Melyik hősugárzó típust válasszam?

Ahogy beköszöntenek a hűvösebb őszi napok, egyre nagyobb igényünk lehet a bekuckózásra, az otthonunkban érezhető kellemes melegre. Egy hosszabb kirándulás vagy séta a szabadban egészséges és igazán hasznos, bármilyen idő is van odakint. De ha egész nap kint talpalunk az erdőben, a hideg időben, akkor bizony fokozottan vágyunk a jó meleg szobában beburkolózni egy takaróba és finom teát vagy forralt bort kortyolgatni.

Mit tehetünk, ha a meglévő fűtés nem elég gyorsan működik, vagy nem elég hatékony?

Előfordulhat, hogy otthonunk valamelyik helyiségét gyorsan fel kell fűteni. Ebben a hősugárzók jelenthetnek hatékony és gyors segítséget. Fontos tudni, hogy bármelyik típust is szeretnénk választani, vásárlás előtt mindenképp gondoljuk át, hogy milyen feladatot kell betöltenie a készüléknek. Meglévő fűtés mellé rásegítőnek szánjuk, vagy ez lenne a fő fűtési módszerünk? A hősugárzó készülékeket fogyasztás, méret és típus szerint is lehet kategorizálni. Ezeket nem árt ismerni ahhoz, hogy meg tudjuk hozni a jó döntést a vásárlás előtt.

 

A hősugárzók típusai

Infra hősugárzók

Ennek a típusnak az az egyedi tulajdonsága, hogy az elektromos energiát alakítja át infravörös sugárzássá. A hagyományos fűtéssel ellentétben az infravörös sugárzás elsődlegesen nem a levegőt melegíti fel, hanem célzottan az adott térben található objektumokat. Az élőlényeket, vagy akár a tárgyakat. Ebből következik, hogy az így felmelegített falaknak, bútoroknak és persze a saját testmelegünknek köszönhetően kellemes hőérzet alakul ki.

Ezen fűtéstípus előnye, hogy költséghatékony, nyitott térben használva is jól fel tudjuk melegíteni a célzott területet, tehát kicsi a hőveszteség, vagyis nem fűtünk feleslegesen.

 

Ventilátoros hősugárzók

A ventilátorral felszerelt hősugárzók ugyanazon az elven működnek, mint egy hajszárító: a beszívott levegőt felmelegítik, majd kifújják a forrót. Az ilyen készülékek általában kis (1-2 kW) teljesítményűek. Előnyük, hogy nagyon olcsók, illetve, hogy rövid időn belül gyors felmelegedésre képesek. Hátrányuk, hogy az áramfogyasztást igencsak megnövelhetik.

Egy ventilátoros hősugárzó segítségével akár nagy méretű helyiségeket is fel lehet fűteni (garázsok, műhelyek, üvegház), a profi típusoknál automatikus hőszabályzó „felügyeli” a kívánt hőmérsékletet, túlmelegedés esetén pedig ki is kapcsolnak. Amivel számolni kell, hogy a készülék nem éppen a legcsendesebb, ezért hálószobába vagy gyerek mellé nem igazán jó megoldás.

 

Kerámiabetétes hősugárzók

Az egyik leggazdaságosabb választás a kerámiabetétes hősugárzó, ami szerkezeti kialakításánál fogva kiválóan tárolja és adja le a hőt, működése észrevétlen, a hősugárzó maga pedig hosszú életű. Ezeknek a készülékeknek a belsejében egy különleges, kerámiaanyagból készült bordás szerkezet található, amely jól tartja a meleget, így kisebb energiafelvétel mellett nagyobb teljesítményre képesek.

 

Kvarc hősugárzók

Ennél a típusnál a beépített kvarc forrósodik fel, majd adja le a hőt a környezetének – hasonló elven működik, mint a kerámiabetétes hősugárzó. Villámgyorsan felmelegszik, használatuk gazdaságos, bárhova felszerelhető, és mindennek tetejében némán üzemel.

