Hogyan veszi fel a Xella a harcot a CO2-kibocsátás ellen?

Az építőipar és az építőipar felelős a globális CO2-kibocsátás közel 40 százalékáért. A Xellánál küldetésünknek tekintjük, hogy ezen változtassunk. 2021-ben tettünk néhány lépést előre.

2030-ra a Xella célja, hogy 30 százalékkal csökkentse a CO2-kibocsátás intenzitását. A tavalyi év jó év volt ebből a szempontból: Újabb lépéssel közelebb kerültünk a célunkhoz. Csak ebben az évben 6,6 százalékkal csökkentettük a CO2-intenzitást 2019-hez képest. Ez főként a Scope 1 és Scope 2 kibocsátásokra vonatkozott. Emellett a két üzletágban (Scope 1 és 2 kibocsátás) 7 700 tonna CO2-kibocsátást takarítottunk meg 2021-ben a beruházási projektek révén. De nem pihenünk.

 

Kiváló feltételek: termékeink

Büszkék vagyunk arra, hogy termékeink nagyon jó tulajdonságokkal rendelkeznek: Szinte teljes mértékben újrahasznosíthatók, és még a CO2-t is képesek elnyelni. De nem pihenünk. Tisztában vagyunk azzal, hogy termékeink jelenleg olyan CO2-intenzív nyersanyagokra épülnek, mint a cement vagy a mész. Ezeket a nyersanyagokat a lehető leghatékonyabban akarjuk felhasználni, és azon dolgozunk, hogy termékeinket körforgásos gazdaságba helyezzük. Célunk, hogy az autoklávozott pórusbeton és a kalcium-szilikát blokkok gyártásából származó maradékanyagokat ne kelljen többé a hulladéklerakókban elhelyezni.

 

Az innováció előmozdítása és ösztönzése

Ugyanakkor nemcsak termékeinket fejlesztjük tovább, hanem technológiai és kutatóvállalatunkkal, a Technologie- und Forschungsgesellschaft mbH-val együtt új receptúrákon, új termékeken dolgozunk, valamint az építőanyag-ágazatban az alacsony CO2-emissziójú alternatívákat nyersanyagként használó innovációkat kutatjuk. Tudjuk, hogy még eltarthat egy ideig, amíg olyan építőanyagokat tudunk kifejleszteni, amelyek nem használnak olyan nagy kibocsátású anyagokat, mint a cement vagy a mész. > Olvasson többet a kutatásainkról

 

Fenntartható ellátási lánc

Kiterjedt termelési hálózattal rendelkezünk annak érdekében, hogy a lehető legközelebb legyünk ügyfeleinkhez és a lehető leghatékonyabbak legyünk. Ezért helyi ellátási láncokat használunk, és rendkívül rugalmas értékláncot építünk ki. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy a rövid szállítási távolságok révén csökkentsük a CO2-kibocsátást, részesei legyünk a helyi gazdaságnak, és az előnyben részesített helyi beszállítókkal együtt alakítsuk ki az ellátási struktúrákat.

 

Cselekvési tervek az elkövetkező évekre

Célunkat szilárdan szem előtt tartjuk: a Xella fenntartható megoldásokat kíván nyújtani az építőipar számára. Számunkra az éghajlatváltozás elleni küzdelem komolyan vétele azt jelenti, hogy abszolút értékben csökkentjük a CO2-kibocsátást. Célunk, hogy az év végére nemcsak meghatározott célokkal rendelkezzünk a legtöbb kérdésben, hanem kész cselekvési tervekkel is, hogy hogyan kívánjuk ezeket elérni.

Az éghajlatváltozás elleni küzdelem kihívást jelent számunkra a Xellánál, az egész építőipar számára, mindannyiunk számára. Szeretnénk, ha stratégiánknak pozitív hatása lenne – és nem csak helyi szinten, hanem globálisan is.