A permetezők használata

háti permetező

A növényvédelmi kezelések közül a lemosó permetezés nagy jelentőségű. Sajnos hazánkban is egyre gyakrabban előfordul, hogy az enyhe telek miatt a fagy nem gyéríti a kártevőket és a kórokozókat, illetve ezek áttelelő alakjait, így beavatkozás nélkül nagyobb károsító nyomásra számíthatunk a következő évben. A lemosó permetezés beiktatásával azonban nagy mértékben hozzájárulhatunk az áttelelő egyedek számának csökkentéséhez, ezzel már a következő évi terméseinket védve. A lemosó permetezésnek elvégzése környezetvédelmi szempontból is nagyon fontos, ugyanis ezzel a kezeléssel csökkenthetjük a későbbiekben kijuttatandó növényvédő szerek mennyiségét.

 

Permetező típusok

A permetezni kívánt terület nagysága és az egyszerre kijuttatandó permetszer mennyisége határozza meg, hogy kézi, talicskás benzines, háti motoros, netán akkumulátoros permetezőt választunk az adott feladatra. Akinek nagy kertje van, és évente sok liternyi permetezőszert használ fel, mindenképpen minőségi készülékbe invesztáljon.

Vásárlás előtt a kiválasztott gép jellemzőivel fontos megismerkedni. Lehet hobbi- vagy profi kategória, megnézendő a szórástávolság vízszintesen és függőlegesen (elérhető magasság), a permetlé-kapacitás (liter/perc), a teljesítmény, a permetező űrtartalma, a hordozhatóság, az üzemi nyomás, a szórófej kialakítása, a permetszer típusa, és a garancia feltételei is.

Ebben a bejegyzésben hobbi használatra ajánlunk eszközöket olvasóinknak.

 

Kézi pumpás permetező

A permetező elengedhetetlen kellék minden gondos kerttulajdonos számára. Amennyiben a kert mérete kisebb vagy kevés olyan növényt tartalmaz, amelyeket szükséges permetezni, elegendő lehet a kézi permetező.

Ezt a fajta permetezőt kizárólag vízben oldódó anyagokkal lehet használni, növények gondozása céljából. Ide tartozik a gyomirtás, a rovarirtás, a gombaölés és a növények táplálása is, növénytápláló szerekkel. A tartály oldalán található mérce a pontos adagolást segíti elő. A 2-3 bar üzemi nyomáson működtetett kézi permetező segítségével percenként 0,45-0,6 liter folyadékot tudunk a növényekre juttatni.

Hordozható háti permetező

Egy hordozható háti permetezőgép egy rugalmas és nagyon hatékony eszköze a növényvédelemnek. A készülékkel kiszórható bármilyen folyékony permetszer. Egy jól megtervezett háton hordozható permetező ergonomikus, a szíjak pedig megkönnyítik a permetező vállra vételét. Széles karimája megkönnyíti a tartály feltöltését, a kiáramló permet terelő pedig növeli a munka komfortérzetet.

 

A permetezés legfontosabb szabályai

– Az egyik alapvető dolog, hogy esős vagy szeles időben, illetve 5 fok alatt és 25 fok felett ne is álljunk neki a permetszer bekeverésének és a permetezésnek. Ellenkező esetben a munkánk és a permetszer kárba vész, mert az eső lemossa, illetve a szél rossz helyre sodorhatja a vegyi anyagot, ami aztán súlyos károkat is okozhat.

– Minden esetben tüzetesen olvassuk el a permetszer tasakján található használati utasítást és az egyéb tudnivalókat. ezek nélkül nem tudunk biztonságosan permetezni.

Lényeges, hogy az eszközöket tisztán, vegyszermaradékoktól mentes állapotban készítsük elő. Ez azért fontos, mert például egy gyomirtós kezelés után, ha nem mossuk el alaposan ezeket, akkor a következő, más jellegű permetezésnél a korábban használt gyomirtó szer maradéka csúnya károkat okozhat a kertben. Ide tartozik még az a fontos szabály is, hogy a permetezéshez használt edényeket, eszközöket jelöljük meg egyértelműen, és semmi másra ne használjuk.

– Mielőtt használjuk a permetezőnket, célszerű tiszta vízzel egy próbát végezni vele, hogy a tömítések nem csöpögnek-e és rendben működik-e minden az eszközön. Ha ezt nem tesszük meg, a vegyszerrel feltöltött állapotában már nehezebb és sokkal veszélyesebb még a kisebb javításokat is elvégezni.

– A permetszer bekeverésénél jó, ha úgy járunk el, hogy először egy töményebb oldatot készítünk, és ezt fokozatosan hígítjuk a kívánt arányig a megfelelő mennyiségű vízzel. Abban az esetben, ha többféle permetszert akarunk összekeverni, mindenképp végezzünk próbakeverést. Ügyeljünk arra, hogy a szerek kompatibilisek legyenek egymással. Ez azért lényeges szempont, hogy nehogy olyan kémiai reakciók induljanak el a keverékben, amelyek veszélyes gázképződéssel járnak. Ilyen esetben célszerűbb, ha az anyagokat nem keverjük.

– Nagyon fontos a megfelelő védőruházat és gumikesztyű viselése, hiszen a permetszerek többsége bőrön keresztül is felszívódhat, és komoly egészségkárosodást okozhat. Ha mégis a bőrünkre kerülne valamilyen vegyszer, akkor bő vízzel azonnal le kell mosni. Fontos továbbá, hogy a munkavégzés alatt viseljünk védőszemüveget! Elég egy rossz mozdulat, és a tömény szer, vagy a permetlé a szemünkbe juthat, és ott marást, gyulladást okozhat.

– Ügyeljünk a permetezéskor a védőtávolságok betartására, hiszen például természetes élővizek, kutak közelében permetezve, az előírásokat figyelmen kívül hagyva, könnyen bejuthat a vegyszer az ivóvízbe és/vagy súlyos károkat okozhat az élővilágban.

 

Teendők a permetezés után

Mindig mossuk el alaposan a permetezőt és a használt felszerelést, ügyelve, hogy a mosóvíz se okozzon vegyi szennyezést. Tároljuk a permetezőgépet elzárva, fedett, biztonságos tároló helyen.

Permetezés után ruhaváltás és alapos tisztálkodás mindenképp szükséges. A védőfelszerelés és a körültekintő munka ellenére is kerülhet a bőrünkre vegyi anyag. A gumikesztyűt is mossuk le, mielőtt levesszük.

Ha szükséges, rakjunk ki a kezelt területen permetezésre figyelmeztető táblát.