Palántajelölő készítés és növénytermesztés a balkonládákban

Sokszor az ültetés során a gyakorlott kis kertészek is elfelejthetik, hogy melyik sorban milyen növényt ültettek. Ezért érdemes névtáblákat használni az egyes sorokban található növények megkülönböztetéséhez. A palántajelölőket egyszerűen elkészítheti Ön is otthonában.

 

Ehhez szüksége lesz az alábbiakra:

  • Krétafesték (a fához)
  • Ecset
  • Bambusznyársak vagy hurkapálca
  • Egy csésze
  • Egy darab kartonpapír
  • Kréta vagy toll

 

Fesse be a bambusznyársakat a táblafestékkel, és hagyja megszáradni. A szárítási folyamat meglehetősen egyszerű. A bambusznyárs segítségével lyukassza ki a kartondarabot. Ezután fektesse a lyukas kartonlapot a csészére, és lyukassza át a festett nyársakat a lyukakon keresztül. Hagyja száradni egy ideig (kb. egy napig), majd írja a nyársakra a krétával vagy tollal. Ez különösen akkor hasznos, ha magokat vetett, így nem felejti el, hogy mit ültetett az adott helyre.

 

Az erkélyen lévő virágok is megérdemlik a gondoskodást

De mit csináljon az, akinek nincs kertje, de szeretné kihasználni az erkély nyújtotta lehetőségeket? Klasszikusan úgy tartják, hogy a hortenzia, fukszia, bazsarózsa nem igazán kedveli a balkánládában való elhelyezést. Egy magaságyásban mégis helyet kaphatnak? Milyen mélyre ültessük őket?

 

Ezek a növények akkor növekednek a legjobban, ha vízgyűjtővel ellátott cserepekbe ültetjük őket, így biztosíthatjuk számukra az állandó vízellátást. A cserepek mérete a növény méretétől és gyökérzetétől függ, valamint attól, hogy mennyire vízigényes a növény. Nyáron egy hortenzia akár napi két liter vizet is igényelhet, míg egy bazsarózsa fél literrel is beéri. Érdemes lehet akár egy automata öntözőrendszert telepíteni az erkélyen, hiszen ehhez csupán egy csapra van szükség.

 

Ami a talajt illeti, jó minőségű, magas agyagtartalmú talajt javasolt a fenti növényekhez. A trágyázási folyamatot érdemes két részre osztani. Az alaptrágyázás megtörténhet az ültetéskor, majd az időjárástól függően adjunk hozzá egy kis mennyiségű folyékony műtrágyát (virágos növénytrágya) a későbbiek folyamán.

 

A növény számára megfelelő talajréteget úgy kell kialakítani, hogy a növények bálázott gyökereit nagyjából két centiméternyi friss talaj fedje. Ha megfelelő méretű cserepet választott, a növényeket kétévente kell átültetni; a bazsarózsák esetében három-négyévente.