Mapei története

A történetük szorosan kötődik Olaszországhoz, ahhoz az országhoz, amely tanúja volt születésüknek és fejlődésüknek. Gyökereik szilárdan gyökereznek a szilárd múltban és olyan értékekben, amelyek ma is aktuálisak. Ez  az oka annak, hogy soha nem álltak le a növekedéssel. A mapei egy vállalat története, de egyben egy család története is: egy szakaszverseny kimerítő emelkedőkkel és izgalmas sprintbefutókkal, de mindenekelőtt egy olyan történet, amely sok izgalmas sikerben és kivételes csapattársakban gazdag.

 

Mapei minőség

A MAPEI – Materiali Autarchici per l’Edilizia e l’Industria (Autarchic Materials for Building and Industry), egy kezdetben festékgyártással foglalkozó vállalatot Rodolfo Squinzi alapította 1937-ben Milánóban, felesége, Elsa Banfi segítségével. Az „Autarchic” szót aztán az „Auxiliary” szóval helyettesítették, utalva az építőipart támogató anyagok használatára. A Via Cafiero-n található a régi székhely, amely akkoriban hét alkalmazottat foglalkoztatott, ma a milánói vállalati kutatási központnak ad otthont, ahol új Mapei termékek kifejlesztésére irányuló kutatásokat végeznek. Az első gyártott termék, a SILEXCOLOR egy szilikátfesték, amely kifejezetten gyorsan az egyik legnépszerűbbé vált a Mapei teljes kínálatában. A vállalat ezután kezdett el a ragasztók és a rugalmas anyagok beépítéséhez szükséges termékek gyártására összpontosítani. A kutatás, amely mindig is a vállalat alapjaiban volt, az ADESILEX, a linóleum beépítésére szolgáló ragasztó megalkotását eredményezte, amely az Italeumból fejlődött ki.

 

Mapei termékek

1947-1956

Kutatás. Gyártás. Elégedettség.

Létrejön a PIANOLINA: egy használatra kész, magnéziumgipsz alapú fakivágóanyag, amely képes megkönnyíteni a szerelők dolgát. A kerámiában rejlő hatalmas lehetőségeket érzékelve a Mapei piacra dobja az ADESILEX P-t, az első oldószeres csemperagasztót. Hamarosan egy másik sikeres termék következik: AZ ADESILEX PM.

 

1957-1966

Egy fontos új lépcsőfok

Giorgio Squinzi, aki ipari kémia szakon szerzett diplomát, még diák volt, amikor a vállalatnál kezdett dolgozni, és számos innovatív termék nemzetközi szintű feltalálásával járult hozzá a vállalat sikeréhez. Bemutatkozik az ADESILEX L1 alkohol alapú ragasztó linóleumhoz.  Ez az aljzathoz való tapadást teszi lehetővé, megszabadítva a beépítőket attól a tehertől, hogy homokkal teli zsákokat kelljen a beépítési területre cipelniük. Ezt követi az ADESILEX P5, egy bitumenes oldószeres ragasztó csempézett padlókhoz. Majd az utódja, az ADESILEX P7, egy ultragyorsan szilárduló elasztomer ragasztó, és az ADESILEX P9, egy szuperragasztó kerámialapokhoz, amely a keverés után akár fél nappal is használható. Az ADESILEX P9-et ma is gyártják, és műszaki teljesítménye miatt nagyon népszerű.

 

1967-1976

Forradalom a kerámia világában

 

A Mapei a jövőbe vetíti a KERABOND-ot, a Mapei első polimermentes cementkötésű ragasztóját. A KERALASTIC bevezetése azt jelentette, hogy a csempe immár különböző típusú felületekre is felhordható: a cementes vakolattól a fémig. A SIGILLANTE 3433 szilikon tömítőanyag – amelyet mostantól MAPESIL AC-nek neveznek – a kerámiafelületek rugalmas tömítésének elkészítésére jött létre. 1971-ben a Mapei a Saie nemzetközi építőipari vásáron mindenki figyelmét felkeltette azzal, hogy egy Fiat 500-ast akasztottak le a mennyezetről, amelyet egy csempéhez rögzítettek, semmi mással, mint a Mapei ADESILEX P9 ragasztójával.

