Melyik a legalkalmasabb ragasztó polisztirolhoz?

Egy épület tervezésekor fontos, hogy a rendelkezésre álló legjobb anyagokat használjuk. Ezek közé a termékek közé tartozik a polisztirol ragasztó, amely meghatározó lesz a projekt végső kivitelezése szempontjából. Ízlés kérdése, hogy kerámiát, márványt vagy terrakottát választ, de ez közvetlen hatással lesz a felhasznált ragasztóra. 

A piacon sokféle polisztirol ragasztó létezik, és a termék kiválasztásakor különös gondossággal kell eljárni, elsősorban a törékenysége miatt. A kötés kialakítása és a ragasztó kikeményedési folyamata szintén döntő fontosságú szempontok.

 

Mi az a polisztirol?

A polisztirol egy hőre lágyuló anyag, amely a standard kategóriába tartozik. Egyesek a PS rövidítéssel és az újrahasznosítási háromszögben szereplő 6-os számmal emlegetik. 

Nincs esztétikus alakja. Átlátszó, merev, UV-érzékeny és érzékeny a feszültség okozta repedésre. Jelenleg szilárd műanyag, fólia és merev hab formájában kapható. Tartósan 100 Celsius-fok alatt használható.

Számos háztartási készülékben és termékben jelen van, amelyeket nap mint nap használunk, például az autóiparban, az elektronikában, az élelmiszeriparban és az építőiparhoz kapcsolódó termékekben.

 

Hogyan használhatjuk a polisztirolt?

A polisztirol számos ágazatban megtalálható. Lássuk, melyek azok a területek, ahol a leginkább jelen van:

 

Háztartási készülékek ágazata. Tartós, gazdaságos. A vízzel szembeni ellenállósága miatt sok gyártó keresi a termékekben való felhasználását, így ideális módon tárolja a hideget. Használják sütőkhöz, televíziók burkolataihoz, mosógépekhez és még hosszan sorolhatnánk.

 

Autóipar. Energiaelnyelő panelek a kárpitokhoz és a jármű egyéb részeihez, ha üveg formában van. Hab formájában arra használják, hogy búcsút mondjon a zajnak és biztonságban tartsa a gyerekeket az ülésben. 

 

Tengerészeti ágazat. Nagy szigetelőképességgel rendelkezik. Ezenkívül a polisztirol úszik, ezért úszókhoz és mentőmellényekhez használják. Csónakok és kikötők építéséhez is használják.

 

Orvosi felhasználás. Könnyű sterilizálhatóságának és átlátszóságának köszönhetően az orvostudományban számos felhasználási területe van ennek az anyagnak.

 

Az elektronika, az élelmiszeripar és az építőipar további olyan ágazatok, ahol a polisztirol jelentős szerepet játszik.

 

Hogyan ragasztják a polisztirolt?

A polisztirol ragasztásának számos módja van. Törékenysége és a nagy igénybevételeknek való kényes ellenállása miatt a legjobb, ha visszatérünk az alapokhoz. 

 

Célszerű gyorsan illeszteni és kikeményíteni, a felesleges terméket pedig eltávolítani a feszültség okozta repedések elkerülése érdekében. A polisztirol illesztéséhez nincs szükség a tér előtisztítására. Abban az esetben, ha úgy találja, hogy a tér átjárást igényel, használjon izopropanolt vagy hasonló terméket.

 

Soha ne használjon oldószert, például acetont vagy hasonlót. Az ilyen anyagok károsíthatják a polisztirolt.

 

Melyik a legjobb ragasztó polisztirolhoz?

A legjobb polisztirol ragasztó a „Basecoat” termék. Ez egy módosított ragasztó és bevonat polisztirol panelekhez. Tökéletesen tapad,kiváló felületet biztosít és kopásálló. Ezenkívül, mivel a szigetelőrendszer része, csökkenti az áramfogyasztást. Szürke és fekete színben kapható.