Hőszivattyúk és fatüzelésű kályhák

A gáz- és villamosenergiaárak nem úgy néznek ki, mintha egyhamar csökkennének. Azok az ügyfelek, akik a közelmúltban fatüzelésű kályhát szereltek be, a hatalmas energiaszámlák elkerülésének előnyeit élvezték, mivel úgy döntöttek, hogy fő helyiségeiket természetes forrásból származó fával fűtik. 

 

Fahasábok: olcsóbb, mint a gáz vagy az áram

A fahasáb jelenleg a legolcsóbb hazai fűtőanyag, és egy modern fatüzelésű kályha üzemeltetése 29%-kal kevesebbe kerül, mint egy léghőszivattyúé. A fatüzelésnek van a legalacsonyabb szén-dioxid-intenzitása a háztartási fűtőanyagok közül. A fatüzelés 87%-kal kevesebb szén-dioxidot termel, mint a gáz, 88%-kal kevesebbet, mint a villamos energia és 74%-kal kevesebbet, mint a léghőszivattyú. Fontos azonban, hogy alacsony nedvességtartalmú fát használjunk.

 

A fűtés kiegészítése hőszivattyúkkal

Úgy tűnik, hogy a hőszivattyúk a fűtés jövőjében kiemelkedő szerepet játszanak. Van azonban néhány aggály azzal kapcsolatban, hogy otthonának dedikált hőforrásaként használják őket.

A hőszivattyúk hideg időben, akár -15 C fokig is működnek, de a jelenlegi környezeti feltételek mellett, amelyek hirtelen hőmérséklet csökkenést okoznak (mint például közvetlenül karácsony előtt) – akkor a hőszivattyúk nem mindig boldogulnak, és több villamos energia igénybevételével kell kompenzálniuk. 

Ennek oka az, hogy a hőszivattyú elő- és visszavezetett víz hőmérséklete 45-40 fok között mozog, míg a gázkazánoké jellemzően 70 fokos elő- és 60 fokos visszavezetett víz. Ez növeli a hatékonyságot, mivel kevesebb energiát igényel az optimális hőmérséklet eléréséhez, azonban hidegebb napokon tovább tart alkalmazkodni az alacsonyabb hőmérséklethez – ezért ironikus módon kevésbé hatékony a hideg napokon, mivel több energiára van szüksége, és ezért több költséget jelent.

Az azonnali meleghez tényleg semmi sem lehet jobb egy fenntartható, ökodizájnos, rönktüzelésű kályhánál. A kályhák beszerelési költségei az ingatlan típusától függően változnak, de lényegesen alacsonyabbak, mint egy hőszivattyúé.

A hőszivattyúk esetében támogatások állnak rendelkezésre. Hosszú távon csökkenni fognak az energiaköltségek, és a telepítés költségei is – de nem egyhamar.

A hőszivattyúk telepítésekor tervezésre és kutatásra van szükség, valamint építési engedélyre  és jelentős fennakadásokkal jár. Nem mindenkinek van hely a kültéren is.

A gázkazánnal szemben a hőszivattyúnak számos előnye van, többek között a kisebb karbantartás és a biztonság. Sokkal hatékonyabbak, mint egy gázkazán, és a fűtés mellett hűtést is tudnak biztosítani.

Azonban kizárólagos hőforrásként nem szolgáltatja azt a hőmennyiséget, amelyre a rendkívül hideg napokon szükség van. Egy másodlagos forrás, egy fatüzelésű kályharendszer, például a Schiedel kályhák termékcsaládjának hozzáadása egy saját építésű vagy nagyobb felújítás során azt jelenti, hogy még a leghidegebb napokon is kevésbé támaszkodunk az energiahálózatra, figyelembe véve az elmúlt néhány évben felmerült rendkívüli költségeket.

 

Modern Eco Design kályhák a Schiedeltől

A Schiedel, Európa vezető kályha- és kéményrendszer-gyártója, a Schiedel Modern Eco Design kályhái megoldást jelentenek a másodlagos fűtésre, csökkentve a gáz- és villamosenergia-szükségletet, ha a lakás fűtéséről van szó.

A modern, zárt fatüzelésű kályháknál jellemzően a beltéri levegőnek való kitettségből eredő egészségkárosító hatások elmaradnak. A fakályha működése során keletkező természetes huzatnak köszönhetően javul a lakáson belüli levegő minősége.

A lakásban található egyéb részecskeforrások, mint például a főzés, a gyertya- és füstölőégetés, sokkal magasabb PM-szintet bocsáthatnak ki, mint a modern, zárt fatüzelésű kályhák. A modern betétes kályha nagy üvegablakot kínál, és stílusosan mutat minden otthonban. 

 

Sirius szabadon álló kályha

Ideális bármilyen típusú otthonba vagy utólagos felszereléshez. Maga a Sirius kályha egy szabadon álló, modern stílusú készülék, amely a lehető legmagasabb minősítéssel büszkélkedhet, amelyet fatüzelésű kályháknál kaphat.

Tervezési szempontból a kémény füstcsöve légmentes megoldás, ami azt jelenti, hogy nem kell szellőzőnyílásokat kialakítani a falakon, így minimálisra csökkentve a beépítést. A kályha külső levegője magán a kéményen keresztül érkezik, amely három belső koncentrikus gyűrűvel rendelkezik.

 

Ideális favázas épületekhez, melléképületekhez és faházakhoz.

Ez azt is jelenti, hogy füstcső kiváló távolságra van az éghető anyagoktól a favázas épületek esetében, ami azt jelenti, hogy nem kell aggódnia amiatt, hogy a külső cső túlságosan felmelegszik, amikor a faház mellett halad el. Amikor pedig mennyezeteken halad át, a csomagban lévő extra alkatrészek biztonságos áthaladást tesznek lehetővé.

 

A legújabb modellek

Mindkét Model 1 és 3 kályha fatüzelésű kályha, és elülső ablakkal, önzáró ajtóval rendelkezik. A Model 3 két oldalsó ablakkal bír a további hőeloszlás érdekében.

A kályhák kompatibilisek a Schiedel ikerfalas rendszerekkel, és csomagban, valamint önállóan is kaphatók.

 

Egyszerűen telepíthető, minden egyben kombinált rendszer

A Schiedel kályhák választásának előnye, hogy a füstelvezető rendszert és a kályha rendszert ugyanaz a cég biztosítja. A fatüzelésű kályha kényelmét és romantikáját semmi sem pótolhatja, ezért a Schiedel Kéményrendszerek Kft. olyan átfogó csomagot dolgozott ki, amely lehetővé teszi, hogy otthonának tervezésekor vagy felújításakor egy lenyűgöző kályhával rendelkezzen.