 

1977-1986

A nemzetközivé válás és a kutatás-fejlesztés: egy nyerő partnerség

 

A nemzetközivé válás első szakasza 1978-ban kezdődött a kanadai Lavalban található első gyár megnyitásával, valamint a Mapei Inc. és később a Mapei Corp. megalapításával az Egyesült Államokban. Ez egybeesett a KERABOND + ISOLASTIC, az új rendszer bevezetésével, amely először tette lehetővé a kerámia burkolólapok rétegelt lemez fölé történő beépítését.  Giorgio Squinzi 1984-ben vette át a vállalatot apjától, Rodolfótól, nővére, az ügyvéd Laura Squinzi segítségével. Giorgio felesége, Adriana Spazzoli vette át a Mapei csoport marketing és kommunikációs tevékenységének irányítását.

 

1987-1996

Az innovációk évtizede

 

A Mapei új esztrich-koncepciót vezet be a MAPECEM és a GRANIRAPID segítségével, és bevezeti az ULTRACOLOR-t. A MAPE-ANTIQUE termékcsaláddal új megoldások születnek a beton felújítására és javítására, valamint a falazáshoz. Az AQUAFLEX az első használatra kész folyékony membrán teraszok és erkélyek vízszigetelésére, amelyet hamarosan a forradalmi MAPELASTIC követ. A Mapei profi kerékpáros csapata 1993-ban alakult meg, és éveken át számos nemzetközi versenyt uralt. Az 1990-es évek végén generációváltás történt a cégben: a gyerekek, Marco és Veronica csatlakoztak a vállalathoz, így megújult a cégcsoport kulcsfontosságú ágazatai iránti elkötelezettség: Kutatás és fejlesztés, valamint a nemzetközivé válás.

 

1997-2006

A csapatmunka ereje, még a sportban is

 

A Mapei Sport Service 1997-ben alakul meg, és 1998-ban a Mapei profi kerékpáros csapat győzelmet arat a Párizs-Roubaix-on. 2003-ban a Mapei átvette az U.S. Sassuolo Calcio-t. 2006-ban a MAPEI volt az olasz labdarúgó-válogatott szponzora és szerencsehozója, amikor a csapat negyedszerre nyerte meg a világbajnokságot. Az ADESILEX P4, KERAFLEX MAXI és ELASTORAPID ragasztókat kerámia és kő beépítésére, valamint a MAPEQUICK-et földalatti és víz alatti környezetre fejlesztették ki. A MAPETHERM megvédi otthonainkat a hidegtől és a melegtől, és segít csökkenteni az energiafogyasztást, míg a MAPEGRID és az FRP a régi épületek szerkezetét szilárdítja meg. A cement- és gyantaalapú ipari padlókhoz az ULTRATOP és a MAPEFLOOR habarcsok érkeznek.

 

2007-2016

Mindig egy lépéssel előrébb

 

A Mapei leányvállalatai évről évre nőnek, és velük együtt a termékcsaládok száma is. A Milánó tartományban, Medigliában található gyárban új gyártóberendezések találhatók, beleértve egy új, környezetbarát műanyag zsákokat használó, külön erre a célra létrehozott csomagolóüzemet is. Felavatják a földalatti ágazatnak szánt termékekkel foglalkozó UTT laboratóriumot, valamint egy adalékanyagokkal foglalkozó mobil építőipari laboratóriumot. A Mapei folyamatosan a fenntarthatóságra és az egyre nagyobb teljesítményű termékek kialakítására összpontosít. A RE-CON ZERØ tükrözi ezt a jövőképet, és a visszatért beton problémájának megoldására készült, ami fontos hozzájárulás a körforgásos gazdasághoz. A környezet és az emberek egészségének védelme iránti elkötelezettség, amely új, helyben beszerzett és ökológiai szempontból fenntartható anyagokat használó gyártóüzemek üzembe helyezésében is kifejeződik. 2016-ban a Mapei közzétette első Fenntarthatósági jelentését, hogy megossza érdekelt feleivel az elért eredményeket.

 

2017- A jövőbe tekintve

 

A gyermekek, Veronica és Marco, akik már az 1990-es évek eleje óta a vállalatnál dolgoztak, 2019-ben átvették apjuk, Giorgio helyét a vállalat vezérigazgatói posztján. Rajtuk kívül az igazgatótanácsban jelenleg unokatestvérük, Simona Giorgetta és Laura Squinzi ügyvédnő tölti be az elnöki posztot. A Mapei szilárd, de rugalmas vállalatnak bizonyul, amely képes hatékonyan alkalmazkodni a változásokhoz, miközben hű marad saját történelméhez és vállalati stratégiájához. Az építőipar minden igényét kielégítő termékválasztéknak köszönhetően, különös tekintettel a fenntarthatóságra, a tartósságra és a kiváló minőségű termékekre, a vállalatcsoport továbbra is növekszik és beruház, és ugyanolyan szenvedéllyel vág neki az új kihívásoknak, mint mindig.