Nappali fény megoldások

A nappali fényben rejlő lehetőségek kihasználása a szállodai és konferenciaközponti projektekben számos előnnyel jár. A vendégek és látogatók több időt tölthetnek természetesebb közösségi terekben. Míg a személyzetnél javul a boldogságérzet és a termelékenység növekedése.

A szállodák több funkcióval és céllal rendelkeznek. A vendégszoba, a recepció, az étterem, a szabadidős helyiség, a konyha és a bár csak néhány gyakran megtalálható helyiség. A modern épületek gyakran igényelnek építészeti innovációt, de a történelmi épületek felújítása is népszerű a vendéglátóipari tervezésben. A nappali fény megoldások támogathatják mind a természetes, mind a mesterséges fény optimális kezelését.

Mesterséges fény és energiafelhasználás a szállodákban

A szállodai közösségi terek gyakran forgalmasak és mozgalmasak. A világítási szintre vonatkozó követelmények az adott országon alapuló előírásoknak megfelelően változnak. A szellőzés és a hőkomfort szintén szempont a nappali megvilágítási lehetőségek felmérésekor. A kis szállodák és éttermek villamosenergia-fogyasztásának 15-45%-át a mesterséges világítás teszi ki. A természetes fény segíthet csökkenteni ezt a számot.

Az energiafogyasztás növekedése különösen a huszonnégy órás közösségi terekben jellemző. Egy 65 szobás szállodai környezetben például a hagyományos folyosóvilágítás napi 1000 kWh-t is elfogyaszthat. Az előcsarnokokban ez a csúcsérték elérheti a napi 370 kWh-t. A hálószobák körülbelül 350 kWh/nap fogyasztással számolnak (forrás: ec.europa.eu).

 

A nappali fény előnyei a szállodaépületek megvilágításában

Az energiafogyasztás csökkentése csökkenti az üzemeltetési költségeket. A tetőablakok fenntartható lehetőséget kínálnak a hosszú távú használatra épített természetes fénymegoldásokkal. Üzlettulajdonosként a költségvetés és a környezetvédelmi stratégia részeként dönthet úgy, hogy napfénymegoldásokat telepít. De a nappali fény a közös tereket is megvilágítja, és természetes bájt kölcsönöz. A több természetes fény javítja az alvási szokásokat és a test regenerálódását az új időzónákba való hosszú repülőutak után – ez egy további előny az utazók számára.

 

A hotelek és konferenciaközpontok napfénymegoldásainak választéka

A szálloda vagy konferenciaterület megjelenése és hangulata befolyásolja a terveket. A nagy terek gyakran szabálytalan foglaltsági idővel és többfunkciós célokkal rendelkeznek. Ide tartozhatnak üzleti konferenciák, esküvők és társadalmi események. A felmerülő kihívások azonban állandóak. Gyakran előfordulnak fűtési problémák, amikor nagyszámú ember foglalja el a teret. Az ötletes szellőztetési megoldások kényelmet teremthetnek a nagyobb terekben, amelyeket a vendégek rendszeresen elfoglalnak.

A Green Solution House bemutatja, milyen előnyökkel jár a nappali fény bevezetése egy szállodában és konferenciaközpontban. Az épület tervezésének minden egyes eleme hozzájárult a körkörös fenntarthatósághoz. A napfény fontos szerepet játszott egy ilyen innovatív és ambiciózus projekt eredményének megvalósításában.