Hangvezérlés egy intelligens otthonban

Ki gondolta volna néhány évvel ezelőtt, hogy ma már a sci-fi valóságos világába léphetünk? Hangparanccsal be- és kikapcsolható lámpák, intelligens redőnyök, amelyek maguktól felhúzódnak – ez már nem fikció, hanem gyakorlatilag mindenki számára elérhető valóság. A garázsajtó hangvezérléssel történő kinyitása, amikor hazaérkezik, vagy a világítás hangvezérléssel történő lekapcsolása otthonában, amikor éppen az ágyban fekszik, már nem távoli gondolat.

Több száz olyan helyzet van, amikor a hangvezérlés a legjobb és leggyorsabb megoldás. A hangvezérlés az okosotthonban számos helyzetben segíthet, és kényelmesebbé teheti a mindennapi teendőket. A hangvezérlés az egyik legmodernebb vezérlési módszer, hiszen egyetlen paranccsal elérheti az okosotthon vezérlőegységét. 

 

Testreszabható hangvezérlés

Fontos tudni, hogy a jelenleg elérhető hangvezérlési funkciók teljes mértékben testre szabhatók. Ha a családtagok különböző platformokat használnak, pl. Apple és Android készülékeket egyszerre, mindenki a saját platformjának megfelelően használhatja a hangvezérlést. A rendszer képes megkülönböztetni a hozzáadott felhasználók hangját, így ugyanarra a parancsra személyre szabott válasz adható, ami érzékeny adatok esetében kulcsfontosságú. Ha például arra kérjük a rendszert, hogy játssza le a kedvenc zenelistánkat, akkor a rendszer a miénket fogja lejátszani, ha egy másik felhasználó a sajátját kéri. Hasonló a helyzet a naptári eseményekkel is: Mindenki azt hallja, ami a saját naptárában van, és nem szól semmit, ha egy idegen kéri. Tehát még ha nyitva is van az ablak, senki sem kiabálhat be az otthonába, hogy kinyissa az ajtót, hacsak nincs engedélye a hangmintának megfelelő hangmintára. Azt is megadhatja, hogy egy hangutasításra hány feladatot kell végrehajtani, konkrét parancsokat adhat egymás után, szünetet iktathat be, eszközöket kapcsolhat be és ki. 

 

A hangvezérlés problémái és lehetséges kockázatai

A hangvezérlés természetesen kockázatokat is rejt magában. A hangutasításokat maga az eszköz félreértelmezheti, ami kellemetlenségekhez, sőt biztonsági kockázatokhoz is vezethet. 

Az intelligens hangszórók például általában rendelkeznek egy speciális némító gombbal, amellyel teljesen kikapcsolható a mikrofon. Érdemes az interneten is kutakodni, és a felhasználók visszajelzéseit és tapasztalatait beszerezni, mielőtt döntést hozna. Érdemes odafigyelni az esetleges problémákra is.

 

Mikor jó ötlet a hangvezérlés?

A kézenfekvő válasz az lenne: bármikor! De természetesen vannak olyan esetek, amikor különösen hasznos a hangalapú asszisztens használata. Ne feledje, ha beteg, vagy olyan baleset érte, amely korlátozza a mozgékonyságát, ez a fajta vezérlés mindenképpen hasznos. Különösen akkor, ha nincs segítségünk otthon, vagy ha néhány órára egyedül maradunk.

A hangalapú asszisztenseket pénzbefektetés nélkül is kipróbálhatjuk, ha egyszerűen elővesszük a telefonunkat, amelyre gyártótól függően valószínűleg már telepítve van egy virtuális asszisztens, vagy letölthetjük a megfelelő alkalmazásokat a telefonunkra.

A Legrand termékek megtalálhatóak telephelyeinken. Érdeklődjön telefonon keresztül!