Klasszikus hullámos vagy modern esetleg sík cserép?

Bár nap mint nap nincs vele dolgunk, otthonunk mégis nagyon fontos eleme a tető. A legfontosabb, hogy jó állapotban legyen és minőségi anyagokból készüljön, hiszen minden időjárási körülménnyel el kell bírnia. Házunk összképét is meghatározza, így a cserép kiválasztásánál érdemesebb több szempontot is szem előtt tartani. Amennyiben betoncserepekről beszélünk a legtöbb embernek a hullámzó tető jut eszébe, hiszen mondhati ez a legelterjedtebb, de nem véletlenül. Előnyei közé sorolható, hogy hullámai között a csapadék könnyedén távozhat, így nagy esőzések idején sem okoz gondot a csapadék elvezetése, valamint pici megemelkedésének köszönhetően a tető is jól tud szellőzni. A sík cserepek népszerűségüket tekintve egyre felívelő karriert futnak be, köszönhetően az új, minimalista stílusoknak. Mivel teljesen laposak ebből fakadóan teherbírásuk és ellenállóképességük gyengébb lehet. A gyártók erre pedig már tudatosan is odafigyelnek így minőségben is kiválóak a sík cserepek. Az utóbbi időben pedig a fejlesztéseknek köszönhetően, nagyban nőtt a termékek törésszilárdsága, teherbírása, valamint eső- és viharállósága.

 

Cserép stílus

 

A minőség mellett a kinézet és a stílus, amit szem előtt szoktak tartani az építkezések felújítások során. Manapság már megannyi stílus és kínálat közül válogathatunk, így elképzeléseinknek tényleg semmi nem szabhat határt. A tető stílusának a jó összkép érdekében magának a ház stílusához érdemes passzolnia. Cserepek között már megtalálhatóak a mediterrán, letisztult, modern és minimalista stílusok is.

 

HÉSZ, Helyi Építési Szabályzat

 

A Helyi Építési Szabályzat néha sajnos beleszólhat elképzeléseinkbe. Ugyanis előírhatja azt, hogy milyen legyen a tető formája, színe, valamint, hogy a héjazat milyen alapanyagból legyen megépítve. Ezekkel az előírásokkal az egyik fő cél az, hogy például egy településen egységes legyen az összkép, így mielőtt felújításokba kezdünk mindenképpen érdemes utána nézni a HÉSZ rendelkezéseinek!

 

Cserép és napelemes rendszer telepítés

 

Mikor tető felújításról esik szó, érezhetjük, hogy nem a legolcsóbb felújítások egyikéről beszélünk, azonban hosszú távon megéri befektetni! Amennyiben a napenergia használata mellett döntünk egyszerre támogatjuk a fenntarthatóságot és a környezetvédelmet, valamint saját anyagi helyzetünket is, hiszen hamar észrevehető a pozitív irányú változás a számlák tekintetében. Mára már olyan fajta napelemes tetőcserepek kerültek kifejlesztésre, hogy szinte észre sem vehető, szépen illeszkednek és belesimulnak a héjazatba. Amennyiben majd csak később tervezi használatba venni a napenergia csodálatos lehetőségeit, érdemes tudatosan készülni és már olyan tetőcserepet választani, amit a későbbiekben könnyedén le tud cserélni.