Így lesz újra szép és gyommentes a térkő

Így lesz újra szép és gyommentes a térkő

Amikor a kerti utakat tervezzük és kiválasztjuk az ízlésünknek megfelelő térköveket, eszünkbe sem jut, hogy bizony az idő múlásával a burkolaton is meglátszik majd az idő vas foga. A környezeti hatásokra a kő elszíneződik, a kövek között megjelennek a gyomok, amiket csak fáradságos vagy környezet romboló munkával tudunk kiirtani. Vagy van esetleg más megoldás is?

Mi történik a térkővel az évek alatt?

Ha hosszú ideig szeretnénk gyönyörködni a lerakott díszburkolatban, akkor a tavaszi kerti munkák közé be kell iktatnunk a  térkő felújítását, gondozását is.

Az egyik legnagyobb kihívást a növények jelentik. Télen a féltve őrzött növényeink egy része elfagy, a gyomok azonban szívósabbak. Amint megjelennek az első napsugarak, a gazok rögtön éltre kelnek és a legapróbb résen is kidugják fejüket.

Érdemes már a tervezésnél figyelni arra, milyen növényeket ültetünk a térkövek mellé. Egyes növényi részek (virágok, lehulló levelek, termések, nedvek) ugyanis elszíneződést okozhatnak a térköveken. Tovább fokozódik a hatás, ha a térkő állandó árnyékban van és ritkán járják át a napsugarak.

A térközökből a fuga idővel eltűnik és minden apró rés benépesedik növényekkel. A mostoha körülményeket is elviselő gyomok nemcsak úgy kerülhetnek a burkolat közé, hogy a föld alatti gyökereiket beeresztik a kövek közé, hanem térközökben magról is kikelnek.

Az árnyékosabb, nedvesebb helyeken ráadásul a moha is befészkeli magát a térközökbe, sőt akár teljesen ki is tölti a hézagokat. A burkolatokon megtelepedő moha és alga élő organizmusok, teljes és végleges eltávolításuk igen nehézkes. Szabad szemmel nem látható maradékaikból is újranövekedhetnek, ha az életkörülményeik kedvezőek maradnak.

 

 

A borsos áron lerakott térkövet szeretnénk hosszú évekig és minden évszakban rendben tudni. Szerencsére ma már ez nem lehetetlen, hisz  profi technikák és remek szerszámok állnak rendelkezésünkre. De nézzük először a hagyományos megoldásokat, a házi praktikákat!

Térkő megújítás házi praktikákkal

Saját magunk is felvehetjük a harcot a moha és gyomok ellen. A szűk rések miatt a kapálás nem alternatíva. Kapával csak a növény felső részét tudnák eltávolítani, a térkő sérülne és ráadásul a kapa éle is csorbulna. Marad a 100%-os bio módszer, fárasztó, időigényes és derékfájást okozó gyomlálás. A gyomokat csak is késsel, vagy valami hegyes szerszámmal, pl. csavarhúzóval tudjuk eltávolítani. Óvatosan kell végezni a műveletet, hisz a ha beleszakad a gyökér a földbe, csak átmeneti a megoldás, hisz a növény rövid időn belül újra kihajt.

A kézi gazolást érdemes eső után végezni, mert ekkor könnyebben eltávolítható az egész növény. Először a hegyes szerszámmal lazítsuk meg a gyomok gyökereit, majd húzzuk a növényt.

A konyhában található szerekkel (só, ecet, stb) inkább ne próbáljuk meg kinyiffantani a fugák közül a nem kívánatos élősködőket. A sót környezetromboló hatása miatt már a téli síkosításmentesítésre sem használhatjuk. A háztartási, 10-20%-os ecetek hígítás nélkül alkalmasak ugyan a gazok és gyomok elpusztítására, de több kár okozhatunk vele, mint hasznot. Az ecet minden növényi szervezetet elpusztít, ezért különösen a permetezéses szórásnál legyünk körültekintőek.

A só és az ecet együttes alkalmazásával még eredményesebbnek tűnhet, de ne feledjük, hogy a haszonnövényeket és a drága burkolatot is tönkre tehetjük velük. Idővel még a legkeményebb burkolatot is “megeszik”.

A vegyszeres permetezés általában hatásos, de nem szabad elfelejteni, hogy környezetszennyező megoldás, csak végső esetben használjuk. A permetezést nagy körültekintéssel kell végezni, mert más növényekre és élőlényekre is veszélyes. Amire rákerül, azt el is pusztítja. Legeredményesebben akkor küzdhetünk a gazok ellen, amikor még viszonylag fiatalok, és nem túl sűrű az állományuk.

A vegyszeres gyomirtást szélcsendes időben végezzük, gyerekek semmiképp ne legyenek a közelben. A gyomirtózott területtől még órákig tartsuk távol a gyerekeket, mert a kezével könnyen felszedheti és a szájába is veheti a gyomirtó maradványait. Egy permetezéssel kb. 3-8 hétig tudjuk távol tartani a gyomokat.

A gyomirtással még csak az egyik problémát oldottuk meg, hisz az elszíneződéssel is tenni kell valamit, hogy újra szép legyen a térkő.

Válasszon térkövet kertjébe barkácsáruházaink vagy tüzéptelepeink egyikében!

Forrás: balkonada.cafeblog

Nyitókép: Barabás térkő