Nagyszerű szigetelés – a nyugodt éjszaka titka egy szállodában

Hangszigetelés és akusztikai megoldás

Semmi sem rontja el gyorsabban a nyári nyaralást vagy üzleti utat, mint egy zajos szálloda. Ezért a kiváló akusztikai teljesítményű szigetelés beépítése mind a vendégek számára és mind a szálloda számára is kedvező, több szempontból is.

A járványügyi utazási korlátozások változásával a leendő nyaralók leginkább a szállodai összehasonlító weboldalakat fogják szemügyre venni, amikor fontolóra veszik a nyári pihenés lehetőségét hazájukban vagy külföldön.  Egy felületes pillantás ezekre az oldalakra is gyorsan megmutatja, hogy mi az, ami igazán fontos  a potenciális szállodai vendégeknek, ez nem más mint a zavartalan pihenés és  a jó alvás.  Egy zajos szálloda sem a vendégeknek, sem a szálloda alkalmazottainak nem tesz jót, de és semmiképpen sem tesz jót az üzletnek. A vendégek nagy valószínűséggel nem fognak  visszatérni, és nagyobb valószínűséggel adnak hangos véleményt az interneten, ha a szállodai szobájuk nyugalmát megzavarták.

 

„A zajszennyezés lehet külső és belső zajszennyezés egy szállodaépületben, és mindkettő kombinációja rosszul szigetelt szobákkal kombinálva mélyen irritáló lehet a vendégek számára”

– mondja Maro Puljizević, a Knauf Insulation akusztikai projektvezetője

 

A szigetelés nagyon fontos a jó alváshoz!

„Ha ingerültek vagyunk, annak társadalmi következményei vannak mindenkire nézve, a szállodai szobában nem tudunk a munkára koncentrálni, nem tudunk pihenni, a zaj pedig megzavarhatja az alvást, és stresszt vagy akár szív- és érrendszeri problémákat is kiválthat. A városi területeken élő európaiak legalább 20%-a nagyfokú külső zajszennyezésnek van kitéve, például a forgalom, a vonatok, az ipari munkálatok vagy az építkezések fúrásai miatt.”

 

Ugyanilyen kihívást jelentenek a szállodai belső tényezők is, mint például a zajos vendégek a szomszédban, a hangos szórakoztató rendszerek, a szobaszerviz kocsik csörgése, a zajos személyzet, a visszhangos lépcsőházak és a csörömpölő ajtók, vagy egyszerűen a légkondicionáló vagy fűtési rendszerek könyörtelen csörgése.

 

 „A világjárvány rávilágított a szállodákban a jó beltéri levegőminőség fontosságára, és számos vendéglátóipari vállalat a szellőztető rendszerek javítását reklámozza a leendő vendégek számára. Ez persze jelentheti a 24/7-es zajt is”.

A rossz akusztika rosszat tesz az üzletnek

A rossz akusztikai teljesítmény nem korlátozódhat a szobákra és lakosztályokra. A szállodai konferencia- és tárgyalótermek visszhangos kihívásoktól szenvedhetnek, amelyek torzítják a beszédet és befolyásolják a megértést, míg az éttermek olyan zajosak lehetnek, hogy lehetetlen hallani a vendégtársakat. Az eredmény az, hogy az utazásszervezők, a vendégek és az éttermi vendégek nem csak az interneten adnak hangot csalódottságuknak a közösségi médiában, hanem az új kommunikációs csatornák is nyugodtabb audioéletet követelnek.

A Quiethotelroom.org például a szállodák akusztikai komfortjának világméretű minősítését kínálja, a Soundprint alkalmazás segítségével a felhasználók zajbarát éttermeket választhatnak, az Új-Zélandi Akusztikai Társaság pedig az ország összes étkezőhelyének akusztikai komfortját értékeli. Természetesen a csendesebb szállodai világ kulcsa a jó akusztikai szigetelés, amelyhez a legmodernebb hármas üvegezés társul – ideális esetben már a szállodai szobák, konferenciatermek és éttermek építése során beszerelve.

 

Hogyan segíthet a Knauf szigetelés

A Knauf Insulation ásványgyapot szálszerkezete rendkívül hatékonyan elnyeli a hangot, és többféle vastagságban és sűrűségben kapható.

Többek között ezt az akusztikai teljesítményt nagyra értékelték a Hollandiában elsőként megnyílt Motel One szálloda építésénél. A szálloda 320 szobával rendelkezik, és egy kilencemeletes épületben található Amszterdamban. A szállodamárka a fővárosi kényelem hírében áll, és a vendégek mindig élvezhetik a csendes éjszaka luxusát a Knauf Insulation Acoustifit-nek köszönhetően, amely minden egyes szobaosztó falban dupla Knauf burkolatot tartalmaz.

A befektetők mindeközben biztosak lehetnek abban, hogy az ásványgyapot megfelel a nagy teljesítményű tűzállósági szabványoknak, hiszen Eurofins Gold minősítést kapott a beltéri levegőminőség tekintetében. Megoldásaik önmagukban vagy homlokzati szerelvényekkel kombinálva vonzó kivitelben, illetve hangelnyelő fa- vagy gipszkarton lapjaikkal kombinálva még hatékonyabb hangszigetelést biztosítanak.  A Knauf Insulation szállodák számára készült külső falmegoldásai közé tartoznak a födémek vagy a szellőztetett homlokzati rendszerek, amelyek kivételes tűz- és hőteljesítményt nyújtanak, valamint akusztikai szempontból is rendkívül hatékonyak. A gépészeti területek, például kiszolgálóhelyiségek és liftaknák vagy szervizfolyosók, konferenciatermek, lépcsőházak vagy parkolóházak esetében a Heraklith Wood Wool lemezeik kiváló hangszigetelést biztosítanak. Ezen kívül műszaki megoldásaik személyre szabott ásványgyapot szigetelést tudnak készíteni HVAC rendszerekhez, hogy biztosítsák a zajos csatornák elhallgatását.

A Knauf Insulation közelmúltbeli szállodai projektjei közé tartozik a DRS Supreme lemezzel ellátott 2500 ajtó beépítése az ománi Kempinski Muscat Hotelben és a dubai Bulgari Hotelben.