Szegélyléc rögzítése

A lábazati szegélylécek felszerelése akkor történik, ha a falak és a padló tökéletes állapotban van. A padló és a fal közötti találkozást és a kábelt szépen elrejti a szegélyléc. A szegélylécek ragasztása egyáltalán nem nehéz, és könnyen elvégezhető feladat. A szegélyléceket gyakran csavarokkal is rögzítik, ami gyors megoldás. De ha a csavarok helyett a szegélylécek ragasztását választja, elkerülheti a csúnya fúrólyukakat. Ezeket aztán ki kell tölteni, ami azt jelenti, hogy töltőanyagokat kell használni, amelyeket aztán gyakran csiszolni és festeni kell. Ez elég nagy pazarlás, ha előtte szépen elkészítette a szegélyléceket.

 

A szegélylécek felszerelése

A magas vagy alacsony szegélylécek felszerelésének eljárása pontosan ugyanaz. A szegélylécek szerelőkészlettel történő felszerelése minden típusnál jó megoldás. Az mdf szegélylécek rögzítése például szintén elvégezhető így.

A magas szegélyléc használatának előnye, hogy az összes kábel könnyen elfér mögötte. Ráadásul az alatta lévő padló továbbra is szabadon mozoghat, ami néha szükséges a fa vagy a laminált anyag és a ház mozgásának hatására.

A konyha alá ugyanúgy rögzíthet lábazati szegélylécet, ahogyan a mennyezeti szegélyléceket rögzíti. Az alábbiakban lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan kell eljárni, hogy a legszebb eredményt kapja.

 

Szegélyléc felhelyezése lépésről lépésre

  1. Számítsa ki az anyagot

Készítsen vázlatot a szobájáról. Minden falhoz írja fel, hogy milyen hosszúak legyenek a szegélylécek. Számolja ki, hány méter lábazati szegélylécre lesz szüksége.

Tipp: Fűrészeléskor mindig veszít némi anyagot. Számoljon tehát plusz 10%-kal, nehogy a munka során kifogyjon az anyag, vagy ami még rosszabb, hogy az Ön által kiválasztott profil méretre készül és/vagy később már nem lesz kapható. 

 

  1. Fűrészelje a szegélyléceket

Jelölje meg a szegélyléceket, és vágja őket a megfelelő hosszúságúra. A sarkokhoz használjon gérvágó fűrészt 45 fokos szögben. A szegélylécek könnyen méretre vághatók speciális szegélylécollóval. Ha azonban nincs ilyen, használhat gérvágót és fűrészt is.

Miután a szegélyléceket méretre vágta, befestheti megfelelő színre. Ha a szegélylécek még nincsenek a helyükön, akkor könnyedén dolgozhat rajtuk anélkül, hogy mindenféle formába csavarodna. Ez biztosítja a legszorosabb végeredményt a beépítés után. 

 

  1. Ragasztó a szegélylécekhez

Miután az összes szegélylécet méretre vágta, győződjön meg róla, hogy a fal és a hátoldal tiszta, száraz, por- és zsírmentes. Erre azért van szükség, hogy a ragasztó optimálisan megtapadjon. A Fix ALL High Tack-et fugázópisztollyal 10 cm-enként pontokban vagy 1 sorban a szegélyléc teljes hosszában vigye fel az anyagot. Ügyeljen arra, hogy elegendő ragasztót fújjon az élekre és a sarkokra, hogy azok is megfelelően rögzüljenek. 

 

  1. A szegélylécek rögzítése

Nyomja a szegélylécet a falhoz, és annak érdekében, hogy jól illeszkedjen az aljzathoz, blokkolja vagy rögzítse egy szilárd súllyal. A Fix ALL High Tack magas kezdeti tapadásának köszönhetően már az első érintéstől kezdve teszi a dolgát. Így a szegélyléc már 1 másodperc után a helyén van. 

 

  1. Hagyja megszáradni és kész

A ragasztónak ezután 24 órára van szüksége, hogy teljesen megszilárduljon és elérje végső szilárdságát. Ezután megkezdheti a befejezést. Például kitöltheti a hézagokat megfelelő fugázóanyaggal. Válasszon például a lábazat színének megfelelő színű hézagtömítő anyagot, vagy olyat, amelyet a fal színével megegyező színűre festhet.

 

Maszkolási tippek

Előre fesse le a szegélyléceket. Ezzel sok maszkolómunkát spórolhat meg, és a legjobb végeredményt kapja. 

Töltse ki a szegélylécek illesztéseit Painters Putty-val vagy Painters Putty Turbo gittal (ha 5 perc után szeretné elkezdeni a festést). Mindkettő rugalmas és festhető.

Az illesztéseket a padlóval azonos színben szeretné befejezni? Ehhez vannak Soudal parketta tömítőanyagaink, amelyek színben illeszkednek a különböző fa- és laminált fafajtákhoz.  

Kijavítaná, ami a falra vagy a padlóra folyt? Amíg a ragasztó még nem száradt meg, a maradványokat könnyen eltávolíthatja a Swipex tisztítótörlővel.

 

A Soudal termékek megtalálhatóak telephelyeinken. Érdeklődjön telefonon keresztül!