Mire figyeljünk, ha idén hőszigetelünk?

Mire figyeljünk, ha idén hőszigetelünk?

Mire figyeljünk, ha idén hőszigetelünk?

Mindenkit másért érintenek ezek a kérdések: magas rezsiköltség, hideg falak és penészes sarkok, rossz hőérzet, ezek mind-mind okot adnak arra, hogy belevágjunk a hőszigetelésbe. Egy biztos, hogy komoly döntés előtt állunk, akár az anyagi konzekvenciáit tekintve, akár azt, hogy évtizedekre hozunk döntést, ezért érdemes tájékozódni.  

Szakembereink összeszedték, hogy mire érdemes figyelni, hogy ne az ablakon dobjuk ki a pénzünket, melyet a hőszigetelésre spóroltuk össze.

Az már természetes, ha a családi döntés megszületett a hőszigetelésről, akkor kezdődik az információ gyűjtés és a kivitelező keresés. Először felmérve a problémát, esetleg átbeszélve szakemberrel, azt kell eldönteni, hogy mennyi lehet a költségvetés és hogy otthonunk melyik felületének hőszigetelése hozza a legjobb eredményt, mitől javul a komfortérzet és egyben nő a ház élettartama, értéke.
Az tény, hogy annál jelentősebb megtakarítás érhető el, minél rosszabb egy ház hőszigetelése, míg a viszonylag jól hőszigetelt, jobb szerkezetű épületeknél (megfelelő falazat, korszerű nyílászárók és/vagy fűtési rendszer) jobban a zsebbe kell nyúlni, hogy az épület energetikai mutatói javuljanak és sajnos mindez kevesebb energia-megtakarítást is eredményez. Bármelyik esetet is nézzük, nem elegendő csak az ablakcsere vagy a homlokzat szigetelése, jóval látványosabb és főként hatékonyabb eredményt érhetünk egy komplex megoldással, amelyet igényeinkhez szabnak. Tehát a klasszikus pénz-pénz-pénz hármason kívül, szükségünk lesz még magas minőségű hőszigetelő anyagokra és jó szakemberekre.

Ha például az anyagokat nézzük, akkor  Bachl Kft. termékeiből az épület minden felületére tudunk hőszigetelő megoldást javasolni.

HOL IS KEZDJÜK? A HOMLOKZATNÁL VAGY A TETŐNÉL?iStock 92053093

Rossz lesz a közérzetünk, ha egész télen „húznak a falak” vagy hideg a padló. A korszerű hőszigetelő-anyag gyártás már ezekre a problémákra más és más műszaki tartalmú anyagot kínál, nincs ez másként nálunk sem. A komplex megoldás adja a tökéletes megoldást, de a családok, megrendelők anyagi lehetőségei mindig korlátozottak, így szakembereink örömmel nyújtanak segítséget a probléma felmérésében és a megfelelő hőszigetelendő anyag kiválasztásában. A legnagyobb felület természetesen a homlokzat, így ez jelenti a leggyorsabb és leghatékonyabb megoldást.
Fontos, hogy ismerjük a változó előírásokat, mert a ma járatos, átlagosan 10 cm vastag hőszigetelő lapok helyett, a 2018-2020 után várható előírás szigorodás miatt várhatóan nem fognak 20 cm-nél vékonyabb lapokban gondolkodni az építkezők. A jó hír azonban, hogy a dupla vastag hőszigetelés nem duplázza a költségeket, mert egy ilyen munka esetén a költségvetés jelentős tétele a munkadíj, így a hőszigetelő lapok vastagságának duplázódása csak 20-30 % költségtöbbletet hoz, míg hatékonysága természetesen a duplája lesz. Ha pedig ebben a vastagságban gondolkodunk és pl. a BACHL Extrapor, grafitos hőszigetelő lap mellett döntünk, azonos vastagság mellett miénk lehet a korábban említett 25 %-kal jobb hőszigetelés. De nézhetjük fordítva is: vékonyabb lapokat is választhatunk azonos hőszigetelő érték eléréséhez, ami műemlék homlokzatoknál vagy korlátozott tetőtér beépítésnél fontos szempont lesz.

 

Bachl 019 kicsiFEHÉR NIKECELL HELYETT SZÜRKE EXTRAPOR

Néhány évvel ezelőtt, ha homlokzati hőszigetelést említettünk, mindenkinek a fehér Nikecell lapok jutottak eszébe, ami természetesen még ma is termékpalettánk meghatározó szereplője. Helyét azonban egyre gyakrabban átveszik, funkciótól függően más színű anyagok, melyek vagy a lábazatra, vagy a homlokzatra, vagy akár a tetőfedés alá kerülnek.
Ha a homlokzati szigetelőanyagokat nézzük, akkor a BACHL Extrapor hőszigetelő lapa szürke színét a gyárban hozzáadott grafitszemcséknek köszönheti, így javítva a hőreflexiós képességét. Továbbfejlesztett változata a BACHL Extrapor Relax, amelynek egyik oldalán hálószerű bemetszéseknek köszönhetően nőttek a szilárdsági tulajdonságai és az anyag, a felhelyezés során még inkább feszültség-, alak- és deformáció mentes lesz. Ezen tulajdonságai pedig alkalmassá teszik, ahogy akár a járda melletti falra vagy iskolaudvar homlokzatára is kerülhessen.

És ha döntöttünk, hogy idén hőszigeteljük a homlokzatot, akkor keressünk hozzáértő kivitelezőt, így a homlokzati hőszigetelésre fordított összeg valóban a jövőbe történt befektetés lesz.

Kérjen tanácsot munkatársainktól barkácsáruházainkban vagy tüzéptelepeinken!