Kerti naptár – a kertre vonatkozó feladatok ellenőrző listája

A kertben mindig van valami tennivaló. De mikor a legjobb idő bizonyos feladatok elvégzésére? Itt a kerti naptárunkban a legjobb tippeket kapod, hogy adott hónapban milyen feladatokra érdemes koncentrálnod.

 

Január

Új év, új tervek ideje! Itt az ideje, hogy elkezdj álmodozni és megtervezni minden kerti projektet a jövő tavaszra – és ha olyan gyepről álmodik, amely alapvetően magáról gondoskodik, akkor talán itt az ideje, hogy már most elkezdjen gondolkodni azon, hogy melyik robotfűnyíró illik a gyepéhez, mely telepítve van és készen áll, amikor a fű elkezd nőni.

 

Ha olyan helyen lakik, ahol havazik, figyeljen arra, hogy mennyi hó van – egy közepesen vastag takaró megvédheti a növényeket és bokrokat, de ha túl nehéz és nedves, fennáll a veszélye, hogy a hó súlya letörik néhány ágat és szárat. Óvatosan rázza le a havat az ágakról és bokrokról, ha azt látja, hogy a súly alatt túlságosan lógni kezdenek. Védje a fiatal növényeket és bokrokat a kis éhes állatoktól és a hótól úgy, hogy a havat a növény töve köré tömöríti, hogy azok ne tudjanak bejutni a kihelyezett védőburkolatok/lepedők alá. Ez a téli fagyoktól is megvédi a növényeket.

 

Február

A következő szezon tervezése már folyamatban van, februárban lassan újra életre kel a kerted. Itt az ideje, hogy átnézd a fűnyírót, és szükség esetén elküldd javításra.

Tavasszal általában hosszú sor áll a műhelyben, ezért készülj fel, mielőtt a fű elkezd nőni, és előzd meg a rohanást a helyi kertészeti gépkereskedésben.

 

Február a tökéletes alkalom arra, hogy elgondolkodjunk az érzékeny növények és bokrok, például a fehér cédrus és a bokorfa védelmén a tavaszi napsütéstől, és a karácsonyfáról származó gallyakkal vagy hessianszövettel takarjuk le őket, hogy megakadályozzuk, hogy túl korán „felébredjenek” a téli álmukból, és megpróbáljanak vizet meríteni a fagyott talajból.

 

Ha az évelők most bújnak ki a földből, takarjuk le őket őszi levelekkel vagy gallyakkal, hogy extra védelmet nyújtsanak a fagy ellen. A szegélyek visszavágása és a mulcsozás februárban is elvégezhető, ha télen még nem történt meg.

 

Március

Ellenőrizd a gyepet – sok a moha? Ha igen, óvatosan gereblyézd el, és töltsd fel (vagy használjon finom homokot, ha sok a moha).

 

Amint a hó eltűnt, és a hőmérséklet 10-15°C között van, elkezdheted a gyep trágyázását. A műtrágyát akkor terítsd ki, amikor esik az eső. Jó ökölszabály, hogy 4-5 hetente trágyázz egy kicsit, 6-8 hetente egy nagyobb mennyiséget.

 

Amíg az alma- és körtefákon még nem kezdtek rügyek kihajtani, addig most már meg lehet metszeni őket. Ugyanez vonatkozik a sövényekre is.

 

Április

Kezdd el keresni a gyomokat, és ásd ki őket a gyökerüknél fogva.

Ha a gyep kissé elhasználódott, érdemes új füvet vetni, ahol szükséges, vagy a legjobb eredmény érdekében egyenletesen eloszlatni a fűmagot az egész gyepen. Tartsd nedvesen a felületet, és a gyorsabb csírázás érdekében takard le egy szálas kendővel. Ha száraz a tavasz, akkor itt az ideje, hogy már most elkezdd öntözni a gyepet.

 

Vedd elő a fűnyírót és más kerti szerszámokat, és győződj meg arról, hogy azok jó állapotban vannak. Tisztítsd meg, szükség esetén használj rozsdaeltávolítót, és olajozd be a fából készült fogantyúkat. Szükség van-e valaminek javításra vagy a pengék élezésére? Esetleg itt az ideje, hogy újat vegyél? Ha a szezonra robotfűnyíró vásárlását fontolgatod, útmutatónkban ajánljuk, hogy melyik modell alkalmas a gyephez.

 

Május

A fű 6°C-nál kezd növekedni, és itt az ideje elkezdeni a fűnyírást, de várj, amíg a fű több mint két hüvelyk hosszú lesz, mielőtt elkezded. Ne feledd, hogy a fű akkor fejlődik a legjobban, ha mindig a hosszának körülbelül 1/3-át vágod le, ezért a füvet rendszeres időközönként nyírd. A robotfűnyírók elvégzik a nehéz munkát, és keveset és gyakran nyírnak, így nem kell azon aggódni, hogy mikor kell levágni a füvet.

 

A gyep akkor fejlődik a legjobban, ha sűrűn és finoman szellőztetve van. A levegőztetés segít a fű oxigénellátásában és a vízelvezetés javításában; a víz és a tápanyagok a gyökerekhez jutnak, és a fű több hajtást növeszt. Ne tedd ezt túl korán, mert kockáztatod, hogy károsítja a füvet, amíg az érzékeny, hanem várd meg, amíg a fű életre kel, és már néhányszor lekaszálható. Ha robotfűnyíród van, ne felejtsd el megjelölni, hol található a vezetőkábel, hogy elkerüld a határoló vezeték törését.

