Szaki tanácsai egy megrendelőnek

Az elmúlt években nem volt könnyű dolga egy felújítónak, mert hiába van a felújítási támogatás, amit igénybe lehetne venni, sajnos nagyon nehéz jó szakembert találni. Igen, jó és megbízható szakembert! Ezt azért fontos hangsúlyozni és kiemelni, mert vannak a piacon rossz minőségű, rosszul teljesítő szakemberek is, akik nem csak a megrendelőik életét keserítik meg, hanem a valóban kiváló szakemberek munkáját és mindennapjait is. Ha például rákeresünk a Google-ban az építőipari vállalkozókra 2021-ben, akkor ilyen címekkel találunk cikkeket:

 

Építőipar: új játékszabályok

  • Új szabályok az építőiparban. Mutatjuk, mire kell figyelni, hogy elkerüljük …
  • Építőipari csalók: sorban állnak a felek a Blikk-ügy mögött
  • Építési vállalkozók, a vállalkozók által becsapottak, házmesterek …
  • Zsebmetsző figyelmeztetések építőipari vállalkozóknak
  • Hogyan (NE) válasszunk építőipari kivitelezőket!
  • Ilyen az alvállalkozó – vigyázz, könnyen belefuthatsz egy ilyenbe!

 

Építőipar Mapei Kft. szemével

Ezek kemény címek, nem igaz? A Mapei Kft. számára évek óta nagyon fontos az építőipari szakma presztízsének és társadalmi elfogadottságának növelése. Természetesen az is célunk, hogy az építkezőket és a megrendelőket segítsék abban, hogy valóban kiváló, nagyszerű munkát végző szakemberek segítségével valósíthassák meg építési álmaikat. DE VIGYÁZZON, vannak ilyen szakemberek a piacon, és lehet, hogy többet kell várnia rájuk, de nem fog csalódni az általuk végzett munkában.

A Mapei hisz, és szeretné elérni, valamint azon dolgozik, hogy a fenti cikkekben szereplő „szakemberek” a legkevésbé sem tudjanak érvényesülni a piacon. Hogy csakis olyan szakemberek végezzenek munkát akik kiváló minőségben teszik azt.

Az Ön segítségét és együttműködését kérik, Önnek nem kell mást tennie ahhoz, hogy minőségi munkát kapjon, csak olvassa el az alábbiakban, hogy megtudja, hogyan ismerheti fel a fenti cikkekben szereplő szakembereket,

Elsősorban érdemes ismernie a szakember munkáját és korábbi referenciáit, akinek a felbérlését fontolgatja, ne csak azért vegyen fel valakit, mert rövidebb idő alatt el tudja végezni a munkát, mint az a szakember, akit a legtöbb ismerőse ajánl, dei esetleg nem áll azonnal rendelkezésre.

 

Építőipari bizalmi index

Miért fontosak ezek?

Mert ma az építőipari bizalmi index, amely egy egytől ötig terjedő skálán mutatja meg, hogy a lakosság mennyire bízik az építőipari szakemberekben, átlagosan 3,53-as értéket mutat. De a válaszadó felújítók 59%-a jó/mesteri kivitelezésűnek írja le a velük végzett munkát, ami szintén azt bizonyítja, hogy vannak a piacon kiváló munkát végző szakemberek.

Nem lehet azonban figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy ugyanebből a kérdőívből kiderült, hogy a válaszadó felújítók 34%-a szenvedett kárt a kivitelezők által végzett nem megfelelő minőségű kivitelezés miatt az elmúlt egy évben. Ennek a kárnak az átlagos értéke, összege pedig elképesztő!

A konténermunkák által okozott kár átlagos összege 753 320 Ft.

Hogyan szerezheti meg tehát az Ön által megálmodott burkolatot? Hogyan kerülheti el, hogy az előző, nem túl igényes szakember munkájának kijavításához újabb szakembert kelljen hívnia?

Mindezt elkerülheti, ha elolvassa az üzenetet, amelyet a szakemberek a szakember kiválasztásakor Önnek mint ügyfélnek adnak. Íme néhány tipp és tanács a szakemberektől, hogy mire érdemes odafigyelni:

 

Építkezés referencia

Érdemes egy szakembert ajánlás után felhívni, akár egy szomszéd vagy egy barát megkérdezésével.Szerezze be a megfelelő eszközöket és megjelenést! Érdemes megnézni a szakember szerszámkészletét, ruházatát, autóját, mert ha ezek nem megfelelőek, árulkodó jelek lehetnek. Ha egy szakember odafigyel erre és igényes, akkor a munkája minőségére és esztétikumára is odafigyel.

 

Építkezés árak

Nem mindig a legolcsóbb munka lesz a legjobb választás, de ugyanígy igaz az is, hogy a legdrágább nem feltétlenül a legjobb minőségű.Higgye el, lehet, hogy megéri várni! Ha hónapokra előre le van foglalva, és nem tud azonnal elkezdeni dolgozni az adott szakember, akkor valószínűleg jó választás lesz. Részletekben licitáljon mindenképpen, előleget csak akkor fizessen ki, ha kifejezetten indokolt! Általában a szakemberek nem kérnek előleget a munkájukra, csak a munka elvégzése után várják a fizetést, vagy ha nagyobb munkáról van szó, akkor esetleg a munka felét. Persze anyagköltségek esetén az előlegfizetés is szóba jöhet, ha megvásárolják a termékeket, de mivel az anyagokat, termékeket előre ki kell fizetniük a boltban, ezért érdemes előre, vagy legkésőbb az anyagok, termékek megérkezésekor kifizetni. Erről az előlegről kérjen számlát! Azt is jó ötlet később ellenőrizni, hogy az eredeti ajánlatban szereplő termékeket valóban beépítették-e az építkezés során. Mindenképpen írjon szerződést! Higgye el, egy jó szakember nem fog ettől ódzkodni! A szerződésben meg kell határozni, hogy a szakember mit, mikor és mennyiért fog elvégezni, mikor kezdi és mikor fejezi be a munkát. Az is fontos, hogy írásban rögzítse az esetleges többletmunkákat, a többletmunkák árával együtt. A szerződésbe bele lehet foglalni egy kötbérzáradékot is, hiszen érdemes kötbérzáradékot is beiktatni a munka befejezésének időpontjára, de a fizetés esedékességének időpontjára is.

Összefoglalva

Minden szakember, aki valamiben jó, az a szakmájában tud minőséget nyújtani! Aki „mindenhez” ért, nem biztos, hogy valódi minőséget tud nyújtani! A jó szakember megnézi a munkaterületet, hogy mi az, mit tud belőle kihozni. Azt is elmondja, hogy milyen anyagokkal szokott dolgozni, és referenciákat is tud mutatni Önnek.

Tudjuk, hogy nem akar hónapokat várni, de hidje el, egy jó szakemberrel nem biztos, hogy rövid idő telik el a munka felmérése és a munka megkezdése között! De egy jó szakember mindig megéri a várakozást!