Tetőfelújítás

Bár nap mint nap nincs vele dolgunk, otthonunk mégis nagyon fontos eleme a tető. A legfontosabb, hogy jó állapotban és minőségi anyagokból készüljön, hiszen minden időjárási körülménnyel el kell bírnia, valamint a házunk összképét is meghatározza. Ha tetőfelújításról van szó mindenképpen ajánlott szakember segítségét kérni, már az előkészületek során is. Az ingatlantulajdonosoknak most hatalmas segítségére lehetnek az állami támogatások, így a nagy kiadást igénylő felújításokat könnyebben, pénztárcabarát módon is meg tudják valósítani. Annak, hogy milyen tetőt szeretnénk a képzeletünk és a pénztárcánk szabhat csak határt. Már megannyi lehetőség és kreatív ötlet megvalósítható, de minden esetben egy kiváló szakember segítségére lesz szükségünk, aki segítséget tud nyújtani egészen a tervezéstől kezdve a szigetelésen át.

 

Tető állapota

 

Legyen szó akár felújításról vagy átalakításról, minden esetben érdemes felmérni a tető állapotát, hogy egy összképet kapjunk arról, hogy esetlegesen milyen javításokat, felújításokat szükséges eszközölni. Építkezés és átalakítás során is maga a ház stílusa az egyik olyan szempont amire minden esetben figyelni kell. Rengeteg stílus és lehetőség közül lehet választani, ezért is érdemes alaposan utána járni és tájékozódni a témában egy ilyen munkálat előtt. Több típust különböztetünk meg, és azokon belül is több altípus közül válogathatunk kedvünkre.

 

Nyeregtető

 

A nyeregtető az egyik leggyakoribb és legismertebb tetőtípus, a magastetők körében, megkülönböztetjük több fajtáját is. Népszerűségét az egyszerű kivitelezhetősége mellett a gazdaságosságának is köszönheti. A nyeregtető esetében a tető két oldala egyforma és a végfalakon a gerincnél megdöntve, egy bizonyos szögben csatlakoznak egymáshoz. Félnyeregtetőről abban az esetben beszélhetünk, ha az épületet egy ferde tetősík védi féloldalasan. A leggyakrabban már meglévő magas falakhoz szokták hozzáépíteni. A következő fajtája a kontyolt nyeregtető, ami négy azonos egymásba futó tetősíkot jelent, ilyen típusú tetővel rendelkező házakban a padlásteret egy kicsit nehezebb kialakítani, de nem lehetetlen!

 

Sátortető

 

A sátortető esetében négy vagy öt háromszög alakú tetősík fut össze és alkotja együttesen a tetőt. A sátortető népszerűsége az 1960-as és 1980-as évek idejére tehető. Akkor épült hazánkban a legtöbb kockaház, ennek is köszönhető, hogy országszerte nagyon sok helyen láthatjuk ezt a típusú megoldást. Ezek a típusú háztetők beépítésre nem igazán ideálisak, viszont felettébb anyagtakarékosnak minősülnek.