Nem varázslat! Profi URSA tetőfóliák

A tető manapság több mint egy huzatos padlás, amit csak a kéményseprő lát, vagy a közmondás szerinti „fedél a fejünk fölött”. A beépített tetőtér az életterünk, azonos követelményekkel, mint amit egy egyszintes ház négy falával szemben is támasztunk.

A szerkezet védelmet kell, hogy biztosítson az olyan külső behatások ellen, mint az eső, hó, szél, vihar, de a hőséggel, az UV-sugárzással és a zajjal szemben is. Az összetett elvárásoknak csak úgy lehet megfelelni, ha jó minőségű anyagokkal, nagy gondossággal építjük meg a tetőszerkezetet, és megbízhatóan védjük a nedvességtől: tetőfóliákkal.

Az építőipari szakemberek fontos feladata, hogy minél közelebbről megismerjék a korszerű technológiákat, így tudnak hiteles forrásként szolgálni a hozzájuk forduló laikus háztulajdonosok számára. A kivitelezők részéről elengedhetetlen, hogy a rendszermegoldások beépítési kívánalmait a legapróbb részletekbe menően megismerjék, hiszen így tudják csak az újfajta termékeket az adott épületszerkezethez tökéletesen illeszteni, így azok valóban kiemelkedő teljesítményt nyújtanak majd a lakók számára. A gyártók mindegyike arra törekszik, hogy vagy videó vagy nyomtatott formában, könnyen követhető beépítési útmutatót bocsásson közre. Érdemes még a mestereknek is folyamatosan bővíteni évtizedes tapasztalataikat az új ismeretanyagokkal.

Például érdemes megismerni a hazánkban eddig méltatlanul kevéssé elterjedt, magas minőségű URSA SECO páratechnikai fóliákat és professzionális kiegészítőiket, amelyek teljes mellbedobással és versenyképes árral veszik fel a versenyt a többi elérhető fóliatermékkel. Természetesen nem mindegy, hová és hogyan építik be őket.

Tapasztalat például, hogy a tetőfóliákat övezve is kering néhány tévedés az építőiparban: az egyik ilyen a fólia átlapolások összeragasztásának kérdése. Ragasztani márpedig kell! Alapvetően kétféle tetőfólia – a megfelelő szélességben átlapolva – szükséges ahhoz, hogy az elkészült tetőszerkezetben a szükséges helyeken megfelelő szélzárás, párafékezés, párazárás, légzárás és vízzárás jöjjön majd létre.

Az egyik fontos tetőfóliát a szarufák fölé, közvetlenül a cserépfedés alá rögzítik. Az URSA SECO 0,02 fantázianevű, magas páraáteresztő képességgel rendelkező fedési alátétfóliát azért alkalmazzuk (akár új építés, akár felújítás esetén), hogy megóvja a szarufaközöket teljesen kitöltő szálas szigetelést a hézagokon bejutó csapadéktól, hogy az ne nedvesedhessen át.

A külső fóliák átlapolásainak légzáró ragasztása azért elengedhetetlen, mert az átszellőztetett fedési légrésben télen áramlik a hideg levegő, és ha a fólia átlapolása nem légtömör, úgy ez a hideg levegő bejutna a két fólia közé és az alatta elhelyezkedő hőszigetelést hűtené. Ez nemcsak az elérhetőhöz képest kisebb hőszigetelési teljesítményhez vezetne, hanem – mivel emiatt a belső burkolaton alacsonyabb felületi hőmérsékletet generálna – párakicsapódáshoz, gombásodáshoz, por lerakódáshoz is. A beépítést megkönnyítendő, a fólia gyárilag el van látva egy öntapadó ragasztócsíkkal, mellyel a fóliadarabok átlapolt rétegei könnyedén egymáshoz ragaszthatók.

A tökéletes páraszabályozás érdekében, és hogy a belső térben lévő nedvesség nehogy bejusson a szigetelésbe, gondosan kell megválasztani, hogy a belső (gipszkarton) burkolat alá milyen páratechnikai fóliát építünk be. Ahol párafékezés biztosítása a feladat, ott az URSA SECO PRO 2 párafékező és légzáró fólia a tökéletes választás.

Amikor belülről építjük ki a hőszigetelést és a kiegészítő tartószerkezeti vázrendszert, akkor az URSA SECO PRO 100 párazáró és légzáró fólia alkalmazható.

Kifejezetten tetőfelújításoknál – amikor a beltéri burkolatra kívülről terítjük rá a fóliát oly módon, hogy a szarufákon is áthajtjuk – ajánlott az URSA SECO PRO SDV fólia, amely kiváló páraszabályzó és légzáró képességgel rendelkezik.

A belső páratechnikai fóliák átlapolásainak egymáshoz ragasztása nagyon fontos a légzárás miatt, mert ez biztosítja, hogy az a mozgó levegő, amely hőt és párát szállít, ne mehessen át az egész szerkezeten akadálytalanul. Az átfiltráló hő hőveszteségét okozna, hőtechnikai szempontból a lakók nem éreznénk hatékonynak a beépített szigetelést. Ráadásul a szabályozatlanul bejutó párával túl sok nedvesség jutna a szerkezetbe, károsítaná azt, elázna a szigetelés és a faszerkezetek gombásodni, korhadni kezdenének. Érdekességként: Az ilyen szabályozatlanul közlekedő pára mennyisége sokszorosa lenne a páratechnikai fólián normál esetben páradiffúzióval átjutó párához képest: akár annak 15-20-30-szorosa is lehet.

A belső tetőfóliák csatlakozó szerkezetekhez való ragasztásához modern megoldásként szóba jön az URSA SECO PRO DKS öregedésálló és tartósan rugalmas tixotróp ragasztópaszta, amely szorítóléc alkalmazása nélkül biztosít páramentességet és légtömörséget.

Az átlapolások leragasztásához a piros URSA SECO PRO KP magas kezdeti tapadószilárdsággal rendelkező, nedvességálló ragasztószalag nyújt minőségi megoldást.

A legizgalmasabb kiegészítők egyike a kék URSA SECO PRO KA ragasztószalag, amely magas kezdeti tapadószilárdsággal rendelkező, nedvességálló ragasztószalag, és egyedülállóan kiváló a tetőfóliák áttöréseinek körberagasztásához, ragasztó gallér kialakításához, például az elkerülhetetlen csőáttöréseknél.

Az URSA tetőfóliák és az URSA ásványgyapot termékek kombinált felhasználásával a 21. századi épületfizikai követelményeknek megfelelő épületszerkezeti rétegrend valósítható meg, akár új építésű, akár felújításra váró beépített tetőterek esetében.