Swedsteel története

A Sweedsteel kis- és középméretű csarnokai a bemutatótermek, összeszerelő vagy javító üzemek, kisebb élelmiszeripari üzemek, üzletek, raktárak, irodák, mezőgazdasági épületek vagy több parkolóhelyes garázsok. Olyan épületek, amelyek jellemzően a kis- és középvállalkozások („kkv-k”) speciális és praktikus igényeit elégítik ki.

A kkv-szektor speciális igényei. A kis- és középvállalkozások esetében az építési és funkcionális igények specifikusabbak, mint a nagyobb léptékű komplex beruházások esetében (pl. ipari, kereskedelmi vagy mezőgazdasági épületek) Ide sorolhatók a javítóműhelyek, szervizépületek, összeszerelő üzemek, raktárak, kisebb mezőgazdasági csarnokok stb.

Alapvetően a kis méretek iránti igény a meghatározó. A vállalkozások működésére és tevékenységére nemcsak a kisebb alkalmazotti létszám vagy az alacsonyabb teljes pénzügyi árbevételi arány jellemző, hanem az épületek mérete is. Mindezek mellett a KKV-k esetében az épületek esetében nagyon fontos az épületek funkcionalitásának rugalmassága, a rövid építési idő, az épületek mielőbbi átvétele, tehát alapvetően az építési folyamat gyors megvalósítása. Azért olyan fontos ezeknek a követelményeknek megfelelni, mert ez nagyban befolyásolhatja egy induló vagy növekvő vállalkozás sikerét. A különleges építészeti formák és homlokzati megjelenések ritkán fordulnak elő követelményként, ehelyett a letisztult, egyszerű formák, a gyorsan gyártható és szállítható termékek, valamint a tartós, megbízható, energiatakarékos megoldások fontosabb követelmények.

Ezen speciális igények figyelembevételével kell optimális, gazdaságilag és műszakilag megfelelő építési megoldásokat biztosítani. Ezekre az igényekre (kis- és középméretű épületek ~250-1500m2 között) a Swedsteel cég biztosítani tudja a „KKV” csarnokszerkezeteket, amelyek rendszerét erre a speciális „KKV” üzleti területre fejlesztették ki.

 

Teherhordó rendszer

A „KKV” csarnokok teherhordó rendszere kifejezetten előnyös a kis és közepes méretű csarnokok számára. A szimmetrikus, sík (szabványos tetőhajlásszög 15 fok) elsődleges teherhordó keretek megduplázott, vékonyfalú, tűzihorganyzott, nagy szilárdságú „C” profilú oszlopokból és gerendákból készülnek. Az egyéb elemek (kötőrúd, függesztőrúd, szelemen tartó, merevítő elemek) és csatlakozások (lehorgonyzás, keretsarok, gerinccsatlakozás, csatlakozólemezek) egyedi tervezésűek, nagy védőképességű, tűzihorganyzott borítással. A másodlagos teherhordó tetőszegély- és falgerendarendszer (szintén horganyzott, vékonyfalú, könnyű „Z” profilokkal) a vázszerkezetre merőlegesen csatlakozik. Minden alkatrész előre gyártott üzemi körülmények között (előre lyukasztva), egyedileg optimalizált tervek szerint. Az alacsony önsúlynak és a csavaros, kötéseknek köszönhetően a helyi építés nagyon gyors és egyszerű, az elemek mozgatásához és emeléséhez elegendő egy kisebb kapacitású daru.

 

Tető- és falburkolat

A legegyszerűbb tető- és falburkolat az egyrétegű, nem hőszigetelt, önhordó trapézlemez fedés. A trapézlemezek alapanyaga nagy szilárdságú, horganyzott acél, külső színes poliészter borítással. Az egyrétegű burkolatrendszerre a hosszú távú emberi tartózkodás nélküli épületfunkció esetén van szükség. Fontos tudni, hogy a trapézlemez belső oldalán a belső és külső hőmérséklet- és páratartalom értékek különbsége miatt nedvesség jelenhet meg (kondenzáció). Ha ez nem zavarja az épület funkcióját (pl. kőtároló csarnok esetén), a nedvesség nem okoz problémát, de a csarnokban biztosítani kell a megfelelő szellőzést. Ha a tárolt termékek és anyagok védelme érdekében meg akarjuk akadályozni a kondenzvíz lecsöpögését, akkor két lehetőség van; a trapézlemez alá egyrétegű alátétfóliát lehet alkalmazni, vagy a profil rendelhető speciális, előre beragasztott kondenzációgátló filcréteggel a belső oldalára. A filcréteg szivacsként képes felszívni és visszatartani a kondenzvizet, míg az a szellőzés révén megszárad.

Szigetelt ipari, kereskedelmi vagy mezőgazdasági csarnokok esetében a legoptimálisabb és leggazdaságosabb megoldás az előre gyártott szendvicspanelek alkalmazása. A panelek többféle szigetelőanyaggal (PUR/PIR hab, ásványgyapot), színnel és armírozási vastagsággal kaphatók a hőmérsékleti, akusztikai és tűzvédelmi műszaki követelményektől függően.

Szabványos építészeti megjelenés esetén a falpanelek függőlegesen kerülnek elhelyezésre, a tetőforma pedig nyeregtető; ez a legegyszerűbb, legoptimálisabb megoldás. A megjelenés többféle variációját a panel- és trapézlemez burkolatszínek széles választéka biztosítja.