Miért épül autoklávozott pórusbetonból egy gigagyár?

Egy norvégiai városban új gigagyár épül akkumulátorcellák gyártására. Ennek során a legszigorúbb biztonságot és tűzvédelmet kell biztosítani.

 

Az akkumulátorgyártás drámaian megváltozott az elmúlt évtizedekben. Az akkumulátorok ma már óriási tárolókapacitással rendelkeznek, és a belsejük is tűzveszélyes. Az öngyulladás és a robbanás valós veszélyt jelent az emberi életre. Jelenleg egy norvégiai városban épül az első akkumulátorcellákat gyártó Freyr Battery Norways számára az első gigagyár az akkumulátorcellák számára. A gyár több épületből áll majd. Az építkezés során a biztonság és a tűzvédelem kérdései kiemelt fontosságúak.

 

Tűzvédelem a Hebel falakkal

A tűzvédelemmel kapcsolatos követelmények jelentősek: a falaknak például nemcsak az esetleges tüzet, füstöt és hőt kell megakadályozniuk a gyár belsejében, hanem vészhelyzet esetén a tüzet is lassítaniuk kell. Ugyanakkor maguknak a falaknak is ellen kell állniuk az összeomló épületrészek becsapódásának.

 

A fejlesztő a Hebel autoklávozott pórusbetont (AAC) választotta megoldásként. Az építőanyag minden követelménynek megfelel, ráadásul könnyen kezelhető és beépíthető, így csökkentve az építési folyamat során felmerülő hibák kockázatát. Tűz esetén nem ég, nem csöpög, és nem képződnek belőle gázok, füst vagy szennyező anyagok. Emellett az AAC falak hatékonyan szigetelik a hőt, így a tűzzel szemben lévő oldalon a hőmérséklet sokkal alacsonyabb, mint más építőanyagok esetében.

 

Hasonlóképpen, az anyag nem deformálódik nagy hőségben. A Hebel AAC-ből készült falak természetesen ellenállnak a tűznek is.

 

Több tízezer négyzetméternyi tűzálló fal

A gigagyár több gyáregységből áll majd, amelyeket Hent fővállalkozó több építési fázisban épít. A norvég Xella mintegy 35 000 négyzetméternyi tűzvédelmi falat szállít ehhez a Hebel termékmárkából. Ezeket hajóval szállítják Hollandiából Moi Ranába. „A szállítás már folyamatban van, és nagyon büszkék vagyunk arra, hogy részesei lehetünk ennek az akkumulátoros kalandnak – mondta Thom-Erik Pape, a Xella Norway ügyvezetője.