Térkő vagy járólap, melyiket válasszuk és miért?

A térkő és járólap jellegzetességei, előnyei

A kert otthonunk egyik legfontosabb része, ahol sokan tavasztól őszig a legtöbb időt töltik. Ráadásul egy terasz vagy kert nemcsak esztétikai, hanem funkcionális jelleggel is rendelkezik. A kültér hangulatát azonban nagymértékben befolyásolják a felhasznált anyagok.

Az anyagok kiválasztása nem csak a minőségük, tartósságuk vagy esztétikájuk miatt fontos. A teraszlapok vagy járdalapok a teherbírás, a szállítás és a tér megnövelése vagy csökkentése szempontjából is nagyon fontosak.

 

Nagy dilemma azonban, hogy adott felületen teraszlapot vagy térkőburkolatot használjunk-e és mikor melyiket válasszuk?

A térkő és járólap közötti különbség nem a méretükben, minőségükben vagy fagyállóságukban rejlik, hanem a vastagságukban. A kő magassága határozza meg, hogy pontosan hogyan is hívják az építőelemet. Ennél is fontosabb, hogy milyen funkciót tud betölteni.

A teraszlapokat általában 3,8 és 4 centiméteres vastagságban gyártják, míg a térkövek általában 6-8 centiméteres vastagságba sorolhatók.

 

A választáskor két fő tényezőt kell figyelembe venni: az esztétikát és a funkcionalitást.

Mivel a teraszlapok általában nagyobbak, mint a járólapok, alkalmasabbak egy tér megnövelésére. Ezért jó választásnak bizonyulnak, ha a burkolat a mindennapokban messziről látszik. Használhatók egy kisebb, de összefüggő terület, például egy terasz megnyitásához is.

Fontos továbbá, hogy a járólapokat vagy járdalapokat keresztben fektessük le, hacsak nem az a cél, hogy vizuálisan csökkentsük a tér méretét. Ez azt jelenti, hogy a hosszúkás oldalakat a haladási vonalra merőlegesen kell elhelyezni, mivel ez a leghatékonyabb módja a tér megnövelésének.

 

A másik fontos döntő tényező a funkcionalitás.

Vastagságuk miatt a teraszlapok olyan terekbe ajánlottak, ahol a teherbírás kevésbé fontos, azaz a felületet inkább gyalogosan használják.

Emiatt a teraszlapokat elsősorban előkertek, teraszok vagy kerti lépcsők és lépcsők részeként használják, míg a járdalapokat autóbeállók, járdaszegélyek, kerti utak és járdák részeként. Érdekes megjegyezni, hogy bár a 6 cm-es járdalapok szinte minden lakossági igényt kielégítenek, ha nagy teherautó-forgalom várható, akkor a 8 cm vastag járdalapok előnyösebbek.

 

Beépítés

Az építés során nagyon fontos, hogy a sarkokban elegendő mennyiségű ágyazóhomokot terítsünk, mivel ellenkező esetben a szélek a nyomás vagy más külső erők hatására leválhatnak.

Bár hazánkban még nem elterjedt, külföldön egyre gyakrabban látni együtt, a teraszlapokat 1-2 sorban elválasztva egymástól. Mivel ezek nagyon szép és esztétikus anyagok, bármilyen kreatív megoldás lehetséges, de mivel a látvány mellett a funkcionalitás is fontos, a legjobb, ha csak minőségi anyagokat, például betont használunk.

 

Betonlapok teraszokhoz

Sokféle terasztábla létezik, de ha a funkcionalitást és a tartósságot keresi, a betonlap a legjobb választás.Nagy előnyük, hogy alapanyaggal vannak borítva, így nincs szükség ragasztásra.

Ez azt jelenti, hogy ha bármi történik a kőlapokkal (pl. olajfolt, nehéz tárgyak ráesése stb.), akkor sincs gond, hiszen a fent említett tulajdonságnak köszönhetően rendkívül könnyen szétszerelhetők és kicserélhetők.

De meg kell említeni a vizuális szempontokat is, hiszen a betonburkolatok még a kerámia burkolatokkal is felvehetik a versenyt, mivel a színek és a kivitelek széles választéka áll rendelkezésre.

A kerámiával ellentétben nagyon jól kombinálható járólapokkal is. Egyre gyakoribbá válik, hogy a teraszlapok és a járdakövek egyaránt megtalálhatók a kültéren, amelyeknek harmonizálniuk kell egymással.

A teraszlapoknak sokféle típusa létezik, de ha funkcionalitást és tartósságot keres, akkor a beton teraszlapok a megfelelőek.

 

Hagyományos vagy modern terasz? 

Egy modern terasznak nem a burkolat a fő eleme, hanem a kültéri bútorok, a mediterrán növények vagy más dekorációs elemek. Ugyanez igaz a hagyományos, szinte szürke teraszra is.

Nem is gondolná, hogy a megfelelő szín, forma és kivitelezés ekkora különbséget tud tenni.

Ahhoz, hogy a szakemberek – vagy mi magunk – kreatív és időtálló teraszokat vagy kültéri tereket alakítsunk ki, érdemes egy megbízható márkától származó teraszlapokat és burkolólapokat választani.

Olyan kialakítás is lehetséges, hogy burkolólapjaink és járdalapjaink felülete és formátuma megegyezik, csak a vastagságuk tér el. Ez azért nagyszerű, mert a sokféle színnek és stílusnak köszönhetően egységes felületet hozhatunk létre, még akkor is, ha területenként eltérő kővastagságot választunk. Nem számít, hogy járólap, térkő vagy mindkettő mellett dönt: a kültéri hangulat egységes és harmonikus marad!