Kipergett a fugázó, most fel kell szednem a teljes burkolatot?

Kipergett a fugázó, most fel kell szednem a teljes burkolatot?

Kipergett a fugázó, most fel kell szednem a teljes burkolatot?

A minőségi fugázás 9 alapszabálya

Ugye Ön sem szeretné átélni azt, amikor a felújítás befejeztével, a gondosan kiválasztott burkolólap és a hozzá színben passzoló fugázón pár hónap elteltével azt látja, hogy megrepedt, sőt néhány helyen még ki is pergett a fugázó?

Szörnyű érzés, düh és tehetetlenség önti el ilyenkor az embert, és persze a kérdés: most mit csináljak, fel kell bontani az egészet és elölről kezdeni?
A fugázás a burkolás legutolsó fázisa, ami nemcsak a burkolat esztétikai képét adja, hanem fontos technikai része is a folyamatnak, ugyanis fugázó erősíti a csempék tapadását és gátolja a nedvesség, a víz és a szennyeződések bejutását a csempék mögé.
A fugázás nem megfelelő kivitelezése nem csak a végeredményt rontja csak el, de magát a leragasztott csempét és burkolólapot is.

A nem megfelelő bedolgozás következménye, hogy kipereg a fugázó
Sajnos azt kell mondani, hogy ha a fuga kipereg a lapok közül, az a nem megfelelő bedolgozás következménye. Oka legtöbbször az, hogy a burkolólap közötti ragasztót nem távolították el teljesen a fugázást megelőzően, ennek következtében a fugázó nem tapad megfelelően a burkolólapokhoz és közé, így nem megfelelő vastagságú a bedolgozott anyag.

Ezért fontos, hogy a leburkolt felületet nem szabad a ragasztás napján fugázni, várjuk meg, amíg a ragasztó megszáradt, és akkor könnyebb a megfelelő módon eltávolítani is.
Mit lehet tenni, ha már meg van a baj
Ha már meg van a probléma, és néhány helyen hiányzik a fugázó, akkor óvatosan ki kell vésni a máló részeket, majd a rést ki kell tisztítani és kimélyíteni, és az eredeti színű és márkájú fugázóval a hiányzó részt feltölteni. A fugázó massza résbe simításához egy keskenyebb spatulyát, vagy akár csavarhúzót célszerű használni, de vigyázzunk, hogy a burkolólap szélét nehogy megsértsük. Oda kell figyelni, hogy a javított rész szintkülönbsége megegyezzen az eredeti fugázó szintkülönbségével.
Mindezzel talán elkerülhető, hogy újra kelljen kezdeni a teljes helyiség újraburkolását, fel kelljen szedni a teljes burkolatot.
9 alapszabály
Néhány fontos szabály, hogy tökéletes legyen a felújításunk végeredménye:
1. Gondosan készítsük elő az alapfelületet.
2. Válasszunk megfelelően fugázóanyagot – helyiségnek (hová kerül a burkolat és milyen igénybevételnek lesz kitéve) és burkolólapnak megfelelőt.
3. A fugázóanyagon ne spóroljunk, mert látható, hogy a nem megfelelő fugázóanyagnak komoly következményei lehetnek – újra kell kezdeni az egészet, ami plusz idő, pénz, energia.
4. Várjunk a fugázással a ragasztó teljes megszáradásáig.
5. Gondosan tisztítsuk ki a fugahézagot.
6. A fugázóanyag csomagoláson található leírásokat, paramétereket minden esetben pontosan tartsuk be.
7. A fugázóanyagot a leírásnak megfelelően keverjük ki, pihentessük, majd újra keverjük át a fugázót.
8. A kifugázott területet megfelelő időben mossuk le és tisztítsuk meg.
9. Mindezt a megfelelő hőmérsékleten végezzük el.

Forrás:MAPEI