Ragasztó a hőszigeteléshez

Egy hőszigetelő rendszer megalkotása folyamán is találhatóak olyan alkatrészek, amelyekre nincs hatásunk a minőség tekintetében. Ám az egész rendszerben lévő ragasztó az a legfontosabb elem, amelyet mi keverünk használható állapotba. A ragasztót akár a rendszer motorjának is mondhatnánk, hiszen nagyon sok mindent befolyásol ezért is érdemes jó minőségű ragasztót választani. Ha a hőmérséklet, amelyen dolgozunk, túl meleg, a ragasztó megég vagy ráég a felületre. A keverékek keverése még optimális körülmények között is rosszul sülhet el.  Egyáltalán nem jó, ha az anyagot gyorsan, magas fokozaton keverjük el mert az anyag így nem keveredik jól össze a vízzel, és egyes összetevők lerakódhatnak a vödör szélén, ezért érdemes alaposan megkeverni az anyagot közepes vagy lassú sebességgel. A másik hibalehetőség, ha kimarad a pihentetés és az átkeverés. Az anyagot az első keverés után mindenképpen pihentetni kell körülbelül 3-5 percig.

 

Mapei ragasztó

 

Egyértelműen lefektetetett és elfogadott kettő ragasztási eljárás, módszer van, az egyik a teljes felületű a másik pedig a pont perem módszer. Manapság még mindig sok helyen látható, hogy rossz, nem elfogadott módszerrel ragasztanak, ezzel az egyik probléma, hogy a legtöbb esetben a minőség rovására megy. Sok helyen látható, hogy pogácsás módszerre kerülnek felragasztásra, ezzel az a probléma, hogy hamar el fognak válni a felülettől, várhatóan már egy szezon után, így érdemes olyan módszereket választani, amelyek elfogadottak és hosszú távra is jól alkalmazhatóak. A felülettől leginkább nyáron a közepe, télen pedig a szélei fognak eltávolodni. A táblák ki fognak rajzolódni mivel a pöttyözéses módszerrel a felragasztott lemezek széleinél nem a kellő mennyiségű ragasztó kerül felhordásra. Ennek a problémának orvosolása teljes felület dűbelezésével ragasztó tapaszba ágyazott üvegszövet hálózásával, majd alapozásával és színezésével valósítható meg.

 

Habarcs Típus

 

A habarcs típusú ragasztókat általában vízzel közvetlenül a felhasználás előtt kell alaposan összekeverni. Tartalmaz tulajdonságjavító adalékokat ásványi töltőanyagokat és cement kötőanyagokat is.  Előnyei közé sorolható, hogy rugalmassága és szilárdsága nagy, valamint tapadóképessége is kiemelkedő. Összekeverés előtt érdemes elolvasni, a javasolt elkészítési módszert, hogy biztosan a legjobbat tudjuk kihozni a ragasztóból.

 

Alkalmazási terület

Mondhatni egy építkezésnél a legtöbb felületre alkalmazható a ragasztó és ágyazó habarcs, legyen szó akár új vagy régi lakóépületekről, vagy középületekről. Akár vakolt falakra is alkalmasak és jól használhatóak a polisztirol hőszigetelő táblák.