Otthona felkészült az áprilisi záporra?

Ahogy a hosszú téli éjszakák kezdenek elhalványulni, a melegebb és világosabb napok gyorsan közelednek. A tavasz sok okból olyan gyönyörű évszak, de a tavaszi időjárás nagyon kiszámíthatatlan lehet. Ahogy örömmel búcsúzunk a téli hidegtől, jönnek az áprilisi záporok.

Áprilisban az egyik percben még napsütés, aztán mielőtt észrevennénk, máris szakad az eső. Az áprilisi záporok szórványosan, váratlanul és kiszámíthatatlanul érkeznek. Ezek a véletlenszerű felhőszakadások gyakran egy helyen özönvízszerű felhőszakadással járnak.

Ezt szem előtt tartva fontos, hogy otthonaink felkészültek legyenek arra, hogy megbirkózzanak a rájuk zúduló özönvízzel.

 

Hogyan hatnak az áprilisi záporok otthonára?

Az Ön házának ereszcsatorna-rendszerét úgy tervezték, hogy megvédje otthonának szerkezetét az eső hatásától azáltal, hogy azt az épület szerkezetétől a vízelvezető rendszerbe vezeti. A legfontosabb dolog, amit ilyenkor figyelembe kell vennie, hogy az ereszcsatorna jól van-e kialakítva és megfelel-e a szabványnak, hogy kezelni tudja a rövid idő alatt esetlegesen fellépő vízmennyiséget.

Nemcsak magáról az ereszcsatornáról van szó, hanem arról, hogy az egész esővízelvezető rendszer megfelelő-e ahhoz, hogy megbirkózzon egy özönvízszerű felhőszakadással. Vannak azonban módok arra, hogy biztosítsa a felkészültségét.

 

Fontolja meg a méretezést

Ha úgy találja, hogy olyan területen él, ahol egyre több az eső, érdemes megfontolni nagyobb ereszcsatornák felszerelését a kapacitás növelése érdekében. Heves esőzések során a víz gyorsan eláraszthatja a rendszert, ha az ereszcsatorna túl kicsi vagy nem megfelelően lejt, ami túlcsorduláshoz vezethet. Azokon a helyeken, ahol több tetőlejtés találkozik, egy túlfolyásvédő további védelmet nyújthat.

Fontos gondoskodni arról is, hogy a lefolyócsövek megfelelő méretűek és elhelyezésűek legyenek az ereszcsatornákon átfolyó vízmennyiség kezeléséhez. Lehetséges, hogy a vízelvezetés javítása érdekében további ereszcsatornákat kell felszerelni, vagy növelni kell a cső átmérőjét. A Lindab esővízrendszer-szakértői esővízmennyiség-számításokat tudnak végezni, amelyek segítenek abban, hogy az ereszcsatornák és a csövek megfelelő méretűek legyenek, hogy még vihar esetén is megbirkózzanak az esővízzel.

 

Szervizeljük ereszcsatornáinkat

Ahogy autójának is szüksége van egy éves szervizre, hogy a legjobb formáját hozza, úgy az ereszcsatornákat is évente egyszer ellenőrizni kell, és nincs is jobb alkalom, mint a tavasz, hogy az ereszcsatornákat átvizsgáltassa.

A tél után ellenőrizze, hogy nem váltak-e le a tetővonalról a tartókonzolok. Ha az ereszcsatorna nincs megfelelően rögzítve, vagy már meggyengült, akkor a nagy esőzések nyomása miatt megereszkedhet, vagy elszakadhat az épülettől. Egyszerűen rögzítse újra a meglazult konzolokat, vagy cserélje ki őket egy nagy teherbírású alternatívára.

Az egyik leggyakoribb dolog, ami megtörténhet, ha az ereszcsatornákat nem megfelelően tartják karban, dugulások alakulhatnak ki, ami vízfelgyülemlést és túlcsordulást okozhat és kárt tehet az otthonában. Ennek megelőzése érdekében fontos, hogy az ereszcsatornákat tisztán tartsa a törmeléktől. Az ereszcsatorna-kefék felszerelése olyan megoldás, amely egész évben gondoskodhat erről. Az ereszcsatorna kefe az ereszcsatornában helyezkedik el, lehetővé téve, hogy a víz átfolyjon a sörtéken, miközben a kefe tetején felfogja a törmeléket.

Az ereszcsatornát évente egyszer alaposan ki kell tisztítani, és le kell törölni az acélt, hogy megelőzze a fém sérülését.

 

A nyár már az ajtóban van

A tavaszi heves esőzések természetes jelenségek, amelyek minden évben előfordulnak, de néhány apró változtatással felkészültebbek lehetünk. Fontos, hogy a lakástulajdonosok felkészüljenek a tavaszi időjárás lehetséges hatásaira, és tegyenek lépéseket a negatív hatások mérséklésére.