Semmelrock térkövek

A burkolólapok újrafelhasználásától a Cradle-to-Cradle tanúsításig: A Wienerberger leányvállalata, a Semmelrock teljes mértékben elkötelezett a körforgásos gazdaság mellett.

 

Térkő

 

Sétálóutcák, közterek és magánteraszok: A Semmelrock által gyártott beton járdalapok mindenütt megtalálhatók. A Wienerberger leányvállalata az erőforrás-hatékonyságra és az újrahasznosításra összpontosító gyártási folyamataival hozzájárul a körforgásos gazdasághoz.

A Semmelrock a közép-kelet-európai régió tizenkét országában képviselteti magát, 900 főt foglalkoztatva. A burkolólapokat 14 gyártóüzemben állítják elő, lehetőleg helyi alapanyagokból. „A helyi telephelyeinknek köszönhetően optimális ügyfélkiszolgálást tudunk nyújtani. Helyszíni jelenlétünk erősíti a régiót, a rövid szállítási távolságok pedig jót tesznek a környezetnek” – mondja Gerhard Panzenböck, aki a Semmelrocknál a stratégiai termékmenedzsmentért és a fenntarthatóságért felelős.

A homok- vagy kavicságyba fektetett burkolólapok rendkívül hosszú élettartamúak, és könnyen eltávolíthatók és újra lerakhatók. Ez előnyös a földmunkáknál; ráadásul az egyes törött burkolólapok alacsony költséggel cserélhetők. Az erőforrás-hatékonyság és a hulladék elkerülése a gyártási folyamat alapvető szempontjai: Évente kétmillió tonna nyersanyagot dolgoznak fel, és az útburkolók gyártása során a selejt aránya körülbelül 2%-ra csökkent.

Második élet a burkolóknak. „Aktívan törekszünk arra, hogy minden termékünket újrafelhasználhatóvá vagy teljesen újrahasznosíthatóvá tegyük” – mondja Gerhard Panzenböck, megerősítve a Semmelrock elkötelezettségét a körforgásos gazdaság iránt. Amikor a burkolt felületeket felbontják, a zúzott anyag nagy részét útépítésnél alépítményként vagy a kertépítésben töltőanyagként használják fel.

A jövőben a természetes nyersanyagokat lépésről lépésre megfelelő újrahasznosított anyagokkal vagy alternatív adalékanyagokkal kívánják helyettesíteni. A másodlagos nyersanyagok elérhetősége kihívást jelent, mivel jelenleg nincs megfelelő keret a burkolók visszavételére és újrahasznosítására. A körforgásos gazdaság másik előfeltétele továbbá, hogy a rendelkezésre álló anyagok megfeleljenek az előírt minőségi követelményeknek.

Macskakő

A szegmensíves burkolat a hagyományos macskakövek koncepciójára épül, ötvözve a régi stílus hangulatát a modern technológiával. Ez az innovatív termékrendszer úgy néz ki, mintha sok különálló kőből állna, de valójában csak négy vagy tíz kőelemből áll. Az integrált Einstein System® biztosítja a kiváló kötési hatást, a különböző színárnyalatok pedig megragadják a tekintetet.

Új újrahasznosítási módok és új receptúrák. A Semmelrock innovációs törekvéseinek másik célterülete a klímavédelem. „Saját technológiát fejlesztettek ki a friss beton újrahasznosítására és a termelési ciklusba való visszatáplálására. Jelenleg a kikeményedett beton házon belüli újrahasznosítására vonatkozó megoldásokon dolgozunk” – magyarázza Volkmar Werner, a betontechnológia vezetője. A Wienerberger 2020+ fenntarthatósági stratégiájának keretében folytatódik a munka az újrahasznosított anyagok felhasználására vonatkozó további koncepciókon és az anyaghatékony receptúrákon.

 

Betontechnológia

Az ökobetonból készült termékek segítenek csökkenteni a CO2-kibocsátás mennyiségét. A vállalat az energiafogyasztás és a vízfelhasználás csökkentésén is dolgozik. Bár a termelés energiaigénye viszonylag alacsony, a Semmelrock minden lehetséges lehetőséget megvizsgál az energiatakarékosságra – például energiatakarékos világítási rendszerek telepítésével vagy a sűrített levegő hatékony előállításával és takarékos felhasználásával. A vízfogyasztást zárt körfolyamatú rendszerek telepítésével és a víz újrahasznosító létesítményekbe történő beruházásokkal optimalizálták.

Hogyan működik a víz újrahasznosítása. A szűrőprésben a szűrőlemezeket összetartják. Ez a módszer biztosítja az ipari víz kiváló szűrését, amely így 100%-ban újrafelhasználható. A vízből eltávolított szennyeződések biztonságosan ártalmatlanításra kerülnek. Az innovatív terméktulajdonságok hozzáadott értéket teremtenek.

A Semmelrock termékportfólió vízáteresztő ökológiai burkolólapokat valamint rácsos burkolólapokat tartalmaz. Az esővíz közvetlenül a talajba kerül, és visszakerül a természetes vízkörforgásba. A csapadék után a víz nagy százaléka elpárolog mind a burkolólapból, mind a fugákon keresztül. Ennek eredményeképpen a levegő páratartalma a közvetlen környezetben megnő, ami egy száraz nyáron a legkívánatosabb, érezhető hűsítő hatással bír.

 

Semmelrock minőség

A Neuwiedi Anyagvizsgáló és Kutató Intézet által készített szakvélemények megerősítik e termékek tartós beszivárgási teljesítményét. A vízáteresztő burkolólapok és járólapok csökkentik a helyi árvízveszélyt, javítják a klímát és teljes és tartós vízelvezető rendszert alkotnak. Alternatívaként a fugákban fű is termeszthető. A homokkal töltött fugával összehasonlítva a zöld fuga jelentősen alacsonyabb beszivárgási teljesítményt nyújt. Nagyobb tárolóképessége miatt azonban javítja a mikroklímát.

A Semmelrock a körforgásos gazdaság előmozdítására tett erőfeszítései mellett a Wienerberger 2020+ fenntarthatósági stratégiájának két másik prioritását is követi: a vállalat öko burkolókínálata hozzájárul a biológiai sokféleség megőrzéséhez. Emellett a dekarbonizáció érdekében csökkentik a klinker felhasználását a cementben.