Hogyan tömítsük a mennyezeti repedéseket?

Nagyon fontos, hogy a mennyezeti repedéseket azonnal kijavítsuk, hogy a probléma ne mélyüljön el. Idővel a legtöbb épületben kialakul néhány repedés. Ez nagyon gyakori jelenség.

Némelyik esztétikai jellegű, és nem jelez komoly problémát, de mégis foglalkozni kell vele. Néha azonban a mennyezeti repedések 3 mm-nél nagyobbak is lehetnek, ami komoly szerkezeti problémára utalhat.

 

Fontos megjegyezni, hogy ezek a repedések bármikor és különböző irányokban jelenhetnek meg: függőleges, vízszintes, átlós, párhuzamos és cikk-cakkos repedések. Ezekben az esetekben a repedés alakja, mérete és elhelyezkedése a mennyezeten képet adhat a lehetséges okokról, következményekről és a megfontolandó megoldásokról.

Az ideális termék, amely véget vet ezeknek a problémáknak, a tömítőanyagok.

 

Miért keletkeznek repedések a mennyezeten?

A mennyezeti repedések általában akkor keletkeznek, amikor egy erő behajlítja vagy elforgatja a vakolatot, vagy akár szétválasztja az ezeket a felületeket alkotó vakolópaneleket. Ezekben az esetekben a repedések a szerkezet természetes öregedése miatt keletkezhetnek, vagy az alapozás sérülését jelezhetik, ami komoly problémákhoz vezethet, ha nem kezelik időben.

 

Ezek többek között olyan tényezők, mint a szivárgás vagy a nedvesség, az ülepedés, a hőmérsékletváltozás miatti tágulás, a rossz minőségű építőanyagok, a bevonatok helytelen alkalmazása.

 

Mikor veszélyes egy repedés a tetőn?

Gyakori, hogy egy épület szerkezetén repedés keletkezik, de egyes repedések komolyan veszélyeztethetik az épületet. Egyértelmű példa erre a függőleges repedés egy oszlopon vagy teherhordó falon. Ez veszélyes lehet, mivel nyomóerőt okoz, és a födém közelében összeomláshoz vezethet. Ezért ha a repedés egy szerkezeti elemet érint, azt mindig jelentősnek kell tekinteni, és további vizsgálatot igényel a repedés súlyosságának meghatározása érdekében.

 

Abban az esetben, ha a repedés nem érinti a szerkezeti rendszert, az a szerkezet elemeinek helytelen viselkedésének eredménye lehet.  Egyértelmű példa erre a válaszfalak függőleges repedései, amelyeket a túlzott összenyomás okoz.

 

Az alábbiakban összefoglaljuk azokat a mennyezeti repedéseket, amelyek veszélyesnek tekinthetők:

 • 45 fokos repedések
 • Függőleges repedések pilléreken vagy tehertartó falakon
 • Összenyomásból eredő függőleges repedések
 • Vízszintes repedések az anyagok nem szilárd viselkedése miatt.
 • Nyírási repedések

 

Mi a legjobb repedéstömítő anyag tetőkhöz?

Ne felejtsük el, hogy egy jó repedéstömítő anyag használata nemcsak a mennyezeti repedéseket szünteti meg, hanem egyéb fontos előnyöket is kínál, mivel vízszigetelésként szolgál és megakadályozza a nedvesség bejutását a rétegekbe.

Ezért, ha a legjobb repedéstömítő anyagot keresi tetőkhöz,ajánljuk az IMPERCOOL® PLASTIC CEMENT terméket.

 

Ismerje meg most néhány tulajdonságát és előnyét:

 • Ideális paszta repedések foltozására és tömítésére.
 • Rendkívül ellenálló az időjárás viszontagságaival szemben. 
 • Jó tapadás az építőanyagokhoz. 
 • Kiváló minőségű akrilgyantából készül.
 • Használható a födémen lévő süllyesztett elemek tömítésére.
 • Különböző kiszerelések: 19 L, 3,78 L és 1 kg fehér színben.