Mapei Planitop Rasa & Ripara a szerkezeti elemek javítására

Betonjavításkor két munkafázis helyett csak egy szükséges

A Planitop Rasa & Ripara a ház körüli betonjavításra a legjobb választás. A Mapei Kft. terméke tulajdonképpen két termék egyben.

Egyrészt kiváló megoldás nagyobb – maximum 4 cm – vastagságban történő felhasználásra, mint újraprofilozó, betonjavító anyag, másrészt simítóhabarcsként a felület esztétikus lezárására is tökéletesen alkalmas. Ha csak simításra alkalmazzuk a terméket, akkor a legkisebb bedolgozási vastagság 3 mm.

Nem kell tehát kétféle terméket megvásárolni, nem kell ügyelni a betonjavító és a simító anyag alkalmazása közötti várakozási időre, a betonjavítás egy munkamenetben megoldható.

Mire is lehet egy ilyen terméket felhasználni?

A ház körül több olyan beton építmény fordulhat elő, ahol nagyszerűen alkalmazható: kerítés lábazatok, lépcsők, erkélyek és teraszok lemezei, betonkorlátok, valamint egyéb beton és vasbetonszerkezetek.

A betonjavítás első és egyik legfontosabb lépése a felület előkészítése.
El kell távolítani minden sérült, vagy leválófélben lévő betonrészt és minden olyan szennyeződést, amely a betonjavító anyag tapadását gátolná. Mindig olyan felületet kell képezni, amely kellőképpen érdes, amibe a javítóanyag jól bele tud kapaszkodni. Ha betonacélt is kell javítani, akkor azt megfelelő tisztítás után Mapefer 1K-val kell kezelni. Ennek megszáradása után a beton felületet vízzel kell telíteni, majd a felesleges vizet el kell a felületről távolítani.

A felület előkészítése után be kell keverni a Planitop Rasa & Ripara habarcsot a termékismertetőben megadott mennyiségű vízzel, fúrógépbe fogott spirális keverőszárral, alacsony fordulatszámon. Egyszerre megfelelő mennyiségű anyag bekeverése javasolt, mert a Planitop Rasa & Ripara gyorskötő termék, vagyis 20°C-on a bedolgozási ideje kb. 15 perc. Abban az esetben, ha szeretnénk a bedolgozási időt további 15-20 perccel növelni, használjuk ehhez a Mapetard ES nevű terméket.

A betonjavító anyag bedolgozása vakolókanállal vagy simítóval történik 3-40 mm vastagságban. Mivel a bekevert anyag kellőképpen állékony, a termék vízszintes és függőleges felületekre egyaránt könnyedén felhordható.

A Planitop Rasa & Ripara zsugorodás nélkül szilárdul, szintetikus szálakat tartalmaz és kitűnően tapad a betonfelületekhez. Körülbelül fél óra elteltével végső felületképzésként szivacssimítóval simítsuk be a felületet.

Abban az esetben, ha egy adott betonfelületnél nagyobb esztétikai igényszint is szükséges, a Planitop Rasa & Ripara segítségével helyreállított betonfelületet Malech alapozó után Elastocolor Pittura rugalmas betonfestékkel lehet még szebbé tenni.

A Planitop Rasa & Ripara olyan termék, amely minden szakember számára szükséges lehet, hiszen felhasználása nagyon sokrétű.
Segítségével a betonjavításhoz két munkafázis helyett csak egy szükséges, könnyen és gyorsan lehet vele dolgozni. Esztétikus, szép felületet ad, tartós és megbízható termék.

Mivel végezzük el az erkélyek és pillérek csorbult éleinek javítását, vagy a darázsfészkes falak simítását?

Megoldást nyújthat a Mapei Planitop Rasa & Ripara gyorskötő betonjavító és simító habarcsa

Amennyiben pusztán az a célunk, hogy a javítás visszaállítsa az elveszített formát, hogy helyreállítsuk az acél szálakat védő betontakarást, és nincs szükség nagy szilárdságú habarcsra, válasszuk a Planitop RASA & RIPARA (R2) gyorskötő betonjavító és simító habarcsot.

pincefalazó elemek közötti hézagok kitöltése, belső sarkok lekerekítése, azaz holkerképzés a PLASTIMUL termékcsalád bitumenes, vagy a PLANISEAL 88 és MAPELASTIC FOUNDATION cement kötőanyagú szigetelőhabarcsok felhordása előtt. Nagyon fontos szem előtt tartanunk, hogy a Planitop RASA & RIPARA padlófelületeken nem alkalmas aljzatkiegyenlítésre, vagy lejtésképzésre.

A Planitop RASA & RIPARA betonjavító habarcs alkalmazását csakis tiszta, kellően érlelt, laza részektől és a tapadást gátló szennyeződésektől mentes felületen kezdjük meg. A legjobb, ha a felület érdes, ha mégis sima, fel kell stokkolni.

Fontos a „mattnedvesítés”, és „kontaktolás”: a benedvesített felületre az első réteget a felhordó szerszámmal rá kell nyomni a felületre. A szemszerkezet finomsága lehetővé teszi szivacssimító vagy acélsimító alkalmazását is.

Amennyiben az időjárási körülmények megkövetelik, például túl meleg van, vagy szeles az idő, az utókezelésről sem szabad megfeledkezni.

Ha a nedvesen tartás nehézségekbe ütközik, akkor a repedési hajlam további csökkentésére a kész habarcskeverékhez MAPECURE SRA 25 utókezelő szert lehet adagolni, vagy a felületet MAPECURE WF 75 utókezelő szerrel bevonni.

Ha a fenti munkafeladatok megoldására nem gyorskötésű habarcsot alkalmazunk, akkor azok száradásának elhúzódása a vízszigetelő rétegek kikeményedését akadályozza, ami a szigetelőképesség kialakulását késlelteti.

A Planitop RASA & RIPARA habarccsal mindenütt biztonsággal javíthatjuk a betonszerkezetek hibáit, ahol nem követelmény a magas szilárdság, és nincs szükség nagy teljesítményű szerkezeti habarcsokra.

Planitop Rasa & Ripara betonjavító habarcs

Gyorskötésű, szálerősítésű, zsugorodáskompenzált, cementkötésű betonjavító és simítóhabarcs 3-40 mm közötti egyrétegű, akár változó rétegvastagságú helyreállításhoz.