Műemléki épületek felújítása

A műemléki épületek mindig nagyobb figyelmet kapnak, különösen akkor, ha azok renoválásáról, felújításáról van szó. Akármennyire jó minőségű anyagokból készülnek a műemléki épületek sajnos egy idő után egy kis felújításra bizony nagy szükséges lehet. Amikor egy történelmi ház, épület felújításról van szó, sok esetben követelmény, kritérium, hogy a felújítás is olyan anyagból készüljön, mint amilyen az eredeti anyag volt. Így olyan alapanyagokból kell dolgozniuk amik kísértetiesen hasonlítanak az eredetiekhez.

 

Műemléki NHL rendszer

 

Amikor vakolatot választunk az egyik legfontosabb szempont az, hogy időtállósága hosszú legyen és hogy hatékony védőréteget képezzen. A műemléképületek felújításához a Baumit egy olyan rendszert alakított ki NHL kötőanyaggal és az NHL kötőanyagú, gyárilag előkevert habarcsokkal, amely legjobb megoldásnak hat a megrongálódott, elöregedett falazatok és vakolatok felújításához. Mi az az NHL? Az NHL egy természetes hidraulikus mész kötőanyag, ezt az anyagot előszeretettel használták Magyarországon az építkezéseken már a 19.század folyamán. Ezért is számít első számúnak az ilyesfajta felújítások körében.

 

Mész kötőanyag

 

A mész, mint kötőanyag megbízható, jól és könnyen használható, minőségéről pedig árulkodik, hogy az emberiség már évszázadok óta előszeretettel használja. A mészhabarcs kötése során tulajdonképpen a levegő szén-dioxid tartalma kötődik meg víz segítségével. Időtálló és nagyon ellenálló szerkezettel rendelkezik.

 

Kézi vakolat rendszerek

 

A termék előnyei közé tartozik, hogy cement alkalmazása nélkül lehet a mész előnyeit kihozni belőle. Régebben a vakolatokat mindig kézzel hordták fel ezért is az egyik legjobb választás az NHL kézi vakolatrendszer ezekhez a felújításokhoz. Előfordulhat, hogy a homlokzat javítása már nem elegendő így ebben az esetben a vakolatot teljesen újra meg kell csinálni. Az alapanyag kiválasztása attól is függ, hogy a tervek szerint milyen lesz a végső felület. Vakolatjavítás közben szembe találhatjuk magunkat, olyan helyzettel is, amikor a vakolat egy része még megmenthető, de a másik része már nem. Ahol a problémás, régi felületet el kell távolítani az NHL kézi vakolatrendszerek módszere szerint érdemes eljárni.