Milyen hatással van a mennyezet színe a belsőépítészetre?

Kétségtelenül a fehér a legnépszerűbb mennyezeti szín. De vajon szükség van rá? Kísérletezzen-e a következő tervezésénél különböző színekkel? Ebben a bejegyzésben azt nézzük meg, mit lehet tenni a színes mennyezetekkel, hogyan idézhetnek elő a színek különböző érzelmeket, és hogyan változtathatják meg a térről alkotott képet.

 

A mennyezet színei és hogyan befolyásolják a hangulatot?

A színek kiválasztását gyakran az építészeti tervezési folyamat végére hagyják. Ez hiba lehet, mert a megfelelő színek kiválasztása nagyban befolyásolhatja a tér kinézetét és hangulatát. A színek kiválasztása a projektjéhez nehéz lehet. Egy színpaletta használata azonban segíthet olyan színek kiválasztásában, amelyek jól mutatnak együtt és megfelelnek a célnak. A fekete csempék például időnként komornak vagy akár túlzónak is tűnhetnek, de a körülményektől függően hihetetlenül fiatalosnak és divatosnak is tűnhetnek. Mielőtt színt választana a tervezéshez, gondolja át a tér funkcióját. Ha például egy irodahelyiséget alakít ki, egy fehér akusztikus mennyezet, amely visszaveri a napfényt és segít a termelékenység javításában, jobb választás lehet, mint egy intenzív vörös mennyezet.

Nézzünk meg néhány közös jellemzőt, amelyek számos lenyűgöző színhez kapcsolódnak, valamint a modern és színes dizájn kialakításához használt hatásukat.

 

Színek és jó közérzet

  • A zöld egy olyan szín, amely ellazít minket és jó közérzetet biztosít. Ráadásul a legkellemesebb ránézni. A zöld színnel erős kapcsolatot lehet teremteni a természettel, ami arra ösztönzi az embereket, hogy vigyázzanak rá. Ne feledje, hogy a zöldnek sokféle árnyalata létezik, ezért bölcsen válasszon, amikor ezt a színt használja. A mészzöld például a benne lévő magas sárga koncentráció miatt elég erősen hathat a szemre.
  • A legtöbb ember a sárgát a napsütéssel, az élvezetekkel és a felemelő érzéssel azonosítja. A sárga képes feldobni és felemelni egy teret.
  • Mivel a piros szín a szemre nyomasztó lehet, a legjobb, ha mélyebb vöröseket vagy finom rózsaszínt keresünk, amikor használjuk. A telített vörösek élénkítőek, motiválóak és erőt adóak lehetnek, míg a gyengédebb rózsaszínűek nyugtatóak, megnyugtatóak és finomak.
  • A fehér egy világos, tiszta szín, amely nagyobbnak és nyitottabbnak érezheti a szobát. Ha olyan mennyezetet szeretne, amely nem túl feltűnő, és nem vonja el a figyelmet a szobáról, a fehér remek választás lehet. Bézs árnyalattal nyugtatóbbá teheti.
  • A fekete szín használata egy szobában exkluzívvá és kifinomulttá teheti azt. Emellett hívogatóbbá is teheti a helyiséget. Ez egy fantasztikus árnyalat éttermek és kávézók számára. Ne használjon azonban túl sok feketét egy helyiségben, mert klausztrofóbiás érzést kelthet.
  • A kék a legelterjedtebb szín a világon. A kék szín nyugtatóan hat ránk, és a megfelelő mennyiségű kék a természetre, az óceánra és az égboltra asszociál. Vegye fontolóra a kék színt, ha olyan nyugodt környezetet szeretne teremteni, amelyben az egyének koncentrálni és teljesíteni tudnak.