Modern konyhatrendek

A konyha az egyik legfontosabb helyiség otthonunkban. Nemcsak azért, mert itt készítjük el a napi ételeinket, hanem azért is, mert ez a helyiség a családi találkozóhely. Az elmúlt években a konyhák kialakítása változott, és így a főbb aktuális trendek is.

 

Hogyan néznek ki manapság a konyhák?

A modern konyha tervezésekor az első dolog, amit szem előtt kell tartania, hogy praktikus legyen. Ehhez elengedhetetlen egy olyan tér, amelynek bútorai nem túl nagyok, de minden olyan eszköz tárolására alkalmasak, amit nap mint nap használunk a főzéshez (edények, evőeszközök, tányérok és egyebek).

Az építészet szempontjából az utóbbi évek konyhai trendjei minimalista stílusúak. A fő koncepció a vizuális tisztaság keltése, az arra való törekvés, hogy azt a benyomást keltse, mintha a padló kicsit megemelkedett volna. Ezzel összhangban a vonalak dísztelenek, hogy sokkal egyszerűbb és tisztább kialakítású összhang érződjön.

Kétségtelen, hogy az utóbbi években jelentősen előtérbe került trend a középen elhelyezett reggelizőpult. Ez egy nagyon értékes hely, hiszen nemcsak leülni lehet oda enni, hanem zöldségeket vágni vagy pirítóst készíteni is.

Ami a bútorokat illeti, a legjobb, ha egyszerűek maradnak. C, U vagy L alakban is elhelyezhetők, a helyiségben rendelkezésre álló helytől függően.

Az esztétikai szépség mellett a modern konyhák kialakításánál a legfontosabb a harmonikus elosztás, amely lehetővé teszi a kényelmes mozgást.

 

Hogyan tervezzünk konyhát?

Amikor eljön az idő, hogy megtervezze otthona konyháját, az ízlésén, a költségvetésén és a rendelkezésre álló helyen kívül számos szempontot kell figyelembe vennie.

Minden építész fő ajánlása, hogy a környezetet zónák szerint ossza fel: kamra (ahová a hűtőszekrény kerül), tárolás, előkészítés (általában az asztal, ahol az ételek elkészülnek) és főzés (ahol a sütő van).

Ezután meg kell határozni a konyha típusát, a leggyakrabban használt kialakítások az L, U vagy lineáris (két párhuzamos vonal) formájúak.

Ami az anyagokat illeti, a legújabb trendek a kő, a márvány vagy a fa mellett szólnak. Az első esetben fekete és/vagy szürke kerámialapokat használnak, hogy a konyhának azt a modern jelleget adják, amelyet mindenki keres a konyhájában. A márvány kiváló választás, mert eleganciát és kifinomultságot kölcsönöz a környezetnek. A kedvenc árnyalatai a fekete és a fehér. A fa viszont a konyhai padló és falak esetén különösen keresett ellenállósága miatt.

 

A modern konyha kialakításának trendjei

Íme néhány a modern konyha kialakításának legújabb trendjei közül:

  • Fogantyú nélküli szekrények – A modern konyhák kitűnnek azzal, hogy fogantyú nélküli bútorokkal rendelkeznek, hogy egyszerű és diszkrét hangulatot teremtsenek, hogy ne szakadjanak el túlságosan a nappali vagy az étkező stílusától, amelyhez csatlakozik.
  • Nyitott konyhák – A konyha már nem csak az ételek elkészítésének helye, hanem a találkozók, sőt a munka terévé is vált, különösen a home office idején. Emiatt az új trendek a nyitott terek felé hajlanak. 
  • Természetes és lágy színek – A modern konyhák összeolvadnak az étkezővel vagy más terekkel, ami a természetes és lágy tónusok választásához vezet, hogy a különböző terek homogenitását elérjük.