Szénkefés vagy szénkefe nélküli motor?

Az elektromos motor minden energiahajtású eszköz kulcsfontosságú eleme. Ez a motor felelős a munka elindításához szükséges teljesítmény (ún. mechanikai energia) előállításáért. Az igényektől és a típusoktól függően a szerszámok kefés vagy kefe nélküli egyenáramú motorral (ún. BLDC-motor) vannak felszerelve. Hogyan működnek? Miben különböznek egymástól? Melyik típust célszerű választani?

 

Kefés és kefe nélküli motor – működési mód

Mind a kefés, mind a kefe nélküli motorok nagyon hasonló elven működnek. Működésük az állórész vagy a forgórész mágneses mezőinek kölcsönhatásán alapul. A kefés motoroknál a rotoron lévő tekercselés külsőleg rögzített mágnesekkel rendelkezik – a kefe nélküli motoroknál az állórész réz tekercselésének mágneseit magába a rotorba építik be. 

A két motortípus kialakításában is különbségek mutatkoznak. Az előbbi egyszerű analóg felépítésű, szemben az integrált áramkörön keresztül pontosan szabályozott árammal.

 

Motor kefékkel vagy kefe nélkül?

Mindkét motortípus teljesítményét elsősorban a kialakítás befolyásolja jelentősen, amely keféket vagy rotorokat tartalmaz. A klasszikus modellek általában szénkefékkel és kommutátorral vannak felszerelve. Ez a két alkatrész egymással kölcsönhatásba lépve indítja be a mágneses mező kialakulásának folyamatát. A kefék azonban karbantartást, intenzív használat esetén pedig időszakos cserét is igényelnek. 

A forgórészek esetében speciális neodímium mágnesekkel és csapágyakkal ellátott egységben működnek, ahol a tekercsek a váltakozó mágneses tér fenntartásáért felelősek. A mágneses mező hat a mágnesekre, és mozgásba hozza a motor rotorját. Ez a fajta kialakítás szinte hibátlan – de vajon ez azt jelenti, hogy nincsenek hátrányai?

 

Kefés és kefe nélküli motoros eszközök

A piacon kefés és kefe nélküli motorokkal felszerelt elektromos szerszámok széles választéka kapható. A GRAPHITE márka különböző kategóriájú készülékeket fejlesztett ki, amelyek tökéletesek a kertben, az építkezésen vagy a faipari műhelyben. 

A kefe nélküli motorral felszereltek a profiknak és a szerszámaikat gyakran használóknak készülnek első sorban. Ilyen például az Energy+ 18 Li-Ion professzionális kefe nélküli metszőolló 58G029 GRAPHITE vagy az Energy+ 36V, Li-Ion, 350 mm vágási szélességű kefe nélküli kasza 58G035 GRAPHITE.

A kefés motorok működésén alapuló készülékek elterjedtebbek, és gyakran ajánlottak háztartási és félprofesszionális használatra. Általában jól teljesítenek ott, ahol fontos az ár-érték arány. Remek példák erre például az Energy+ 18V akkumulátoros lombfúvó, Li-Ion, 190 km/h teljesítményű 58G031 GRAPHITE vagy az Energy+ 18V akkumulátoros ragasztópisztoly 58G040 GRAPHITE.

 

A kefe nélküli motor előnyei és hátrányai

Nincs azonban olyan motor, amely hibátlan, kiváló minőségű, hatékony és ugyanakkor jó ár-érték arányú. Gépvásárláskor érdemes megfontolni, hogy mely tulajdonságok a legfontosabbak az Ön számára. 

Tagadhatatlan, hogy a kefe nélküli motorok sok szempontból kívánatosabbnak számítanak, mint kefés társaik. Miért van ez így?

  • A kefe nélküli motorok 20%-kal, de akár 30%-kal nagyobb hatásfokkal rendelkeznek.
  • Alacsonyabb hőkibocsátás jellemzi őket.
  • Gyakorlatilag nem igényelnek karbantartást, és szinte hibátlanok.
  • Egyetlen akkumulátorral hosszabb ideig tudnak működni.
  • 10x hosszabb élettartamúak.
  • Használat közben csendesebbek.
  • A legnagyobb (és egyetlen) hátrányuk természetesen az ár. A kefe nélküli motorral felszerelt szerszámok érezhetően drágábbak, mint a kefés motorral felszereltek. Ha azonban figyelembe vesszük a használat intenzitását, a különbség minden bizonnyal bőven megtérül.

 

A kefés motor előnyei és hátrányai

A kefés motorral felszerelt készülékek széles körben elérhetőek minden szaküzletben és szerszámpiacon. Bizonyára mindenkinek van otthonában olyan csavarhúzó vagy fűnyíró, amelyet ilyen típusú motor hajt. Mik tehát az előnyei, de egyben a hátrányai is ennek a fajta konstrukciós megoldásnak?

A kefés motorral ellátott szerszámok mellett szól minden bizonnyal a vonzó ár. Emellett egyszerű, a laikusok számára is könnyen érthető kialakításukkal is kitűnik. Könnyen javíthatóak, és az alkatrészek széles körben elérhetők.

A kefés motorok hátrányai közé tartozik az alacsonyabb hatásfok és a jelentős hőkibocsátás. A kefék bizonyos időközönkénti cseréjével is számolni kell.

 

Melyik motortípust érdemes választania?

A végső döntés azonban mindig a vásárlón múlik. Néha nem érdemes túlfizetni olyan szerszámokért, amelyeket csak alkalmanként használunk. Másrészt viszont érdemes olyan eszközökbe fektetni, amelyek várhatóan évekig tartanak és teljesítenek.

 

A GRAPHITE márka minden vásárló igényét kielégíti, és a saját szervizközpontjával garantálja az alkatrészek elérhetőségét a vásárlástól számított akár 10 évig.

Tüzép telepeinken és barkács áruházunkban megtalál minden szükséges szerszámot és elektromos eszközt. Vegye fel velünk a kapcsolatot!