 

Elektromos konvektorok

A konvektorba beáramló hideg levegőt a szerkezet fűtőelemei melegítik fel, ami aztán tovább áramlik a fűtésre váró helyiségbe. Habár sok háztartásban megtalálhatjuk az elektromos konvektorokat, ennek elsősorban az elmaradt otthonfejlesztés, korszerűsítés az oka, hiszen állandó fűtésként nem számítanak költséghatékony megoldásnak, kiegészítő fűtésként viszont jó választás lehet.

 

Elektromos kandallók

Az egyik legkeresettebb hősugárzó típus ez. Nagy előnye, hogy nem igényel fát vagy szenet, ezért takarítani sem kell, hiszen elektromos árammal működik. Az elektromos kandalló használata egyszerű és praktikus, hatását tekintve ugyanolyan varázslatos téli hangulatot teremthetünk vele, mint egy fatüzelésű kandallóval. Hátránya, hogy sok áramot fogyaszt, és áramkimaradás esetén nem használható, ettől függetlenül a lakás elegáns, stílusos dísze lehet.

 

PB gázzal működő hősugárzó

A PB-gázos hősugárzókból többféle (bel- és kültéren egyaránt használható) kivitel létezik. A szerkezet alapfelépítése viszont minden esetben ugyanaz: a benzinkutakon is kapható gázpalackokra applikálható hősugárzóról van szó, így fűtés nélküli nyaralókban, vendégházakban, egy csapadékmentes kerti partin vagy sátrazás alkalmával is hasznát vehetjük.

Praktikus, olcsó és egyszerű, az otthonunk éke viszont aligha lesz.

 

Meghosszabbítani a nyarat kültéri hősugárzók segítségével

Ma már adott a lehetőség arra, hogy a nyár hangulatát bármikor visszacsempésszük otthonunkba egy jó kis teraszozással. A kültéri használatra konstruált fűtőtestek mindezt lehetővé teszik a számunkra akár az őszi időszakban is.

Minden bizonnyal találkoztunk már ilyen készülékekkel kerthelyiségekben, kávéházak teraszain vagy különböző vendéglátóhelyeken, de egyre gyakoribb, hogy a családi házak teraszain, lakások erkélyein is ilyen készülékek ontják a meleget. Elviselhetővé teszik a hűvös estéket, vagy épp megmenthetnek egy kudarcra ítélt kerti partit.

 

Hősugárzó gombák

A gázüzemű hősugárzó gombákkal általában a vendéglők teraszain találkozhatunk, használatukkal megnyújtható a szabadtéri rendezvényekre, szórakozásra fordítható időszak. A hőgombák nagyarányú elterjedését a kávéházakra, vendéglőkre vonatkozó dohányzási tilalom generálta. A vendéglősök, hogy dohányzó vendégeik kedvében járjanak, egyre nagyobb számban helyeztek el a bejáratok közelében vagy a teraszokon az asztalok mellé hősugárzó gombákat és különböző fűtőtesteket. Egy közepes teljesítményű teraszmelegítő gázgomba 20-25 négyzetméteres területen tudja kifejteni hatását; a berendezést gázpalack hozza működésbe, amely a talpban helyezkedik el.

 

Hősugárzó típusok méretek szerint

Méretek szerint különböző hősugárzótípusok léteznek: a nagy, impozáns, elektromos kandallóktól kezdve a félméteres halogén hősugárzókon át a kicsi és praktikus termoventilátorokig szinte minden méretben rendelkezésünkre állnak fűtőeszközök. Tehát tényleg csak a saját igényeink és otthonunk mérete szab határt annak, hogy milyen hősugárzót használhatunk.

Ha a lakás egy nagyobb, fix részét szeretnénk felmelegíteni, ahol sok időt töltünk, például a fürdőszobát, a teraszt vagy a nappalit, falra felszerelhető infra hősugárzókat ajánlunk. Ha nincs ilyen fix hely, hanem csak néha szeretnénk egy kis meleget varázsolni például az íróasztalunk közelébe, miközben dolgozunk, akkor használjunk hordozható ventilátoros fűtőtestet vagy termoventilátort.