Üveggyapot vagy kőzetgyapot?

Három szigetelőanyag féleséget különböztethetünk meg az ásványgyapot között, ezek pedig nem mások, mint az üveggyapot, a salakgyapot és a kőzetgyapot. Mind az üveg és mind a kőzetgyapot nagyon jó minőségű hő és hangszigetelő, így bármelyiket választhatjuk, nem nyúlunk mellé. Nem gyúlékonyak, nem öregednek el és nem rothadnak. Salakgyapotot Magyarországon már nem gyártanak. Ha választás elé kerülünk és megvizsgáljuk mindkét anyagot, láthatjuk, hogy kevés az eltérés, de egy kicsit mégis különböznek.

 

Üveggyapot tulajdonságai

 

Hang és hőszigetelőként is kiválóan funkcionál. Előnyei közé sorolható, hogy könnyen kezelhető és időtálló, így lehet vele bátran hosszú távra tervezni. Egészségre ártalmatlan, ugyan nem porzik, de beépítése közben érdemes védőmaszkot és védőszemüveget hordani, ugyanis rövid időre okozhat légúti vagy szem irritációt. Mechanikai hatásoktól azonban könnyű, gyapjúszerű szerkezete miatt érdemes védeni, ebből is következik, hogy nem lépésálló szigetelőanyag. Az üveggyapot fenntartható és környezetbarát, valamint a tűzvédelmi előírásoknak is megfelel. Azonban a nedvességtől védeni kell ugyanis nagyon rosszul reagál rá. Rugalmasságából kifolyólag nehezen vagy egyáltalán nem tartja meg magát, valamint, ha a vastagsága nem megfelelő a levegő könnyen átjár rajta, ezért érdemes odafigyelni, milyen vastagságú üveggyapotot választunk.

 

Üveggyapot hőszigetelés és hangszigetelés

 

Kiváló hő és hangszigetelő anyag, a réseket is kifogástalanul elfedni és betölti. A rugalmasság, a könnyen kezelhetőség és maga az ár is mind az üveggyapot mellett szólnak. Bizonyított, tény, hogy az üveggyapot gyártása, behelyezése és használata biztonságos, ha a biztonsági előírásokat betartják, ezáltal csökkentik az időszakos mechanikai irritációt. Abban az esetben, ha esetleg beázott érdemes megvizsgálni és szükség esetén cserélni. A hőszigetelésre mindig szükség van nyáron megtartja a hideget télen pedig a meleget. Minőségére érdemes mindig figyelni, ugyanis egy jó minőségű szigetelés a fűtésszámlánkon is pozitív változáshoz fog vezetni rövid időn belül.

 

Kőzetgyapot tulajdonságai

 

Akárcsak az üveggyapot alkotóelemei, a kőzetgyapot alkotóelemei és természetes anyagok. Fő alkotóeleme a bazaltkő, amit megolvasztás segítségével alakítanak át új formába. Rengeteg helyen alkalmazható kedvező tulajdonságainak köszönhetően, hőszigetelési képessége nagyon jónak minősül, továbbá hangszigetelésre is jól használható. Könnyen vágható, valamint a penészedés ellen is megvédi otthonunkat. Hosszútávra bátran lehet vele tervezni, hiszen jó az ellenálló képessége, továbbá nem éghető. Az üveggyapottal szemben nem zsugorodik és páraáteresztő képessége is sokkal jobb, továbbá tartós és lépésálló. A kőzetgyapotot vakolni is lehet, ez leginkább homlokzatok tekintetében fordul elő.