Most van a legjobb idő új fák és bokrok ültetésére.

 

Június

A kert már teljes virágzásban van és nagyon zöld, a füvet ilyenkor hetente egyszer kell nyírni.

A magas évelőket támaszd meg botokkal vagy állványokkal, hogy ne dőljenek össze az eső vagy a virágainak súlya alatt. Vágd le a hervadt virágokat, és általában új virágok nőnek helyette.

Öntözd meg az újonnan ültetett bokrokat és fákat.

 

Június vagy július folyamán metsz meg egy lucfenyő sövényt. Most van itt a tökéletes alkalom, hogy sövényedet topiáriumozni kezdd. Használj zsinórt, hogy segítsen nagyon egyenes sövényt létrehozni.

Június vége felé másodszor is trágyázd a bokrokat és évelőket.

 

Július

Ne feledkezz meg az öntözésről, és ügyelj arra, hogy új ültetéseid ne száradjanak ki. Akkor kezdj öntözni, amikor a fű sötétzöldre változik, hogy elkerüld a kiszáradt gyepet. Ha nagyon száraz volt a nyár eleje, érdemes egy kicsit többet öntözni, ha lehetséges. Lehetőleg reggel öntözz, hogy kevesebb párolgás legyen, és kerüld a rövid időközönkénti öntözést, amely felületes gyökérkezdeményeket okoz.

 

Ritkítsd meg a gyümölcsfákat, és támaszd meg a lelógó ágakat, hogy azok ne törjenek el a gyümölcsök súlya alatt.

 

Augusztus

Elkezdődött a metszési időszak (augusztus, szeptember), ezért most van itt az ideje a legtöbb fa és bokor metszésének.

Kezdd a gyümölcsfák vízhajtásaival és a befelé növő ágakkal.

 

A gyümölcsfák ritkításával nagyobb és jobb gyümölcsök is teremnek.

Az akkumulátoros rúdfűrész jó eszköz a fa ágainak magasan történő eléréséhez, és könnyen kezelhető.

Ritkítsd és fiatalítsd meg a virágzást befejező sövényeket és bokrokat.

 

Szeptember

Szeptember-november folyamán a legjobb hatás érdekében a gyepet az első fagyok előtt néhány héttel őszi műtrágyával (3-6% közötti nitrogéntartalommal) javasoljuk trágyázni. Ez ellenállóvá teszi a füvet a téli hideggel szemben, és tavasszal nagyobb növekedési erőt ad neki.

 

Szedje le a gyümölcsöket. A gyümölcsfák metszésének legjobb ideje a szüret befejezése után van. A még a fákon lévő gyümölcsmúmiákat is távolítsd el, mivel fertőző gombabetegségeket hordozhatnak.

 

Most van itt az ideje az új ültetéseknek is, például virágágyások, fák és bokrok ültetésének.

Ha új gyepen gondolkodsz, a szeptember erre is jó alkalom.

Most van itt az ideje az újbóli szellőztetésnek.

 

Október

Itt az ideje, hogy lezárjuk a kertet. Nyírjuk le utoljára a füvet. Az utolsó néhány alkalommal emeljük meg kissé a vágási magasságot, hogy a fű elég erős legyen a tél és a hó miatt.

Hozzuk be a kerti bútorokat és a cserepes növényeket – az éjszakai fagy hirtelen érkezhet, és kárt tehet a növényekben és a cserepekben egyaránt.

 

Gyűjtsd össze a gyepen lévő leveleket, és tedd a komposztba, vagy használd fel az érzékeny növények védelmére. Ha vastag levélszőnyeget hagysz a gyepen, az növeli a moha és a penész kialakulásának kockázatát, ezért a tél előtt takarítsd ki a gyepet, amennyire csak lehet. Egy lombfúvó segítségével a munka gyorsan és egyszerűen elvégezhető.

 

November

A legtöbb, októberben el nem végzett dolgot még novemberben is el lehet végezni. Ha még nem érkezett meg a hó, és a fagy is távol marad, még mindig van idő gereblyézni, hogy elkerülje a gyepet, vagy előkészíteni a sövények, fák vagy bokrok ültetését a hely kiásásával, amikor a tavasz megérkezik.

 

Tedd a robotfűnyírót téli tárolóba, vagy küldd el szervizelésre és téli karbantartásra valamelyik hivatalos Husqvarna márkakereskedőhöz. Ne feledd, hogy a robotkasza akkumulátorát teljesen fel kell tölteni és fagymentesen kell tartani a téli tárolás alatt. Kaphatóak intelligens fali akasztók, amelyekkel könnyen felakaszthatod őket + a töltőállomást a tél folyamán, és van egy tisztító készletünk is, ha egy hosszú szezon után szeretnéd megtisztítani a fűnyírót.

 

December

Ne felejts el rágcsálóvédelmet tenni a fiatal fákra, hogy megvédje a szárakat a nyulaktól és őzektől.

 

Folytasd az örökzöldek öntözését, amíg a talaj nem fagyott – a lombhullató bokrokat azonban NEM szabad öntözni.