Mikor és hogyan kell vágni a tiszafasövényt?

Ha van egy körülbelül 35 éves, 30 méter hosszú és 1,20 méter magas tiszafasövényünk, azt bizony érdemes megfelelően gondozni is. Mivel kezdi elzárni a kilátást, joggal felmerülhet minden hobbi kertész fejében a visszavágás gondolata. Az év melyik időszakában lehet a tiszafát visszavágni és mire kell figyelni?

A tiszafasövény vágásának legideálisabb időpontja kora tavasz, körülbelül március környékén van. Ezután áprilisban újra elkezd hajtani. A tiszafát könnyen visszavághatja egészen az öreg fáig. A metszés után azonban egy lyukon keresztül kell néznie, ami nem túl vonzó egy olyan sövényben, amely ekkor már csak derékmagasságú.

A cél tehát az kell, hogy a sövény felülete gyorsan feltöltődjön és újra zöld legyen. Ez könnyen eltarthat két-három évig is. Ezt azonban felgyorsíthatja, ha a sövény négyzetméterenként 50 gramm kompozit műtrágyával serkenti az új növekedést. Amint a hajtások egy ujjnyi hosszúak, vágja vissza őket harmadára és felére. Ugyanígy járjon el a meglévő hajtások minden egyes új hajtásnövekedése után; amint az új hajtások elérik az ujjnyi hosszúságot, vágja vissza őket ugyanennyivel.

A tiszafasövény magasságának csökkentése egyben szélességváltozást is jelent! Itt a kertészek régi sövényszabálya érvényes: Minden tíz centiméteres magasságnövekedéssel a sövény egy centimétert veszít a szélességéből. A lejtős oldalak vágása javítja a sövény nap felé való igazodását, ami csökkenti a sövény alsó részén a túlzott felkopaszodás kockázatát. Ily módon a növény természetes mintázatát is követi.

Az apikális dominancia elmélete szerint a sövénynövények felső harmadában erősebb a növekedés, mint az alsó harmadban. A tiszafasövény magasságának megváltoztatása után ezért a szélességét is ki kell igazítania. Ha például 90 cm magas, és a tövénél 70 centiméter széles, akkor mindkét oldalát ferdén vágja le, hogy a sövény felső szélessége 52 centiméter legyen.

Számítási módszer: A 90 centiméteres magasság 9 centiméteres szélességcsökkentést jelent a sövény mindkét oldalán, ami összesen 18 centimétert jelent. 70 centiméter alapszélesség mínusz 18 centiméter egyenlő 52 centiméter felső szélesség.