Jól elhelyezett világítás – Hangulatos otthon

A jól megtervezett világítás csodákat tehet a belső térben. Minél több fényforrást helyezünk el, annál inkább van lehetőségünk azok variálására, illetve arra, hogy mindig az éppen szükséges részen alkalmazzunk fényeket. A munkapult a főzéshez, az étkezés helye, a munka vagy a tanulás helye, a szépítkezés, a beszélgetés, az olvasás, és még sok más tevékenység külön-külön más és más típusú lámpákat és belevaló izzókat igényel.

Ezek használatának jelentősége igencsak megnő, amikor elérkezünk az év azon szakaszába, ahol most is járunk. Ilyenkor a nappalok megrövidülnek, ezáltal a kintről az otthonunkba áramló természetes fény mennyisége lecsökken. És ha már kénytelenek vagyunk több mesterséges fényt használni ebben az időszakban, tegyük azt tudatosan. Az izzók választásánál legyünk körültekintőek, és vegyük figyelembe a környezetvédelmi szempontok mellett azt is, hogy számunkra milyen árnyalatú fény a megfelelő.

 

Helyi világítás az otthonunk különböző helyiségeiben

Egy jól átgondolt és megtervezett otthon arról is felismerhető, hogy a fényforrások elhelyezése nem esetleges, hanem a funkciók és az ott lakók valós igényei szerint történik. Azt nem nehéz belátni, hogy minél nagyobb egy helyiség, annál inkább valószínű, hogy nem lesz elég egy egyszerű mennyezeti világítással elintéznünk a fényforrás kérdést. Több lámpára is szükség lesz, amelyek helyét tökéletesen meghatározza a funkció, amihez kapcsolódnak.

Így kerül külön függeszték az étkezőasztal fölé, asztali lámpa a kanapé mellé, az olvasáshoz, vagy csak hangulatfénynek, a gyerekszobába az ágy mellé egy kisebb lámpa, ami engedi és segíti a könnyű elalvást, és még számos jól meghatározható helyre a lakásban.

Ezeket a helyi világítás elemeket érdemes már jó előre átgondolni, amikor a lakás vagy ház berendezését tervezgetjük. Ne feledjük: az elektromos vezetékek, villanykapcsolók és dugaljak elhelyezése is ettől függ. A falak utólagos megvésése vagy más módon való vezetékezése mindig nagyobb felfordulással jár, mintha jó előre kitaláljuk a rendszer felépítését.

Konnektorból nyugodtan tervezzünk be és helyezzünk el inkább többet és több helyen, mert a szobán átkígyózó hosszabbítók látványa mindig kiábrándító. Ráadásul nem csak a bántó esztétikai élmény miatt nem javasolt a használatuk, hanem akár akadályt is képezhetnek ajtók vagy szekrények nyitásakor. Akadályt jelentenek a közlekedésnél is, ami még balesetveszélyes is lehet bizonyos esetekben.

 

Lakberendezési stílusok és a világítás

Manapság sokan sokféle stílust alkalmaznak a lakberendezésben, sőt sokszor ezek átjárhatóak vagy egy otthonon belül együtt, keverve is megjelenhetnek. Nincs egységes divatirányzat sem, újra és újra előkerülnek elemek, minták és formák egy-egy régebbi korból visszaköszönő stílusból. A világítás, azaz a lámpák kinézete is kapcsolható sok esetben konkrét stílushoz. A választással, az adott lámpatípus és stílus alkalmazásával különleges hatásokat érhetünk el otthonunkban.

Ha stílus egységes, akkor érdemes azt az illeszkedő világítótestekkel megkoronázni, ha pedig eklektikában gondolkozunk, akkor a lehetőségeink szinte korlátlanok. Ebben az esetben is lényeges azonban, hogy olyan karakteres darabokat válasszunk, amelyek még tovább emelik az enteriőr fényét, szó szerint és átvitt értelemben is.

Egy-egy különleges lámpa beépítése a lakberendezési koncepcióba nem csak a mennyezeti lámpáknál, hanem a kisebb, lokális világításnál is jót tesz az enteriőrnek. Válasszunk bátran akár erősebb színeket vagy megjelenést. Egy jól elhelyezett asztali lámpa is válhat fókuszponttá a térben, amelynek a jelentősége a téli hónapokban még jobban felértékelődik.

Ha egységes kinézet a cél, akkor egy helyiségen belül mindenképp érdemes egy termékcsalád modelljeiből válogatni. Ha pedig jobban szeretjük a változatos berendezést, akkor válasszunk fényforrásokat az adott funkcióhoz kedvünk szerint. Ne tekintsük nyűgnek a lámpák kiválasztását és elhelyezését! Ha jól dolgozunk, akkor nagyon sokat hozzátehetünk az otthonunk hangulatához pusztán a fények és a világítótestek helyes megválasztásával.