Így állítsa helyre a tél után tönkrement gyepet

Az egykoron buja gyep tél végére tönkrement. Lenyomódott fűhalmok, kopár és sárgás barna foltok – ezek a tél félreismerhetetlen következményei. Ráadásul még a gyomnövények és mohák is elnyomják a füvet. Most eláruljuk Önnek, hogyan hozhatja helyre a tönkrement gyepet.

1.Tipp: Trágyázzuk meg a gyepet

Ha elolvadt a hó a gyepen, akkor április elején már neki is állhatunk a trágyázásnak. Noha a fű növekedése csak 12°C talajhőmérséklettől kezdődik el, a tápanyagokat már 8°C-tól felveszi. Még a trágyázás utáni fagy sem jelent gondot. A nitrogént, foszfort és káliumsót tartalmazó szerves-ásványi trágya az ideális. Gyakran és tévesen meszet tesznek a tönkrement gyepfelületre, holott az ideális 6,8 és 7 közötti pH érték eléréséhez többnyire elég a kora tavaszi trágyázás is.

2.Tipp: Küzdjünk a gyepben lévő vakondtúrások és gombás megbetegedések ellen

Küzdjön úgy a vakondtúrások ellen, hogy letapossa a járataikat, szétszórja a túrásaikat, a talajt pedig keményre tapossa a kijárataiknál. Mindeközben persze tartsa szem előtt az állatvédelmet. Telet követően a gyep gombás megbetegedésekkel lehet terhelt. Ennek okai többnyire a túlságosan nagy nedvesség és a hótakaró miatt a levegőtől való elzártság. Egy gereblyével egyenesítsük fel a halmokba lelapított fűszálakat, majd trágyázzuk meg a talajt. A gyepsérülések rendszerint egy hónapon belül maguktól helyrejönnek.

3.Tipp: Az idei első fűnyírás ideje

Ha a fűnyírót a tavasszal fitt  formába hoztuk, akkor egyből nyírhatunk is vele. Közben azért vegyük a következőket figyelembe:

  • Először is távolítsa el egy gereblyével a lombot és az ágakat.
  • Március végénél / április elejénél előbb ne nyírjon füvet.
  • Várjon egészen addig, míg a gyep teljesen meg nem száradt.
  • Ne nyírjunk túl rövidre, 4 cm az optimális.

 

4.Tipp: Irtsuk ki a mohákat gyeplazítással

Ahhoz, hogy a moha ne harapódzón el túlzottan, a tönkrement gyepet a trágyázás után 14 nappal fel kell lazítani. Fontos: ne hosszan tartó szárazságnál lazítsunk gyepet. Gyeplazításkor a gép kései kitépkedik a mohákat és az elhalt fűszálakat a gyepből, valamint szétvágják az öreg fűcsomókat így támogatva a növény tápanyagfelvételét, valamint a mohák eltűntetését. A gyep hatékony fellazításának céljára az AL-KO, illetve a solo by AL-KO elektromos és  benzinmotoros talajlazítói kínálkoznak. Praktikusan: gyűjtőkosárral felszerelve, felszedi a növénydarabkákat – így elmarad az utólagos összegereblyézés. A gyep fellazítása után szórjuk szét a trágyát. Ezután a füvet egyenletesen, kézzel vagy szóró kocsival felül kell vetni, majd jó alaposan meg kell öntözni.

5.Tipp: Nagy területre kiterjedően hozzuk helyre a gyepet

Ha csak kis kopár helyek vannak, akkor elég a trágyázás, továbbá a másodvetés is. Ha nagy tönkrement gyeprészek vannak, akkor megéri egy szélesebb körű gyepjavítás. Ez gyorsabban és egyszerűbben történhet gyeptéglákkal. Ezért a kopár helyeket négyszögekben ásóval kell kiemelni, és gyeptéglákkal pótolni.

AL-KO kerti gépek és szerszámok széles választékát kínáljuk áruházainkban!