt, ha van egy hasítóékünk is a nagyon makacs farönkök széthasításához.

Szükségünk lesz még egy védőszemüvegre és egy jó kesztyűre. A szemüveg a szétrepülő szilánkok miatt nagyon fontos, a kesztyű pedig a szálkák ellen védi majd a kezünket az elkészült fahasábok pakolása közben. Ha jól csináljuk, akkor egy jó fejszével kifejezetten élvezet lehet a tűzifaaprítás.