Szigetelés az energiatakarékosság jegyében

Minél inkább emelkednek a fűtési költségek, annál fontosabbá válik a jó szigetelés. Ezért az EU is egyre nagyobb nyomást gyakorol a régi és új épületek tulajdonosaira.

 

A fogyasztók Európa-szerte nyögik a gáz, a fűtőolaj és az áram növekvő költségeit. A jó szigetelés minden eddiginél jobban megéri. A befektetés nem csak alacsonyabb fűtésszámlák formájában térül meg. A lakók beltéri klímája is javul egész évben. Télen ezek a házak hosszabb ideig maradnak melegebbek, nyáron pedig hosszabb ideig maradnak hűvösebbek. Az energiahatékony építés és felújítás a környezetet is védi. Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke panaszkodik: „Európában emberek milliói nem tudják már fizetni az energiaszámláikat – gyakran régi, magas energiafogyasztású épületekben élnek. Egy rosszul szigetelt épületnek akár tízszer annyi hőre van szüksége, mint egy jól szigetelt háznak”. Az Európai Unió is így akarja a „REPowerEU” tervével csökkenteni számos uniós ország függőségét az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagoktól.

 

Az uniós követelések között szerepel a nem kellően szigetelt épületek felújítási kötelezettségének bevezetése. Jó okkal: az ingatlanok az EU teljes energiafogyasztásának mintegy 40 százalékáért és az üvegházhatású gázok kibocsátásának 36 százalékáért felelősek.

 

Energiatakarékosság az új építkezéseknél

 

Az Ytong és Silka termékmárkákkal a Xella tökéletes rendszert kínál az épületek számára, integrált hőszigeteléssel, optimális statikával, biztonságos tűzvédelemmel és magas hangszigeteléssel kombinálva.

Az autoklávozott pórusbetonban (AAC), amelyből az Ytong készül, milliónyi egyenletesen eloszló kis légpórus működik pufferként. Egyrészt megakadályozzák a hőveszteséget a külső térbe, másrészt a blokk belsejében tárolják a hőt. Ily módon az AAC az összes tömör falépítő anyag közül a legjobb hőszigetelést nyújtja. Ezen kívül az Ytong megakadályozza a rettegett hőhidak kialakulását, mivel az építőanyag egységes használata egyenletes energetikai minőséget biztosít. Ez nem csak az energiabüdzsét kíméli. Megspórolja a további szigetelés költségeit is. Magas energiahatékonyságának köszönhetően a pórusbeton alkalmas az államilag támogatott KfW hatékonysági vagy passzívházak építésére.

 

A mindössze 0,07 W/(mK) lambda értékével az Ytong Planblock az egyik legjobb szigetelési értékkel rendelkezik a szilárd építőanyagok között. Lehetővé teszi az egyhéjú, 36,5 cm falvastagságú szerkezeteket, amelyekkel a legmagasabb energiahatékonysági szabványok követelményei is teljesíthetők. Ha nagy térfogatsűrűségű, karcsú falakra van szükség, a Xella ideális megoldást kínál az energiaoptimalizált külső falakhoz Silka kalcium-szilikát elemekből és egy összetett hőszigetelő rendszerből, lehetőleg Multiporból készült funkcionális falakkal. Mindkét esetben az épületek lakói tartósan alacsony fűtési költségek előnyeit élvezhetik.

 

Hatékony felújítás

 

 A nem megfelelő szigetelés az egyik oka annak, hogy egyre több meglévő épületet kell felújítani. Ebben az esetben az ásványi és ökológiai Multipor szigetelőrendszerek optimális megoldást jelentenek a legkülönbözőbb alkalmazásokhoz. Ez vonatkozik a belső szigetelésre, a légcsatornákra, az alsó födémekre, a pincékre és garázsokra, valamint az új és régi épületek tömör, ferde és lapos tetőinek szigetelésére. A Multipor ExSal Therm a megoldás a nedves és sóval érintkező falazatokra.

 

A Multipor ásványi szigetelőlemezek természetes alapanyagokból, mészből, homokból, cementből és vízből készülnek. Az anyag ezért építésbiológiai és egészségügyi szempontból biztonságos a feldolgozás során és az ingatlan teljes élettartama alatt.

 

Villamosenergia-megtakarítás nyáron

Az optimális építőanyag nyáron is csökkenti az energiaköltségeket, ebben az esetben a villamos energiát. Svájci szakértők szerint az éghajlatváltozás következtében legkésőbb 2050-re több energiára lesz szükségünk az épületek nyári hűtéséhez, mint téli fűtéséhez.

 

A forró nyári hetekben minden évben újra fellendül a villamosenergiával működő mobil klímaberendezések értékesítése. De a túlfűtött helyiségek hűtésének nyugtáját az áramszámla is követi. A kellemes hőmérséklet nem csak drága: a többletenergia-fogyasztás miatt az éghajlatváltozás egy újabb hajtóerejévé is válik.

 

Jürgen Leppig, a GIH Energetikai Tanácsadók Egyesületének elnöke hozzátette a Xella Építőakadémián, ahol a vállalat összegyűjti és továbbadja tudását: „Az elkövetkező években a házak hőszigetelése még fontosabbá válik, mint a hideg elleni intézkedések.” A jó épületvédelem ugyanis nemcsak az egészség és az energiafogyasztás szempontjából fontos. „A dolgozói lojalitásnak is jót tesz – szó szerint – a jó munkahelyi légkör. Emellett az emelkedő hőmérséklet és a páratartalom elleni intézkedések bizonyítottan csökkentik a hibák gyakoriságát meleg időben” – mondja Leppig. Ugyanez vonatkozik a hidegre is.