Hőszigetelő ABC – fogalmak és magyarázatok

Minden, amit a hőszigetelő rendszerről tudni érdemes!

A hőszigetelő rendszer egy többkomponensű építőipari termék, amely az épületek energiatakarékosságának elérésére használható.

 

Ezeknek többféle típusa létezik:

EPS – fehér expandált polisztirol: kis térfogatú, jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkező anyag, amelyet leggyakrabban homlokzatok hőszigetelő rendszereinek szigetelésére szolgáló táblákban használnak.  Részben zártcellás, mivel a habgyöngyökből álló anyag olvasztott szemcséi közötti terek „páraáteresztőek”, míg a gyöngyök mikrocellái önzáróak. A kötés szempontjából nedvszívónak tekinthető. A nedvességnek kitett területeken hőszigetelő tulajdonságai romlanak.

 

XPS – extrudált polisztirol (szegélylécekhez): zárt cellák, alacsony páraáteresztő képességgel. Nem nedvszívó, és a felület gyári érdesítésével vakolat alapanyaggá válik. A ragasztáshoz kiváló minőségű külső hőszigetelő kompozit rendszer használata szükséges. Alkalmas pince- és lábazati szigetelésként való felhasználásra. Ez a hőszigetelés hatékony védelmet nyújt a vízszigetelés mechanikai sérülései ellen is.

 

Grafit EPS: grafittal adalékolt, szürke expandált polisztirol, amely a jobb hőszigetelés mellett ugyanazokkal a fő tulajdonságokkal rendelkezik, mint a fehér EPS. A különbség közöttük az, hogy a fehértől eltérő színük miatt a hőszigetelő ragasztó felhordásáig védeni kell a szélsőséges felmelegedéstől. A ragasztáshoz kiváló minőségű hőszigetelő ragasztót kell használni.

 

Rockwool (MW): a teljes keresztmetszetben hidrofób (víztaszító), de csak olyan mértékben, hogy szerkezeti szempontból nedvszívónak tekinthető. Vízgőzáteresztő képesség szempontjából nyitott cellás szerkezetű. A nedvességtől védeni kell. A ragasztáshoz kiváló minőségű külső hőszigetelő kompozit rendszer használata szükséges.

 

Dübelek

Pontos hőszigetelő rendszer tartozéka, amely a polisztirollemezek ragasztásán kívül a stabilitást is biztosítja.

 

Alapfesték/betonfesték

Tartós bevonat, amelyet elsősorban épületek alapozására, illetve támfalak és kerítések fedőrétegeként használnak, de nagy tapadású, meglévő beltéri járdák bevonására is alkalmas.

 

Homlokzatfesték

Olyan vékony bevonatok gyűjtőneve, amelyeket hagyományos festési technikákkal alkalmaznak homlokzatok lezárására/bevonására.

 

Hydrofil

Azt jelenti, hogy nedvszívó. Az ilyen felület gyorsan nedvesedik, de jól szárad.

 

Hidrofób

Víztaszítót jelent. Olyan tulajdonság, amely a homlokzat számára kedvező a vízzel való érintkezés szempontjából, így rosszul nedvesedik és kevés vizet szív magába.

 

HBW érték

Egy adott szín fényvisszaverő képességének értéke. A világosabb színű felület több fényt ver vissza, a sötétebb felület több fényt nyel el. Minél alacsonyabb egy színes felület HBW-értéke, annál könnyebben felmelegszik. Hőszigetelő rendszerek esetében a 25 alatti HBW-értékkel rendelkező színek használata nem ajánlott a teljes homlokzatkialakításhoz, csak kis díszítőelemként. A 25 alatti HBW értékek a felület extrém felmelegedéséhez és a THR kéregréteg idő előtti öregedéséhez vezetnek!

A Revco termékek megtalálhatóak telephelyeinken. Érdeklődjön telefonon keresztül!