Íves tető polikarbonátból

A polikarbonát egy kiváló anyag, ha ívesen szeretnénk befedni az adott területet, hiszen hideg állapotában is fajlítható az üveggel szemben.

 

Mennyire lehet hajlítani a polikarbonátot?

Mivel a polikarbonát egy nagyon rugalmas műanyag, gyakorlatilag törhetetlen, és könnyen hajlítható melegítés nélkül.

A több kamrás polikarbonát esetében a kamrák tájolását is figyelembe kell venni: ezeket a többfalú lemezeket a cellák futási irányára merőlegesen kell hajlítani. A hajlítás minimális sugara a következő képlet segítségével számítható ki: min. sugár = lemezvastagság (mm) x 175 (az eredmény mm-ben van megadva). Tehát egy 10 mm vastag, üreges kamrás polikarbonát lemez minimális hajlítási sugara 1750 mm.

Bár fizikailag lehetséges a lemez kisebb sugárban történő hajlítása, ez nem ajánlott, mivel a lemez kisebb sugárban történő hajlítása a polikarbonát lemez UV-rétegének megrepedését okozhatja, ami a napfénynek kitéve káros folyamatokat idézhet elő az anyagban.

Az ívelt polikarbonát esetében ügyelni kell arra, hogy a cellák végeit megfelelően lezárják.

Az olyan ívelt tetők esetében, ahol a fenti kezdőpont az ív legmagasabb pontja, a szalagot ugyanúgy kell felhordani, mint a normál féltetők esetében (párazáró szalag a tetején, páraáteresztő szalag az alján).

Ha a membrán cellavégei alacsonyabban vannak, mint az átfedés legmagasabb pontja, a páraáteresztő szalagot mindkét oldalon a cellavégekre kell felhordani.

Tömör polikarbonát esetén a vastagság x 175 képlet is használható, azaz egy 6 mm vastag tömör polikarbonát minimális hajlítási sugara 1050 mm.