Járólapok tisztítása otthon: tippek, trükkök, jó tanácsok

A járólapok kiváló állapotának megőrzése érdekében elengedhetetlen a rendszeres tisztítás. Maga a folyamat nem bonyolult, de érdemes óvatosnak lenni, mivel a különböző háztartási tisztítószerek és folyadékok károsíthatják a térkő felületét.

 

Hogyan történik a járólapok szakszerű ápolása?

Ezt az alábbiakban részletesen elmagyarázzuk: a járdakövek otthoni vagy szakember által végzett tisztítása folyadékok vagy más eszközök segítségével eltávolítja a legkülönbözőbb szennyeződéseket (például a mohát).

 

A járdakövek tisztítását befolyásoló tényezők

Az első és legfontosabb lépés a tiszta járdalapokhoz vezető úton maga a járdalap. Annak érdekében, hogy a burkolat mindig tiszta legyen (vagy legalábbis a tisztaság látszatát keltse), olyan burkolóköveket kell választania, amelyek:

  • homogén – strukturálatlan – felületkialakítással rendelkeznek
  • sűrűbben (kisebb fugával) fektethetők le
  • a felület impregnált

 

Ezenkívül a színátmenetes burkolólapok nagyon jó megoldást jelentenek, mivel szinte bármilyen foltot vagy szennyeződést el tudnak rejteni.

 

Burkolólap tisztító folyadék

A következő tipp, hogy válasszon egy tömörebb burkolólapot. A tömörebb térkő azt jelenti, hogy kevesebb hézag van a kövek között, ami sokkal kevesebb teret ad a gyomoknak a növekedésre és a terjedésre. Javasoljuk, hogy a térkő mellett mindig legyen szegély, mert ez megakadályozza, hogy a térkő a súly és a napi használat alatt megcsússzon.

 

A harmadik szempont a könnyű tisztíthatóság. Ezt elsősorban az egyes járólapok felülete és annak érdessége befolyásolja. Minél érdesebb a felület, annál több helyen rakódhat le a nem megfelelő szennyeződés, és annál nehezebb a tisztítása. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ha a felület túl sima, a burkolat csúszóssá válhat, és ezért kevésbé használható, sőt, bizonyos esetekben veszélyes is lehet. A megfelelő burkolólap kiválasztása ezért kulcsfontosságú, hiszen egy kültéri elem szépségét elvesztheti, ha néhány hónap után már látszódnak a használat nyomai.

 

Járólapok tisztítása otthon vagy szakemberrel

A tisztítási feladatok egy részét mi magunk is gyorsan és egyszerűen elvégezhetjük. Ezek közé tartozik a járdakövek seprése és mosása. Annak érdekében, hogy a por ne tapadjon rá a burkolókőre – és ezáltal ne változzon meg a burkolat színe -, havonta kell seperni és locsolni a burkolókövet. Ez különösen akkor fontos, ha télen sózzák.

 

A gyomokkal is foglalkozni kell, mivel a megfelelő burkolólapok lerakásával csak ritkítani lehet őket, de szinte lehetetlen teljesen megszüntetni a problémát. Érdemes rendszeresen kihúzni a gyomokat, hiszen minél hamarabb eltávolítjuk, annál kevésbé tudnak megerősödni, és annál kevésbé fognak növekedni.

 

Amint látja, a járdalapok tisztítása otthon is elvégezhető.

Vannak azonban olyan helyzetek, amikor szakember segítségére lehet szükség.

 

Járólap tisztító folyadék és egyéb eszközök

Háztartási térkő tisztítás

Manapság már számos speciális, kifejezetten erre a célra kifejlesztett burkolólap-tisztító folyadék létezik. Léteznek például olajfoltok vagy gumiszalagok eltávolítására szolgáló folyadékok, de ezek hatékonysága mindig megkérdőjelezhető, és alkalmazásuk akár károsíthatja is a térkő felületét.

 

A speciális kőtisztító folyadékok, mint például a mohakő eltávolító, a rágógumi-eltávolító vagy a különböző foltokat (pl. mészkőkivirágzást) eltávolító oldatok sokkal biztonságosabbak, de ezeket is nagyon kis felületen – akár kifejezetten erre a célra vásárolt kődarabokon – kell kipróbálni, mielőtt ténylegesen megtisztítjuk a követ, hogy ne okozzunk további károkat.

 

Sok esetben gyomirtószert is használnak térkő tisztító folyadékként, de léteznek környezetbarát és ökológiai változatok is.

 

Próbáljon ki minél több megoldást, a legenyhébbtől (pl. bio) a legerősebbig haladva; ne a legerősebbel kezdje. Így nemcsak a burkolólapjainkat, hanem a talajt és ezáltal a természetet is óvjuk.